Voedingscentrum
Juni 2002
In het juni nummer van Voeding Nu:
Consumenten en voedselveiligheid
Hans Dagevos
Wat vinden Nederlanders van de informatievoorziening rond
voedselveiligheid? Het Voedingscentrum liet het onderzoeken. Vooral de
overheid en het bedrijfsleven hebben te kampen met een slecht imago.
Behoeften aan sporenelementen
Boudewijn Breedveld
Eind vorig jaar verschenen de nieuwe Amerikaanse aanbevelingen voor de
inname van voedingsstoffen. Voor borium, nikkel en vanadium zijn
aanvaardbare bovengrenzen voor volwassenen vastgesteld, voor andere
sporenelementen bleek dit door onvoldoende kennis nog niet mogelijk.
Allergenen op het etiket
Marianne van der Wooning
Een garantie van 100 procent op levensmiddelen zonder allergenen is
niet te geven. Dit komt naar voren in een onderzoek dat koekfabrikant
LU ernaar liet uitvoeren. Wat zijn de gevolgen voor de etikettering en
wat heeft een allergiepatiënt eraan?
Nutrigenomics aan de Wageningen Universiteit
Michael Müller, Ellen Kampman en Sander Kersten
Hoe wordt de opname van voedingscomponenten in cellen gereguleerd en
hoe veranderen voedingscomponenten via genregulatie het cellulaire
mechanisme bij gezonde en zieke mensen? Nutrigenomicstechnieken helpen
het antwoord te vinden.
Campagne over overgewicht
Manon Hekman
Preventie van overgewicht, dat is het doel van de nieuwe
publiekscampagne van het Voedingscentrum die dit jaar begint. Voor de
opzet werd gekeken naar de ervaringen met de eerder uitgevoerde
landelijke campagnes Let op Vet en Goede voeding, wat let je?
Protocol voedselovergevoeligheid
Cora Aarsen
Het stellen van de diagnose door diëtisten bij een vermeende
voedselovergevoeligheid bleek in de praktijk nogal eens problemen op
te leveren. Een eenduidig protocol bestond niet. Tijdens de algemene
ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is
in april een protocol voor diëtisten gepresenteerd. Het doel hiervan
is de diagnostiek bij vermeende voedselovergevoeligheid door de
diëtist te ondersteunen.
Zeven Landen Studie
Hans Kraak
'Het grootste gezondheidseffect wordt bereikt als voorlichting over
gezonde voeding en leefstijl wordt gecombineerd.' Dat was een van de
stellingen van een discussiebijeenkomst over de uitkomsten van de
Zeven Landen Studie. De bijeenkomst vond eind mei plaats bij het
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ter gelegenheid
van een tweedaags symposium over dit internationale onderzoek.
Informatie over abonnementen
Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingnu.nl