Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-169
Den Haag, 28 juni 2002

Euro-invoering 'bijzonder geslaagd'

De invoering van de euro is doelmatig en effectief verlopen. Alle gestelde doelen zijn bereikt. Met betrekking tot veiligheid en snelheid van de omschakeling zijn de doelstellingen zelfs overtroffen. Met "preventieve investeringen" zijn tevens de maatschappelijke kosten met succes beperkt. Bijna 90 percent van de Nederlanders oordeelt positief over de omschakeling. De prijsverhogingen die aan de euro worden toegeschreven vormen daarbij de belangrijkste dissonant. Tot deze conclusies komt het onderzoeksbureau Berenschot, dat in opdracht van het ministerie van Financiën de introductie van de euro heeft onderzocht. Eysink Smeets & Etman, dat in het bijzonder naar het aspect van openbare orde en veiligheid heeft gekeken, stelt vast dat het overgrote deel van de bevolking zich in de omwisselperiode even veilig of zelfs veiliger voelde als anders. Minister Zalm heeft vandaag beide evaluatierapporten naar de Tweede Kamer gestuurd. De conclusies en bestuurlijke lessen die uit de rapporten voortvloeien zijn onderwerp van gesprek op de euro-conferentie 'The lessons learned' waarmee maandag 1 juli het proces van de euro-omwisseling wordt afgesloten.

Als belangrijkste succesfactor voor 'het bijzonder geslaagde project' noemt Berenschat de vroegtijdige en gedegen voorbereiding van alle betrokken partijen, zowel binnen de overheid als het bedrijfsleven. Zij erkenden allen het gemeenschappelijke belang van een soepele overgang. Met elkaar zijn ze een uiterste inspanningsverplichting aangegaan om problemen en incidenten te voorkomen. Hoewel er niet primair op budgetten is gestuurd, zijn efficiëntie en effectiviteit niet uit het oog verloren. Dat heeft ertoe geleid dat de uitvoeringskosten beduidend lager zijn uitgevallen dan begroot. De totale projectkosten voor De Nederlandsche Bank waren met ¤156 miljoen ruim ¤26,4 miljoen lager dan begroot. De kosten van de eurokit bleven ruim ¤3,5 miljoen onder het aanvankelijk geraamde bedrag.

Minister Zalm geeft in de brief, die met de evaluatierapporten aan de Tweede Kamer is gestuurd, aan dat het CPB is verzocht een nader onderzoek te doen naar de (loon)kostenaspecten van de prijsverhogingen in de horeca. Tevens meldt hij dat er hierover op 1 juli een gesprek zal plaatsvinden met de Koninklijke Horeca Nederland. De NMa is in overweging gegeven een sectorscan van de CD-branche te maken. In september wordt de Kamer over de voortgang geïnformeerd.

Woordvoerder: Jeroen Sprenger

Op de internetsite van het ministerie van Financiën ­ www.minfin.nl/FM02-831.doc­ kunnen de volledige teksten van de brief aan de Tweede Kamer en de meegestuurde evaluatierapporten worden geraadpleegd. Journalisten die op 1 juli de conferentie "The lessons learned" willen bijwonen kunnen zich daarvoor opgeven bij het secretariaat van de Centrale Directie Voorlichting van het ministerie van Financiën, tel. 070 3427540