Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 25-06-2002 Dagelijkse persberichten
Stafdienst Communicatie, Marieken Westerink, 06-5373 7697

Politie waarschuwt voor fraudeurs

ALMERE / LELYSTAD Enkele tientallen jongeren in Almere en Lelystad zijn de dupe geworden van fraudeurs. Onbekenden vragen jongeren of ze hun pinpas even mogen lenen en worden vervolgens opgezadeld met een enorme schuld. Deze nieuwe criminele methode is een landelijk fenomeen dat dus ook in Flevoland zijn intrede heeft gedaan. Politie Flevoland is in samenwerking met het Interregionale FraudeTeam (IFT) en het Landelijk Bureau Fraude van het Korps Landelijke Politiediensten een onderzoek gestart om de feitelijke fraudeurs en ronselaars aan te kunnen houden. Ruim veertig Flevolandse jongeren zijn al verhoord.

Vertrouwen
Op schoolpleinen en in discos worden jongeren met een mooi of zielig verhaal gevraagd hun bankrekening, bankpas en pincode ter beschikking te stellen. Hierbij wordt hen beloofd dat ze enkele honderden euros krijgen als vergoeding. De ronselaars bouwen een vriendschapsband op met hun slachtoffers en maken misbruik van hun vertrouwen. Jongeren trappen hier vaak in omdat de beloning te aantrekkelijk is of uit verliefdheid. Op de bankrekening wordt vervolgens een bedrag gestort dat van fraude afkomstig is. Daarna wordt de bankrekening leeggehaald. Op het moment dat de bank erachter komt dat het om een valse overschrijving gaat, wordt de bankrekeninghouder (de jongere) aangemerkt als fraudeur. Daarnaast haalt ook de bank het vals overgemaakte bedrag terug van de rekening. In Flevoland zijn gevallen bekend waarbij de schuld is opgelopen tot 15.000 euro.

Verstrekkende gevolgen
De jongeren worden dus misbruikt en onbewust blootgesteld aan vervelende en verstrekkende gevolgen die van invloed kunnen zijn op de rest van hun leven:

Ze worden aangemerkt als verdachte en aangehouden inzake valsheid in geschrifte, oplichting en heling.

Ze kunnen hiervoor een straf krijgen in de vorm van een gevangenisstraf of een geldboete.

De benadeelde bank zal de gehele schade vorderen bij de jongere.

De jongere komt op een soort zwarte lijst te staan, waardoor het bijna onmogelijk wordt om een rekening te openen of een (hypotheek)lening aan te vragen.

Bankgegevens, pinpas en pincode komen in handen van criminelen waardoor de jongeren in contact komen met criminaliteit. Geen grip meer op hun eigen bankverkeer.

Landelijke preventiecampagne
Aan het begin van het nieuwe schooljaar gaat een landelijke campagne van start om jongeren en hun ouders te waarschuwen. De politie hoopt door goede voorlichting en waarschuwingen dat het animo onder jongeren om zich met dergelijke praktijken in te laten daalt, waardoor het voor de fraudeurs moeilijker wordt om begunstigden te vinden.