Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

5 juli 2002

Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Sanering zuiveringshal op ebh-terrein

In opdracht van de sector Stadsbeheer van de gemeente Haarlem is aannemersbedrijf Heijmans Milieutechniek b.v. op 21 mei 2002 begonnen met de sanering en het bouwrijp maken van de Zuiveringshal en het omliggend gebied op het EBH-terrein in Haarlem. Het werk betreft een saneringswerk in de hoogste veiligheidsklasse (3T2F) en wordt uitgevoerd conform een goedgekeurd saneringsplan. Voorafgaand aan de uitvoering is de Adviesraad Thorbeckekwartier geïnformeerd over de uitvoering van de bodemsanering.

Tijdens de uitvoering hebben zich enkele incidenten voorgedaan die meerdere malen aanleiding hebben gegeven tot stillegging van het werk. Onder andere is er sprake geweest van afpersing en bedreiging van de aannemer. Ook is fysiek geweld gebruikt tijdens een controle door een ambtenaar van de Arbeidsinspectie, waarbij de inspecteur onbevoegden verbood het terrein te betreden, in verband met de aanwezigheid van blauwzuurgas. Naderhand is in de wijk onrust ontstaan toen bekend werd dat blauwzuurgas bij de sanering vrijkomt. Blauwzuurgas ontstaat bij aanraking van zuurstof met cyanideverbindingen.

Verontreiniging
Tijdens saneringen begin jaren '90 is 2 tot 3 ppm blauwzuurgas gemeten (De maximaal toelaatbare concentratie in de lucht (MAC-waarde) = 10 ppm). Uit het "Saneringsonderzoek toekomstig cultureel bedrijvencentrum aan de Minckelersweg te Haarlem" van Oranjewoud (november 2001) blijkt het volgende met betrekking tot de Zuiveringshal:
* Verspreid over een oppervlakte van circa 1.700 m2 worden matig tot sterke teergeuren waargenomen en is minerale olie waarneembaar. Analytisch blijkt deze grond sterk verontreinigd met PAK, minerale olie en/of cyanide.
* Op een diepte van 3,0 m wordt de ongestoorde deklaag aangetroffen (deze is zintuiglijk schoon). De verontreiniging strekt zich uit over een laagdikte van circa 1,0 m.
* In het gesaneerde gebied ten noorden van de zuiveringsloods en in het westelijke deel van het ongesaneerde terreindeel langs de kademuur worden waarnemingen gedaan die duiden op de aanwezigheid van een verontreiniging met cyanide. Analytisch worden licht tot matig verhoogde gehalten aangetroffen.
* In het laatste onderzoek (aanvullend onderzoek van januari 2002) van Wareco ter plaatse van de huidige saneringslocatie is geen cyanide aangetroffen in gehalten boven de streefwaarde, zodat aangenomen is dat een tijdens de graafwerkzaamheden geen blauwzuurgas gevormd zou worden.
Risico
Voor het werken met deze verontreinigde grond is de hoogste veiligheidsklasse 3T/2F van toepassing. Het werk is dan ook afgeschermd met hekken met waarschuwingsborden. De mensen binnen deze hekken werken met beschermende kleding en voorzieningen. Buiten de hekken levert het werk geen bijzonder risico voor omstanders op.

Tijdens het werk worden er door een veiligheidskundige van de aannemer metingen gedaan. Binnen in de zuiveringhal zijn hoge gehalten aan blauwzuurgas gemeten (orde van grootte 25 ppm). Buiten, op de rand van de ontgraving bij het inmiddels gesloopte gebouw voor "naphtalinewasser" zijn gehalten van 10 ppm gemeten. Aan de rand van het werk, langs de bouwhekken en de gronddepots, is bij metingen geen blauwzuurgas aangetoond. Zolang men zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt en onbevoegden niet binnen de hekken van het werk komen, zijn er voor de omstanders en omwonenden dan ook geen risico's als gevolg van de uitvoering van dit werk.

Arbeidsinspectie
Zowel in week 23 als in week 24 is het werk door de Arbeidsinspectie stilgelegd. De aannemer had niet alle maatregelen genomen, die nodig werden geacht om het werk met zijn specifieke verontreinigingen (3T/2F en asbestverdacht) op een veilige manier uit te kunnen voeren. Het betrof hier veiligheidmaatregelen zoals douchegelegenheid, was-/borstelplaats, filters en voorlichting aan de werknemers, die standaard zijn bij dit soort werk.

Diefstal en bedreigingen
De uitvoering van het werk is ernstig gehinderd door diefstal van materieel en bedreigingen die tegen de aannemer zijn geuit. Van deze voorvallen is aangifte gedaan bij de politie. Ook is fysiek geweld gebruikt tijdens een controle door een ambtenaar van de Arbeidsinspectie, waarbij de inspecteur onbevoegden verbood het terrein te betreden in verband met de aanwezigheid van blauwzuurgas. Op grond van bovenstaande gebeurtenissen heeft de aannemer besloten het werk stil te leggen en pas na adequate beveiligingsmaatregelen het werk te hervatten.

Informatie
Op woensdagavond 3 juli jl. is de Adviesraad Thorbeckekwartier geïnformeerd over het vrijkomen van het blauwzuurgas en de uitvoering van de sanering. Bij deze bijeenkomst zijn afspraken gemaakt tussen de Adviesraad en de gemeente over de te nemen maatregelen en de hervatting van de saneringswerkzaamheden. Tevens is afgesproken om de buurtbewoners schriftelijk te informeren. Donderdag 4 juli is een informatiebrief uitgegaan naar alle bewoners van het Thorbeckekwartier.

Maatregelen
Met ingang van 5 juli wordt de saneringslocatie van 7.00 uur tot 22.00 uur bewaakt door beveiligingsbedrijf Alpha Security. Met de politie zijn afspraken gemaakt over snelle bijstand indien dit nodig is. Maandag 8 juli a.s. hervat de aannemer zijn werk. Dit bestaat uit het doorzetten van de sanering buiten de zuiveringshal. De ontgraving wordt daarna met zand gevuld. De zuiveringshal zelf wordt volledig afgesloten gedurende de bouwvakantie. Tijdens deze periode wordt regelmatig gesurveilleerd bij het bouwterrein. Op deze manier is het bouwterrein op een veilige wijze achtergelaten. Na de bouwvakantie wordt de inpandige sanering en overige werkzaamheden uitgevoerd.

Gemeente Haarlem

Sector SO / afdeling Personeel, Organisatie en Communicatie

ir. Rutger W.J.M.van Oppenraaij

telefoon 023 511 3874, telefax 023 511 3458 Email: oppenrrw@haarlem.nl

088/2002