Nozema

25-06-02

Kanaal 9 blijft in de lucht

De regionale televisiezender Kanaal 9 hoeft voorlopig niet op zwart. Gemeente IJsselstein eiste onlangs dat KPN de digitale televisie- en radiozender uit de toren van IJsselstein verwijdert, op last van een dwangsom van 10.000 euro per week, met een maximum van 200.000 euro. De Raad van State heeft het dwangbesluit van de gemeente IJsselstein donderdag 27 juni geschorst.

Nozema zendt de televisieprogrammas van Kanaal 9 uit met een digitale televisiezender vanuit de toren in IJsselstein (Gerbrandytoren). De televisiesignalen worden opgevangen door de kabelkopstations, waarna het signaal op de kabel wordt gezet, zodat de televisiekijkers in de hele provincie de programmas kunnen zien. Nozema zendt ook digitale radio uit vanuit IJsselstein. Het gaat hier om een testuitzending van Radio, 2, 3, 4 en 747 AM. Deze uitzendingen zijn alleen te ontvangen met een speciale digitale radio-ontvanger. Ook deze uitzendingen kunnen blijven plaatsvinden.

Voor het uitzenden van radio- en televisieprogrammas is een milieuvergunning nodig. In dit geval is KPN als eigenaar van de toren in IJsselstein, de houder van de vergunning. De gemeente IJsselstein stelt dat de vergunning niet toestaat dat er digitaal wordt uitgezonden. KPN en Nozema bestrijden deze zienswijze. Volgens KPN is het uitzenden van digitale signalen in feite hetzelfde als analoge signalen: het gaat in allebei de gevallen om elektromagnetische velden. Nozema blijft ver beneden de vermogens die in de milieuvergunning uit 1993 worden genoemd. IJsselstein sprak tegenover de Raad van State de vrees uit dat de zender van Kanaal 9 (goed voor minder dan 0,7 % van het totaal uitgezonden vermogen), storingen zouden veroorzaken, maar kon dit niet aannemelijk maken. Dus verklaarde de voorzitter van de Raad van State deze vrees ongegrond. Tot slot gaf de voorzitter aan dat de gemeente onvoldoende de belangen van de verschillende partijen heeft afgewogen. De gemeente is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Wat nu? Nozema en KPN hebben een bezwaarschrift lopen tegen het besluit van de gemeente. Tijdens deze bezwaarprocedure is de dwangsom van tafel. Daarnaast heeft de gemeente een aanvraag gekregen voor het aanpassen van de huidige milieuvergunning. Over de invulling van deze vergunning zijn de betrokken partijen in overleg.