College voor zorgverzekeringen

Cognitieve gedragstherapie bij vermoeidheidssyndroom 21 juni 2002
Cognitieve gedragstherapie lijkt effectief bij Chronische Vermoeidheidssyndroom

Cognitieve gedragstherapie lijkt een effectieve behandelmethode bij een deel van de patiënten met het Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS), ook vaak ME (Myalgische Encephalomyelitis) genoemd. Dat is de conclusie die het College voor zorgverzekeringen trekt in zijn rapport over het ontwikkelingsgeneeskunde project "Cognitieve gedragstherapie bij chronische vermoeidheidssyndroom". Het college beveelt aan op kleine schaal een proefimplementatie met deze therapie te starten. Als de effectiviteit is vastgesteld zal cognitieve gedragstherapie op den duur in het voorzieningenpakket worden opgenomen. Het CVZ-rapport wordt donderdag 27 juni aanstaande aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangeboden.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat de cognitieve gedragstherapie (CGT) effectiever is dan andere gangbare behandelmethoden, zoals bijvoorbeeld lotgenotencontact. Afhankelijk van het gestelde criterium is na de CGT ruim eenderde van de onderzochte patiënten klinisch hersteld en is bij de helft een verbetering opgetreden. Met name patiënten die nog een redelijk activiteitenpatroon hebben, lijken baat te hebben bij deze behandeling.

Implementatie
De groep CVS-patiënten die uit zo'n 27.000 mensen bestaat, groeit snel met ongeveer 6.000 gevallen per jaar. Uit onderzoek is gebleken dat RIAGG's niet in staat zijn om de komende vijf jaar op grote schaal gedragstherapie voor CVS aan te bieden. Bovendien is volgens het College voor zorgverzekeringen het definitieve bewijs voor de effectiviteit nog niet geleverd. Het college adviseert dan ook te beginnen met een proefimplementatie om de effectiviteit van CGT nader te onderzoeken en om na te gaan of het wenselijk en mogelijk is om op termijn deze therapie op grote schaal in te voeren. Verder beveelt het college aan om de drie bestaande kenniscentra voor CVS in Nijmegen, Leiden en Enschede te ondersteunen in de voorlichting over dit syndroom aan huis-, bedrijfs- en verzekeringsartsen. Als na de proef wordt besloten de CGT te implementeren, dan zou daarmee naar schatting een bedrag van ruim 10 miljoen euro gemoeid zijn.
Auteur: René Schipaanboord, telefoon (020) 34 75 867
Mutatiedatum 27/06/2002 13:07:00
Site Meter