Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

Hoogezand, 24 juni 2002 Persbericht 2002/71

Stil asfalt in Stadscentrum
Vermindering van geluidshinder door autoverkeer op de nieuwe stadsring

De hoofdwegen in het Stadscentrum van Hoogezand-Sappemeer krijgen geluidsreducerend asfalt. Het college van B&W heeft dat op 5 juni 2002 besloten. Door gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden op het gebied van stil asfalt neemt de gevelbelasting van de woningen die aan deze hoofdstructuur liggen met een aantal decibels af. Dit betekent een verbetering van het leefklimaat in het nieuwe stadscentrum. Door het geluid bij de bron aan te pakken wordt het op straat stiller en neemt het aantal woningen waar geluidsisolatie aangebracht moet worden aanzienlijk af.

De ontwikkelingen op het gebied van stil asfalt geven aan dat het niet meer denkbaar is om nog het 'normale' asfalt te gebruiken op de hoofdinfrastructuur in het stadscentrum. De technische vooruitgang is belangwekkend. Het ministerie van VROM stimuleert bovendien het gebruik van stil asfalt in de bebouwde kom (o.a. met subsidies), omdat het rijksbeleid is om in binnensteden een geluidsarmer klimaat te scheppen. Bovendien wil het ministerie kennis en ervaring opdoen met stille wegdekken.
Hoogezand-Sappemeer heeft op die handreiking willen inspelen. Na het bestuderen van de mogelijkheden is er besloten om stil asfalt te gaan gebruiken. Een prettiger leefklimaat heeft daarbij de doorslag gegeven. Ongeacht de afloop van de subsidie-aanvraag die Hoogezand-Sappemeer heeft ingediend, gaat de toepassing van stil asfalt in het Stadscentrum door.

Nieuw product
Stil asfalt voor gebruik in de bebouwde kom is een innovatief product. Hoewel de effecten bewezen zijn geldt het nog steeds als betrekkelijk nieuw. Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB) is al langer in gebruik op met name autosnelwegen maar is door de technische eigenschappen niet geschikt voor kruispunten waarover langzaam rijdend en zwaar verkeer gaat. Het stille asfalt is echter wel geschikt voor gebruik in de bebouwde kom. Uit onafhankelijke proeven blijkt dat de geluidsbelasting kan halveren.

Concreet betekent de toepassing van stil asfalt in het Stadscentrum dat:

- er voor de bovenste verdiepingen van de Reensche Compagnie geen isolerende gevelmaatregelen meer nodig zijn;

- het isolatiepakket voor de onderste vijf verdiepingen van de Reensche Compagnie kan worden verkleind;

- er voor vrijwel alle eengezinswoningen langs het Kieldiep geen gevelmaatregelen meer nodig zijn; (Slechts twee woningen krijgen nog een beperkt geluidsisolatiepakket.)

- er voor de nieuwe woningen in het centrum lagere geluidswaarden kunnen worden vastgesteld;

- er voor de woningen aan de Meint Veningastraat geen gevelmaatregelen meer nodig zijn;

- de panden aan de Meint Veningastraat, waarin twee huisartsenpraktijken zijn gehuisvest hun bestemming kunnen houden.

Geluidsgrenswaarden
In 2001 heeft de provincie Groningen, op basis van een op dat moment deugdelijk geluidsrapport, een verzoek van de gemeente om hogere geluidsgrenswaarden (ten opzichte van de uitgangssituatie in 1998) vast te stellen gehonoreerd. (De wet Geluidhinder schrijft voor dat een gemeente bij een verandering aan de wegenstructuur aan de provincie om toestemming vraagt voor een hogere geluidsbelasting voor woningen die aan die wegen liggen.) Een aantal belanghebbenden heeft bezwaar gemaakt tegen dit besluit, maar de provincie heeft zich nog niet uitgesproken over deze bezwaren.
Op basis van een nieuw geluidsrapport, dat uitgaat van toepassing van stil asfalt, vraagt de gemeente aan de provincie de verleende hogere waarden in te trekken en voor een beperkt aantal woningen nieuwe hogere waarden vast te stellen. Deze nieuwe waarden liggen beduidend lager dan de reeds verleende. De gemeente heeft de betreffende bewoners inmiddels met een brief op de hoogte gebracht van dit plan.

Procedure
De officiële procedure start op 26 juni met de publicatie van het ontwerp-verzoek in de HS-krant en aansluitend het ter inzage leggen van dit verzoek en de bijbehorende rapporten. Op 1 juli 2002 organiseert de gemeente een hoorzitting, waarop iedereen mondeling opmerkingen kan maken. Inwoners kunnen schriftelijke opmerkingen tijdens een periode van 6 weken opsturen.