Ingezonden persbericht

Arnhem, 20 juni 2002

75 - jaar Kruidentuin Nederlands Openluchtmuseum

Zomeravondrondleidingen langs wolfskers, wonderboom, roggelelie en huttentut

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert deze zomer weer avondrondleidingen langs prachtig bloeiende planten en heerlijk geurende perken. U wandelt door de 75 jaar oude Kruidentuin, de Kwekerij met z'n boerentuinplanten en langs haast vergeten Oude Cultuurgewassen. De rondleidingen starten iedere dinsdagavond - van 25 juni t/m 6 augustus - om 19.00 uur en duren ongeveer twee uur. Omdat de kruidentuin jarig is, ontvangt iedere deelnemer een leuk aandenken.

75 jaar Kruidentuin
In Juli 1927 werd de "Oud-vaderlandse Cruydthoff"geopend door Minister Kan (inderdaad de vader van Wim) van binnenlandse zaken en landbouw. De hortulanus van de Amsterdamse hortus, A.J. van Laren, bekend van de Verkade albums, tekende voor het ontwerp naar het voorbeeld van apothekerstuinen die in de 17e eeuw bij onze grote steden voorkwamen.

De kruidentuin is verdeeld in vijf afdelingen. Heel bijzonder is de kloostertuin; een getrouwe kopie van de oudst omschreven tuin van West-Europa. In 840 schreef de toenmalige abt Walafried van het klooster in Reichenau een gedicht over zijn tuin; 'de hortulus'. Zijn nauwkeurige beschrijving van de planten maakte het mogelijk een kopie van deze vroeg middeleeuwse tuin aan te leggen.
Naast de kloostertuin is er de geneeskruidentuin, een verfplantentuin, de keukenkruidentuin en de legendeplantentuin. Aan legendeplanten kende men vroeger magische krachten toe: zo zouden ze onheil en boze geesten afweren of juist geluk brengen.

Kwekerij
In de kwekerij groeien prachtige boerentuinplanten die ook de tuinen van de authentieke gebouwen op het museum opsieren. U ziet er Azalea's, Phloxen en de uiterst zeldzame Roggelelie, maar ook veel oude fruitrassen. Zeer de moeite waard is ook de unieke vormsnoei-afdeling waar Taxus- en Buxusstruiken in de meest fraaie vormen geknipt zijn.

Oude Cultuurgewassen
In het Openluchtmuseum worden oude cultuurgewassen verbouwd die vroeger belangrijk waren voor de landbouw. Cichorei, Paardebonen, Spurrie, Huttentut en Spelt werden langzaam verdrongen door moderne gewassen. Zo werd de Kaardenbol vroeger gebruikt om wol te kaarden, en zie je deze plant nu als sierplant in vele tuinen. Spelt wordt tegenwoordig weer verbouwd om gezond en lekker brood te bakken.

De rondleidingen beginnen iedere dinsdagavond van 25 juni t/m 6 augustus om 19.00 uur. U kunt kiezen uit 2 rondleidingen. De kosten zijn EUR 3 per persoon incl. parkeren. Elke deelnemer ontvangt gratis een, op handgeschept papier gedrukt, fraai geïllustreerd vers uit het gedicht van Walafried. Vriendenkaarten, en andere acties of kortingen zijn niet geldig. Reserveren is niet nodig.

Nederlands Openluchtmuseum,
Schelmseweg 89, Arnhem
026 357 61 11
www.openluchtmuseum.nl

Noot voor de redactie,