Ingezonden persbericht
Stichting LAWINE en actiecomite Referenten schrijven brandbrief aan de politiek
Stichting LAWINE en het actiecomite Referenten maken zich ernstige zorgen over de geplande verscherpingen in het vreemdelingenbeleid. D.m.v. een indringende brief aan alle fracties van de Tweede Kamer zijn de zorgen neergelegd daar waar ze thuis horen: bij de politiek. Na het zomerreces trekken beide groeperingen weer aan de bel bij de politiek om daar waar mogelijk met de partijen in gesprek te raken teneinde de heilloze plannen bij te stellen! Bijgaand treft u de brief aan die vandaag op de bus gedaan is naar alle politieke partijen. Heeft u vragen neem gerust contact met ons op!
Petra van der Horst, tel 06-11086858
Stichting LAWINE
Landelijke organisatie van Nederlandse vrouwen met een niet-Nederlandse partner
aangesloten bij European Conference of Bicultural/binational relationships (ECB)
Aan de fracties van politiek Den Haag
Amsterdam, 5 juli 2002
Betreft: Aanscherping Vreemdelingenwet-verhoging inkomenseis discriminerend en contraproductief
Geachte leden van de fractie,
Graag vragen wij uw serieuze aandacht voor het volgende. Het nieuwe kabinet heeft grootste plannen om de inkomenseis verder aan te scherpen teneinde gezinsvorming tegen de gaan. Stichting LAWINE, een organisatie van Nederlandse vrouwen met een buitenlandse partner en het actiecomité referenten hebben ernstige bezwaren tegen deze verregaande plannen. De huidige inkomenseis is in de loop der jaren al behoorlijk aangescherpt. De praktijk heeft echter geleerd dat dit de gezinsvorming niet heeft tegen gehouden-liefde kruipt waar het niet gaan kan en geliefden stellen alles in het werk om met elkaar onder een dak te leven.
Op grond van onze jarenlange ervaring zijn wij van mening dat een verdergaande verscherping van de inkomenseis slechts voor uitstel zorgt maar dat van afstel geenszins sprake is. Mensen met een partner in het buitenland doen werkelijk alles om aan de inkomenseis te voldoen. Mensen staken hun studie om te gaan werken of nemen er een tweede baan bij om aan de nu al zeer stringente regels te voldoen. Dit is een zeer belastende situatie voor Nederlandse staatsburgers met een buitenlandse partner. Het zet bij deze Nederlanders kwaad bloed dat zij ernstig belemmerd worden om met hun partner daar te wonen waar zij dat zelf willen. Deze gevoelens van uitsluiting wekken veel wrevel en aversie op tegen de overheid.
De boodschap dat Nederland zijn regels bij moeten stellen omdat zij in vergelijk met andere landen zo'n soepel beleid heeft is pertinent onwaar! Frankrijk en Duitsland bijvoorbeeld kennen helemaal geen inkomenseis! Nederland is dus nu reeds al vele malen strenger en verdere aanscherping van de inkomenseis betekent discriminatie van Nederlanders ten opzichte van EU-onderdanen. In de huidige situatie heeft bijvoorbeeld een Duitse vrouw die in Nederland woont met een partner van buiten de EU, al met minder beperkingen te maken dan een Nederlandse vrouw die samen met een niet EU-partner in Nederland woont. Een verhoging van de inkomenseis vergroot deze discriminatie alleen maar! Ook komt Nederland in de knoei met het VN-vrouwenverdrag. Hierin staat dat er geen maatregelen mogen worden getroffen die leiden tot positieverslechtering van vrouwen. Het is allang bekend dat verhoging van de inkomenseis indirecte discriminatie van vrouwen met zich meebrengt: uit onderzoek blijkt keer op keer weer dat de arbeidsmarkt en daarmee de inkomenspositie van vrouwen weliswaar de afgelopen jaren is verbeterd maar nog lang niet het niveau heeft van mannen.
Kabinet herzie u plannen: de gezinsvorming gaat door ook met een aanscherping van de inkomenseis, u dupeert Nederlandse staatsburgers hetgeen kwaad bloed zet en u overtreedt de internationale wet- en regelgeving
Wilt u een nadere toelichting op het bovenstaande of een exemplaar van het door stichting LAWINE en het actiecomité referenten opgestelde zwartboek dan kunt u contact met ons opnemen.
Hoogachtend,
Petra van der Horst, stichting LAWINE
Renate Hartog, actiecomité referenten
Stichting LAWINE
Postbus 51100
1007 EC Amsterdam
tel. 020-6993186
st.lawine@worldonline.nl