Ingezonden persbericht

Vertragende factoren vanuit de overheid voor bouwsector grote bedreiging

Langzamere vergunningsprocedures worden door 85,8% van de hoofdaannemers B&U en GWW als een bedreiging gezien. Een toenemend aantal wetten en regels vanuit de overheid ziet nog eens 80,6% als een bedreiging. Voor eenderde van de aannemers is het niet duidelijk wat de gevolgen zijn wanneer de 5e nota ruimtelijke ordening, die met de kabinetsformatie lijkt te sneuvelen, toch doorgevoerd zou worden. Dit zijn enkele conclusies die voortkomen uit een quickscan uitgevoerd in opdracht van bouwkennis.nl onder de directeuren van ruim 200 hoofdaannemingsbedrijven in de B&U en GWW sector.

Langzamere vergunningsprocedures
De snelheid waarmee een vergunning wordt verstrekt is voor de bouwsector van essentieel belang. Van de hoofdaannemers B&U ziet 57,9% een langzame procedure als een grote bedreiging. Nog eens 32,7% ziet dit als een kleine bedreiging. Voor de hoofdaannemers GWW ligt dit aantal iets lager, te weten 51,9% vindt het een grote bedreiging en 28,8% vindt het een kleine bedreiging.

Regels en wetten
Het doorvoeren van meer regels en wetten door de overheid wordt door 50,5% van de hoofdaannemers B&U en door 48,1% van de hoofdaannemers GWW als een grote bedreiging gezien. Daarnaast vindt nog eens 34,6% van de B&U-bedrijven en 27,9% van de GWW-bedrijven het een kleine bedreiging.

5e Nota
Met de nieuwe coalitiebesprekingen lijkt de 5e nota ruimtelijke ordening van Pronk van de baan. De beoogde coalitiepartijen pleiten voor een minder regulerende rol van het Rijk. Provincies en gemeenten krijgen een belangrijkere stem. Een opvallend grote groep aannemers is echter niet op de hoogte van de gevolgen die de doorvoering van de 5e nota ruimtelijke ordening met zich mee zou brengen. Bij de hoofdaannemers GWW betreft dit 47,1%, bij de hoofdaannemers B&U betreft het 26,2%. Wanneer de 5e nota wel doorgevoerd wordt ziet 34,6% van de aannemers B&U en 17,3% van de aannemers GWW dit als een kleine bedreiging. Respectievelijk 13,1% en 3,8% ziet het als een grote bedreiging.

Marjet Rutten
De auteur is als operationeel manager verbonden aan de informatiesite bouwkennis.nl te Rotterdam. Bouwkennis.nl is een actueel onafhankelijk kennissysteem vol informatie over de bouwsector. In detail komen onder meer de bouwvolumes en ontwikkelingen aan de orde. Tevens wordt het hele bouwproces en de daarbij betrokken partijen omschreven en komen de media, brancheorganisaties, bijeenkomsten en actualiteiten aan bod. Een belangrijk deel van de informatie komt voort uit onderzoeken die door bouwkennis.nl in samenwerking met haar abonnees worden uitgevoerd.

Wanneer u meer informatie wenst over bouwkennis.nl kunt u bellen naar 010-2066996 of mailen naar info@bouwkennis.nl. Op de site is het mogelijk een gratis proefabonnement van een uur af te sluiten.