Gemeente Utrecht

GEMEENTE EN AWBZ-INSTELLINGEN GAAN SAMEN ZORG VOOR KWETSBARE UTRECHTERS UITBREIDEN

De gemeente Utrecht, het Zorgkantoor Utrecht (AGIS Groep Zorgverzekeraars), Altrecht GGZ, Centrum Maliebaan, Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht (SBWU) en Centrum Maatschappelijke Opvang (CMO) gaan intensief samenwerken in de zorg en opvang van sociaal kwetsbare Utrechters. Nieuw is dat alle partijen zich samen verantwoordelijk achten voor de integrale aanpak van knelpunten op het gebied van de openbare geestelijke gezondheidszorg. Dat is vandaag met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst bezegeld .

Partijen gaan - op voorwaarde van het beschikbaar komen van AWBZ-gelden - gezamenlijk een aantal projecten opzetten. Zo komt er bijvoorbeeld een locatie voor 7 x 24 uur crisisopvang waarbij zowel telefonische hulp, een spoedconsult als time-outbedden mogelijk zijn. Ook wordt een mobiel crisisteam opgezet dat mensen acuut hulp kan bieden. Het gaat vooral om mensen die zelf niet om hulp vragen of die het zorgaanbod niet weten te vinden. Het veldwerk op straat wordt uitgebreid, dat wil zeggen er komen meer zorgcoördinatoren ofwel casemanagers en meer psychiatrische hulp. Verder is een aanvraag ingediend voor uitbreiding van de capaciteit voor beschermende woonvormen voor daklozen met een verslavingsproblematiek. Ook zijn er plannen voor experimentele opvang voor zwakbegaafde dak- en thuislozen. Doel van deze opvang is hen te motiveren voor verdere behandeling. Tot slot komen er meer mogelijkheden voor dagbestedingsactiviteiten.

Het precieze aantal sociaal kwetsbaren in de stad is niet bekend. Vaak gaat het om een 'stille' groep. Hun problemen komen pas in acute crisissituaties (zoals huisuitzetting) aan de oppervlakte. Een deel van deze sociaal kwetsbaren in de stad is de groep van 800 tot 1000 daklozen die vaak meervoudige problemen hebben (zoals drugsverslaafd, alcohol- en/of gokverslaafd of een psychiatrische achtergrond). Voor deze groep is individuele zorg op maat, waarbij alle leefgebieden worden bestreken, het uitgangspunt. De betere afstemming van taken en verantwoordelijkheden moeten ten goede komen aan de individuele zorgbehoevende zodat er geen mensen uit de boot vallen of geheel niet in het zicht van de zorg komen.

De uitwerking van de plannen bestrijkt de periode 2002-2006.

Utrecht, 5 juli 2002.