Wageningen Universiteit
Persbericht Wageningen Universiteit
28 juni 2002, nr. 046
Eetgedrag is grotendeels nog een mysterie
Terwijl de kennis over voedselinname, voedingssamenstelling en de relatie
tussen voeding en gezondheid gestaag groeit, tast de wetenschap nog voor een
groot deel in het duister over de voedselkeuze van consumenten. "Het optimisme
over het belang van de fysiologische kant van voedselinname heeft het
onderzoek naar het lekker vinden belemmert. We kunnen ouders nog steeds niet
adviseren hoe ze er voor kunnen zorgen dat kinderen groenten lekker vinden. We
weten niet eens waarom er zo weinig overeenkomst is tussen de voedselvoorkeur
van ouders en hun kinderen", dit zegt de bekende Amerikaanse
voedingspsycholoog professor Paul Rozin in de openingslezing van de 10de Food
Choice Conferentie die van 30 juni tot 3 juli in Wageningen wordt gehouden. Op
deze conferentie bespreken zo'n 200 deskundigen op het gebied van sociale,
culturele, economische, fysiologische en sensorische aspecten van
voedselkeuze. Op woensdag 3 juli verzorgt mw. Renee Bergkamp
(directeur-generaal Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) een lezing met een
beleidsmatige invalshoek.
Voedingsgedrag en voedingsgewoonten worden voor een groot deel bepaald door
maatschappelijke, sociaal-economische en sociaal-culturele invloeden. Terwijl
in sommige landen orgaanvlees of insecten als delicatesse bekend staan, worden
deze voedingsmiddelen in andere landen met walging begroet. De keuze van
voeding heeft niet alleen gevolgen voor de marketing van levensmiddelen maar
ook een grote invloed op de gezondheid en het welzijn van de consument. Op
deze tiende Food Choice conferentie worden de ontwikkelingen op het gebied van
onderzoek naar voedselkeuzes vanuit verschillende disciplines belicht. Zo
presenteert de Amerikaanse onderzoekster Isobel Contento dat voedingsonderwijs
kan zorgen voor veranderingen in eetgedrag. De aanpak hiervoor vraagt om
maatwerk en het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of de gewenste
gedragsverandering gaat om het toevoegen van voedingsmiddelen (bv. groente of
fruit) aan het dieet of juist het verminderen of vermijden van bepaalde
voedingsmiddelen of voedingsbestanddelen (bv. vet of zout). Volgens de
Nederlandse onderzoeker Johannes Brug zijn met name interactieve,
computergestuurde adviessystemen een uitstekend middel om mensen te motiveren
minder vet te consumeren. De experimenteel psycholoog Edmund Rolls uit Oxford
ontdekte dat smaak, geur en aanblik van voedsel sterk bepalend zijn voor de
hoeveelheid voedsel die mensen tot zich nemen. Het gevoel van verzadiging is
volgens zijn experimenten ook te bereiken door voedsel te proeven en niet door
te slikken. De verzadiging voor bepaalde smaken zijn met behulp van
functionele MRI te lokaliseren in de hersenen.
Wageningen Universiteit