Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Gemeente Leeuwarden en SURFnet zetten belangrijke stap in realisatie van stedelijk glasvezelnetwerk

- Stedelijke glasvezelring maakt geavanceerde toepassingen mogelijk -
Utrecht/Leeuwarden, 26 juni 2002 - Gisteren hebben de gemeente Leeuwarden en SURFnet een intentieverklaring getekend, waarin ze overeenkomen op korte termijn een stedelijk glasvezelnetwerk in Leeuwarden te realiseren. Een glasvezelnetwerk maakt snelle verbindingen mogelijk voor grote hoeveelheden dataverkeer. De afgelopen maanden hebben de gemeente en SURFnet onderzocht via welk tracé het glasvezelnet moet lopen om zoveel mogelijk instellingen aan te sluiten. Nu dit onderzoek is afgerond, wordt binnenkort een aanbestedingsprocedure gestart om een leverancier te vinden die het netwerk nog dit jaar gaat aanleggen. Het gemeentenetwerk in Leeuwarden is een voorbeeld van vraagbundeling, waarbij instellingen gezamenlijk onderhandelen met leveranciers om zo gunstige voorwaarden te bedingen.

De plannen in Leeuwarden verkeren in een vergevorderd stadium. De gemeente heeft 1,4 M¤ uitgetrokken voor het project. Bovendien werd onlangs bekend dat Leeuwarden een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken ontvangt voor het ontwikkelen van businessmodellen. Wethouder Arno Brok verwacht dat de uitvoering al dit jaar plaats vindt. 'Met de subsidie van het Rijk en de vrijgemaakte budgetten hebben we voldoende slagkracht voor de aanleg van een glasvezelnet. In SURFnet zien we een ervaren en betrouwbare partner.'

In verband daarmee is, in samenwerking met ICT Center Friesland, overleg met verschillende andere partijen die behoren tot de doelgroep reeds gestart. Daaronder valt in principe de non-profit sector, o.a. scholen, bibliotheken, musea, archieven, ziekenhuizen en overheidsinstellingen.

SURFnet zal in ieder geval de drie Friese hogescholen, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, de Christelijke Hogeschool Noord-Nederland en het Van Hall Instituut op gigabitniveau aansluiten. Het netwerk opent de mogelijkheid voor geavanceerde toepassingen. Zo is een proef met het digitaal verzenden van hartfilms tussen ziekenhuizen in de regio in voorbereiding. De films kunnen bijna 'real-time', meteen nadat ze gemaakt zijn, worden verzonden, zodat specialisten in Groningen en Leeuwarden direct met elkaar kunnen overleggen.

Het initiatief van de gemeente Leeuwarden en SURFnet maakt deel uit van het GigaMAN-project. In dit project, dat onderdeel is van het nationale GigaPort-project, wil SURFnet door middel van vraagbundeling de realisatie van nieuwe infrastructuur in steden buiten de Randstad te bevorderen.

Noot voor de redactie: (

Ingezonden persbericht