Actueel

Veroordeling in Clickfondszaak

Bron: Rechtbank Amsterdam

Datum actualiteit: 27-06-2002

Rechtbank Amsterdam
27 juni 2002

PERSBERICHT

De rechtbank heeft uitspraak gedaan in de strafzaak tegen Edgar James S.

S. is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast is hij veroordeeld tot een geldboete van ¤ 225.000,-.

De rechtbank heeft het volgende bewezen verklaard.

S. heeft zich in de periode van 23 maart 1994 tot en met 1 januari 1998 schuldig gemaakt aan omkoping. De rechtbank spreekt over geraffineerde constructies waardoor op slinkse wijze ten koste van de werkgevers van de omgekochte personen door S. aanzienlijke transactiewinsten zijn behaald. Deze omkoping is stelselmatig gebeurd en de opbrengsten beliepen in de miljoenen euro's. S. heeft in de periode van 1 juni 1994 tot en met 31 juli 1994 valsheid in geschrift gepleegd. S. gaf in die periode leiding aan de onderneming FTC in Londen en heeft in die functie, samen met medewerkers van een bank, obligatietransacties gefingeerd teneinde het betalen van commissie in het kader van de herplaatsing van aandelen KPN te verhullen. De betaling van deze commissie was namelijk niet toegestaan.
S. heeft op 3 september 1995 opzettelijk een bij de belastingwet voorziene aangifte onvolledig gedaan. De rechtbank overweegt daarbij dat S. aan inkomsten ongeveer
¤ 4.620.000,- heeft verzwegen en aan vermogen ongeveer ¤ 45.950.000,-.
S. heeft een valse opgave doen opnemen in een authentieke akte. Bij de eigendomsoverdracht van een woning heeft S. namelijk op 27 juli 1995 in de notariële akte een koopprijs van Fl. 475.000,- laten opnemen, terwijl de werkelijk koopprijs hoger was.
S. heeft in de jaren 1992 tot 1997 opzettelijk gebruik gemaakt van valse geschriften door geantedateerde brieven te benutten bij zijn belastingaangifte.

De rechtbank heeft niet bewezen geacht dat S. heeft deelgenomen aan een criminele organisatie. Weliswaar hield S. met diverse personen samenwerkings-verbanden, maar de cohesie tussen die verbanden was niet zodanig dat van één organisatie kan worden gesproken. Voorts heeft de rechtbank niet bewezen verklaard dat de onderneming FTC, waaraan S. leiding gaf, oplichting heeft gepleegd bij de aandelenemissies KPN.

De verdediging heeft naar voren gebracht dat de vervolging van S. veel te lang heeft geduurd en dat de rechtbank daar ten gunste van S. consequenties aan moest verbinden. De rechtbank heeft echter overwogen dat het ging om een gecompliceerde zaak en om een omvangrijk onderzoek, waarbij ook de hulp is ingeroepen van buitenlandse justitiële autoriteiten. De lange duur is dan ook niet onredelijk.

Bij de strafmotivering benadrukt de rechtbank onder meer dat S. een ernstige inbreuk heeft gemaakt op de integriteit die wordt verondersteld in de effecten-branche en het bankwezen. Anderzijds is er rekening mee gehouden dat de om-vangrijke publiciteit rond zijn vervolging een aanzienlijke belasting voor S. moet zijn geweest.

Het vonnis kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Voor verdere informatie: afdeling voorlichting, tel. 020 541 2882 / 06 18301884.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE4700
(Zie het originele bericht)