Landelijk instituut sociale verzekeringen


Persbericht d.d. 20/06/02
Reïntegratietelefoon voor WAO-ers
UWV start proef in Limburg
UWV (Uitvoering Werknemersverzekeringen) is in Limburg gestart met een bijzondere proef voor WAO-ers die graag weer aan de slag willen en nog niet begeleid worden naar passend werk. Zij kunnen bellen met de Reïntegratietelefoon. De Reïntegratietelefoon is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 045 - 579 62 92, tegen lokaal tarief Doel is de mensen met een WAO uitkering door middel van een persoonlijke benadering, begeleiding op maat en door gebruik te maken van een groot netwerk van contacten en samenwerkingsverbanden aan een passend reïntegratietraject te helpen, met als einddoel een passende baan.

Voor wie is de reïntegratietelefoon bedoeld?
Iedereen met een WAO-uitkering die zich in staat voelt om gedeeltelijk of volledig aan het werk te gaan kan contact opnemen met een medewerker van de Reïntegratietelefoon. De Reïntegratietelefoon is in eerste instantie bedoeld voor mensen die nog niet begeleid worden naar passend werk. Als er echter wel begeleiding is maar verzekerde het gevoel heeft vastgelopen te zijn dan kan ook contact worden opgenomen. De UWV-medewerker zal dan de situatie bespreken en beoordelen hoe het vervolg het beste vorm gegeven kan worden.

Hoe werkt de Reïntegratietelefoon?
Om iemand zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, is het nodig een compleet beeld te krijgen van de situatie waarin iemand zich bevindt. De medewerker van de reïntegratietelefoon stelt hiervoor een aantal vragen. Op basis van de antwoorden stelt de medewerker van de reïntegratietelefoon eerst vast of iemand bij de Reïntegatietelefoon aan het juiste adres is. Daarna bespreekt hij samen met de cliënt de verdere gang van zaken. Vervolgens belt de reïntegratiemedewerker binnen twee dagen terug. De verzekerde kan zelf het tijdstip aangeven waarop hij te bereiken is.

De reïntegratiemedewerker maakt verdere afspraken en is de vaste contactpersoon gedurende het reïntegratietraject. Deze reïntegratiemedewerker meldt verzekerde aan bij het reïntegratiebedrijf. Hij ziet erop toe dat het reïntegratiebedrijf snel met iemand rond de tafel gaat zitten om reïntegratievisie te ontwikkelen en een reïntegratieplan op te stellen. In het plan wordt concreet vastgelegd welke activiteiten zullen worden uitgevoerd. Ook wordt afgesproken hoe en wanneer dat gebeurt. Uitgangspunt is binnen 8 weken te starten met een passend reïntegratietraject.

De uitkering tijdens reïntegratie-activiteiten
Gedurende de periode dat verzekerde met behulp van het reïntegratiebedrijf deelneemt aan het reïntegratietraject,verandert er niets aan de hoogte en de duur van de uitkering. Die blijft ongewijzigd totdat verzekerde daadwerkelijk weer gaat werken. Behalve wanneer er tussentijds aanpassingen moeten plaatsvinden als gevolg van wettelijke beoordelingen. Deze hebben namelijk wel invloed op de uitkering. En verder kan natuurlijk ook het nieuwe werk dat verzekerde gaat doen invloed hebben op de hoogte en/of de duur ervan.