Novib

Novib zet extra geld in voor opvang vluchtelingen in Soedan

545.000 Euro extra noodhulp voor opvang 75.000 olie-vluchtelingen in Soedan

Den Haag, 28 juni 2002

De Soedanese regering voert een bewuste en doelgerichte ontvolkingspolitiek in de gebieden waar olie gewonnen wordt. Hiermee stelt zij haar voornaamste inkomstenbron en financiering van de burgeroorlog veilig. Burgers worden systematisch gebombardeerd en zo verjaagd uit de olie-gebieden. Zij die niet op tijd weg kunnen komen worden vanuit legerhelicopters neergeschoten en blijven gewond of dood achter. Als gevolg van deze aanvallen op burgerdoelen zijn de laatste maanden drie tot vierhonderdduizend mensen op de vlucht geslagen. Novib heeft 545.000 euro beschikbaar gesteld voor de eerste opvang van deze mensen.

Novib maakt het geld over aan partnerorganisaties. Nu de Soedanese overheid de gebieden die zij wil ontvolken als NO GO areas heeft bestempeld, is via het officiële hulpkanaal van de Verenigde Naties (OLS = Operation Lifeline Sudan) hulpverlening nauwelijks meer mogelijk. Hierdoor wordt een gebied zo groot als Frankrijk, met zoân
1.7 miljoen inwoners, uitgesloten van deze hulpverlening. De partnerorganisaties van Novib werken nog wel in deze gebieden, waardoor het geld en de goederen toch bij de vluchtelingen aankomen. Van het geld wordt zowel eerste noodhulp betaald, zoals voedsel voor drie maanden, kookgerei en dekens, alsook zaden en landbouwgereedschappen. Hiermee kunnen de vluchtelingen hun eigen eten verbouwen, om niet van hulp afhankelijk te blijven. In overleg met de dorpsoudsten krijgen de vluchtelingen een stuk grond om te verbouwen en op te wonen.

Met de Novib-bijdrage kunnen ongeveer 75.000 vluchtelingen geholpen worden. Om het systematisch schenden van de mensenrechten en het op gang brengen van vluchtelingenstromen tegen te gaan, blijft Novib tegelijkertijd politieke druk uitoefenen op de oliemaatschappijen die in het gebied werkzaam zijn, zoals het in Nederland gevestigde Talisman. Novib doet dit samen met 80 andere ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties uit twaalf landen, die zich hebben verenigd in ECOS, de European Coalition on Oil in Sudan. ECOS heeft twee weken geleden nog een petitie aan de Nederlandse regering aangeboden, waarin onder andere gevraagd wordt actie te ondernemen tegen het in Nederland gevestigde bedrijf.

Bron: Novib, 28 juni 2002
Auteur: Novib