Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Terug naar de homepage

Terug naar de vorige bladzijde inkomen Terug naar de vorige bladzijde armoedebestrijding

Sociale Alliantie: 'Sociaal minimum moét omhoog'

Utrecht, 2 juli 2002

"Nederland kent een structureel probleem van een te laag sociaal minimum. Nederland heeft een armoedevraagstuk en het gaat daarbij niet om incidentele gevallen, aldus Agnes Jongerius, woordvoerster voor de Sociale Alliantie, een verbond van organisaties die betrokken zijn bij de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting (waaronder de CG-Raad). Jongerius baseert zich op het nieuwe Sociaal manifest dat dinsdag 2 juli is aangeboden aan Erica Terpstra, voorzitter van de vaste kamercommissie van SZW van de Tweede Kamer en de voorzitter van de vaste kamercommissie voor VWS.

Jongerius: De omvang van de armoede in een rijk land als Nederland blijft veel te groot. Ter indicatie: ieder jaar opnieuw geven we miljoenen uit aan bijzondere bijstand of het kwijtschelden van heffingen. In opdracht van de Sociale Alliantie deed het Nibud onderzoek naar de bestedingsmogelijkheden van huishoudens op het sociaal minimum. De resultaten spreken voor zich: grote groepen mensen houden maandelijks niet voldoende geld over om volwaardig van te kunnen leven. Dus het sociaal minimum moét omhoog.

Het Nibud onderzocht tien verschillende types huishouden. Bekeken werd of het inkomen toereikend was voor een minimum pakket aan uitgaven. Het onderzoek ging uit van een basispakket dat bestaat uit vaste lasten (huur, gas, electriciteit, verzekeringen, et cetera), reserveringsuitgaven (o.m. kleding, inventaris) en huishoudgeld (voeding, persoonlijke verzorging) en restpakket. In dit restpakket deelt de Sociale Alliantie uitgaven in die nodig zijn om als volwaardig burger te functioneren. Denk hierbij aan lidmaatschappen, uitgaan, cultuur en een hobby.

Rondkomen lukt over het algemeen niet, zo blijkt. De Nibud-berekingen wijzen uit dat het sociaal minimum niet toereikend is voor basale uitgaven. Bovendien waren ervaringsdeskundigen van mening dat het Nibud te lage minimumnormen hanteert. Maar het onderzoek laat zelfs zien dat huishoudens die aangewezen zijn op het sociaal minimum, maandelijks geld tekort komen uitgaande van deze minimumnormen. Vooral in huishoudens met kinderen loopt het tekort op tot enkele honderden euros per maand.

De Sociale Alliantie dringt aan op een verhoging van het sociaal minimum bij kabinet en politieke partijen. Jongerius: Mensen met een minimuminkomen moeten op een volwaardige manier kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. En dat zit er niet in zolang ze permanent in onzekerheid verkeren over hun materiële bestaansvoorwaarden.

Op 2 juli 2002 overhandigde de Sociale Alliantie haar sociaal manifest en het Nibud-rapport aan Erica Terpstra, voorzitter van de vaste kamercommissie van SZW van de Tweede Kamer en de voorzitter van de vaste kamercommissie voor VWS.

---

Terug naar de homepage Terug naar de vorige pagina Ga naar 'Recente wijzigingen' Ga naar 'Zoeken op deze site' Ga naar 'Contact'