Ingezonden persbericht

Kraak, begeerlijk porselein uit China

LEEUWARDEN, 20020425 -- Deze zomer organiseren vier musea samen een tentoonstelling over Kraakporselein, het Chinese porselein dat de VOC vanaf het begin van haar bestaan in grote hoeveelheden naar Nederland verscheepte. Deze tentoonstelling die van 2 juni tot en met 1 september in de Princessehof Leeuwarden is te zien, toont de mooiste en uitzonderlijkste stukken uit de collecties van het Haags Gemeentemuseum, het Groninger Museum, Princessehof Leeuwarden en het Rijksmuseum Amsterdam.

Kraakporselein is het eerste Chinese porselein dat de Europese handelscompagnieën naar Europa verscheepten. Het dankt zijn naam aan de 'Carraca' (verbasterd tot Kraak), een scheepstype waarmee de Portugezen al vóór de Nederlanders porselein vervoerden. Vanaf het jaar 1602 bracht de VOC als eerste dit porselein in grote hoeveelheden naar Nederland, dat in de 17de eeuw de belangrijkste handelsplaats werd voor Oosterse waren. Met de komst van het Kraakporselein ontstond in Europa een ware porselein- en China-rage die twee eeuwen zou voortduren. Nederland en de VOC speelden bij de verspreiding daarvan in Europa een belangwekkende rol.

Met de vakverdeling in de randen van de schotels, de wat grijzige kleur van de scherf en de vlotte, schetsmatige schilderstijl vormt het Kraakporselein een duidelijk herkenbare groep. De invloed van het exotische Chinese porselein liet zich sterk gelden op de vervaardiging van keramiek in Europa. Dat gold in het bijzonder voor Delftse faience. Kleurstelling en motieven werden aan het Kraakporselein ontleend; Delftse pottenbakkers probeerden zelfs Chinese voorbeelden te overtreffen.

De tentoonstelling Kraak, begeerlijk porselein uit China is de eerste van een reeks tentoonstellingen die in samenwerking met bovengenoemde musea wordt georganiseerd. Deze zomer worden de hoogtepunten uit hun collecties Kraakporselein in het Princessehof Leeuwarden tentoongesteld. Voorts geeft de tentoonstelling een beeld van de invloed van de toestroom van Kraakporselein op de Nederlandse cultuur van de zeventiende eeuw. Dit verhaal wordt verteld aan de hand van afbeeldingen van interieurs en stillevens en belangrijke stukken Delftse faience uit dezelfde vier musea.

Symposium
Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt er op 21 juni een symposium georganiseerd met sprekers uit binnen en buitenland. Onder hen is Dr. Maura Rinaldi, dé deskundige op dit terrein en de auteur van het standaardwerk, Kraak, a moment in the history of trade, Londen, 1989. Het symposium zal worden geleid door Prof. dr. C.J.A. Jörg, conservator van het Groninger Museum en hoogleraar aan de Universiteit Leiden.



Ingezonden persbericht