Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS BELEID 26

juni 2002

Van Grembergen krijgt oorlogserfgoed op UNESCO-lijst van het werelderfgoed

Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid Paul Van Grembergen (SPIRIT), bevoegd voor Monumenten en Landschappen, maakte gisteren, naar aanleiding van zijn bezoek aan Ieper, bekend dat de talrijke oorlogskerkhoven -en monumenten in de Westhoek werden opgenomen op de indicatieve lijst van het werelderfgoed van de UNESCO. Het Comité voor het Werelderfgoed van de UNESCO vergadert deze week in Budapest en zal daar bekend maken dat de "Relicten van de Grote Oorlog in de Westhoek" werden opgenomen op de indicatieve lijst van het cultureel en natuurlijk werelderfgoed. Dit is de eerste stap naar de definitieve inschrijving op de lijst van het werelderfgoed.

Kort na zijn aantreden als Vlaams minister, uitte minister Van Grembergen de uitdrukkelijke wens om de materiële getuigen van de Eerste Wereldoorlog te laten erkennen als werelderfgoed, als blijvende aanklacht tegen oorlog en als symbool voor de wereldvrede. Hiertoe werd een dossier ingediend bij het Comité voor het Werelderfgoed van de UNESCO.

In een brief aan de betrokken gemeentebesturen vraagt minister Van Grembergen, in afwachting van de definitieve inschrijving op de lijst van het werelderfgoed, in het gemeentelijk beleid de nodige maatregelen te treffen voor het behoud en de bevordering van de vele gedenkplaatsen.

Bedoeling is om het UNESCO-dossier in de komende twee jaar inhoudelijk sterk uit te bouwen. Hiertoe ondertekende minister Van Grembergen namens het Vlaamse Gewest, dinsdagavond, een samenwerkingsovereenkomst met de provincie West-Vlaanderen. Deze overeenkomst behelst een gezamenlijke inventarisatie van de materiële relicten van de Eerste Wereldoorlog in dat gedeelte van de provincie West-Vlaanderen, gelegen ten westen van de denkbeeldige lijn Middelkerke, Leke, Kortemark, Hooglede, Roeselare, Menen tot de grens met Henegouwen en Frankrijk. Met deze studie zal men over een volledige en onmiddellijk bruikbare selectie van waardevolle relicten beschikken, waarvoor de beschermingsprocedure onverwijld zal worden ingezet.

In de rand van zijn bezoek aan Ieper, maakte minister Van Grembergen ook bekend dat ook het Plantijn-Moretusmuseum te Antwerpen en de historische universteitscolleges van Leuven werden opgenomen op de indicatieve lijst van het werelderfgoed. Eerder was dit reeds het geval voor de middeleeuwse kern of de zogenaamde "Kuip" van Gent en voor de oudste stadskern van Antwerpen.

Info: Frederik.Leyts@vlaanderen.be (02/553 23 11)