Politie Rotterdam-Rijnmond

Bijgewerkt: 20-06-02 09:31
Ochtenduitgave donderdag 20 juni 2002
AANRIJDING MET DODELIJKE AFLOOP (20 juni 2002)
Woensdagavond laat overleed in het Dijkzigtziekenhuis een 26-jarige Rotterdamse motorrijder aan z'n zeer ernstige verwondingen, die hij rond kwart over tien die avond had opgelopen bij een verkeersongeval op de Boezemweg. De motorrijder reed daar tegen een plotseling uit een parkeerkom wegrijdende auto, bestuurd door een 70-jarige man uit Spijkenisse. De automobilist liep als gevolg van de aanrijding gekneusde ribben op, maar kon vanwege zijn emoties nog niet nader door de politie worden verhoord.

NEGENJARIG MEISJE ERNSTIG GEWOND NA AANRIJDING (20 juni 2002) Woensdagavond kort na half tien werd op de rotonde van de Kortekade met de Kralingseweg een negenjarig meisje op haar fiets aangereden door een automobilist, die direct na het ongeval, zonder zich om het slachtoffertje te bekommeren, in z'n auto wegreed. Een 31-jarige Rotterdammer, die getuige was van de aanrijding, ging direct achter de automobilist aan en hield hem staande op de Jericholaan. Daar bood de automobilist, een 23-jarige Rotterdammer, de getuige geld aan om hem te laten gaan omdat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De 31-jarige Rotterdammer ging daar niet op in en dwong hem echter terug te gaan naar de plaats van het ongeval. Daar werd hij door politiemensen aangehouden en ingesloten. Het negenjarig aangereden meisje werd met een taxi direct na de aanrijding - zij kreeg van de automobilist op de rotonde geen voorrang - naar het Sophiakinderziekenhuis vervoerd met ernstig hoofdletsel. Haar 50-jarige moeder was bij de aanrijding van haar dochtertje eveneens ten val gekomen en liep lichte verwondingen aan handen en benen op. SNELHEIDSCONTROLES (20 juni 2002)
woensdagmiddag een snelheidscontrole op de Stadionweg en controleerde 's avonds op de Abram van Rijckevorselweg en Statenweg. Tussen half drie en vijf uur namen op de Stadionweg, waar zowel stad-in als stad-uit werd gecontroleerd, 308 van de 2800 passerende automobilisten 111 km/uur. Tussen kwart over zeven en kwart over acht werd op de Abram van Rijckevorselweg, eveneens in beide rijrichtingen gecontroleerd. Hier overschreden 549 van de 1500 passerende automobilisten de maximum snelheid van 50 km/uur. Hoogste score bedroeg hier 134 km/uur. Op de Statenweg werd tussen negen en tien uur het verkeer stad-uit gecontroleerd. Hier flitste de snelheidsradar 21 van de 280 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 83 km/uur in plaats van de toegestane '50'.

SCHIEDAMSE RIJDT 72 KILOMETER TE HARD (20 juni 2002) BARENDRECHT - Woensdagavond kort na half negen klokte personeel van de Verkeerspolitie op de oostbaan van de Rijksweg A29 een 55-jarige automobiliste uit Schiedam in haar auto voor 172 km/uur. Op de Rijksweg A29 geldt een maximum snelheid van 100 km/uur. De vrouw moest haar auto laten staan, maar kon haar rijbewijs niet overleggen. Dat bleek, samen met haar paspoort, afgelopen maandag in Brussel te zijn gestolen. De Schiedamse had daar overigens al aangifte van gedaan. In afwachting van het aanvragen en verkrijgen van een nieuw paspoort waarmee dan een nieuw rijbewijs kan worden aangevraagd, zal na overleg met een Officier van Justitie een beslissing over alsnog een invordering van het nieuwe rijbewijs moeten worden genomen, gezien de snelheidsovertreding.

MAN BEROOFD VAN AUTO (20 juni 2002)
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Woensdagavond omstreeks kwart voor twaalf werd op de Jean Augierstraat een 36-jarige man uit Capelle aan den IJssel beroofd van z'n auto. Het slachtoffer werd plotseling geconfronteerd met vier mannen en moest onder bedreiging van vermoedelijk een vuurwapen zijn autosleutels afgeven. De daders gingen er hierna met de auto, een Audi A3, van het slachtoffer vandoor.

Avonduitgave woensdag 19 juni 2002

COMMISSARIS CARLA VAN MARIS NAAR UNHCR (19 juni 2002) Commissaris mevrouw Carla van Maris (51), projectleider Geweld(saanpak), gaat het korps Rotterdam-Rijnmond tijdelijk verlaten. Met ingang van 1 augustus a.s. is zij benoemd tot Chief of Field Security and Safety Services bij de UNHCR (Verenigde Naties, Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen) met als standplaats GenSve, Zwitserland. De benoeming geldt in principe voor vier jaar. De functie houdt in, dat mevrouw Van Maris verantwoordelijk wordt voor het veiligheidsbeleid aangaande het VN-personeel, dat wereldwijd werkzaam is in de vluchtelingenkampen die onder VN-beheer staan. Er zijn op dit moment 22 miljoen vluchtelingen in de wereld en ongeveer 180 vluchtelingenkampen. In toenemende mate wordt het werken ten behoeve van vluchtelingen gevaarlijker vanwege het feit, dat rivaliserende krijgsheren (Afghanistan) of strijdende partijen (Israël/Palestijnen) aan vluchtelingen van de tegenpartij voedsel en onderdak willen onthouden. Diverse NGO's schorten daarom de hulp op, omdat werken in de kampen niet meer veilig is. De VN streeft er daarom naar om de beveiliging en het veiligheidsbeleid te intensiveren. Commissaris Van Maris heeft eerder voor de VN gewerkt in Somalië en New York. In Somalië (1994/1995) was zij als commandant van een politie-eenheid belast met de opleiding van Somalische politiemensen in Kismayo, het zuiden van Somalië. In New York (1998/1999) werkte zij op het hoofdkwartier van de VN als coördinator Civilian Police voor de Afrikaanse vredesmissies. In deze functie was zij onder meer werkzaam in Sierra Leone, Angola en de Centraal Afrikaanse Republiek. Op verzoek van het Nederlandse departement voor
Ontwikkelingssamenwerking, heeft mevrouw Van Maris in Eritrea (1996) een project opgezet, wat tot doel had om de politie van Eritrea van een geheel nieuwe opleiding te voorzien. Zij heeft als gastdocent 'Politie en mensenrechten' ondermeer trainingen gegeven voor politiechefs in Vietnam en Kenya. Commissaris Van Maris vervult momenteel de functie van projectleider Geweld(saanpak) in het korps Rotterdam-Rijnmond. Zij is districtchef geweest van het district Waterweg. Daarvoor was zij ondermeer werkzaam in de korpsen van Groningen en Den Haag. Zij is actief betrokken geweest bij het emancipatieproces van politievrouwen. Zij was vice-president van het European Network for Policewomen.

SNELHEIDSCONTROLE (19 juni 2002)
MAASSLUIS - Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeerstoezicht) hield dinsdagmorgen een radarsnelheidscontrole op de Merellaan. Van de 252 passerende automobilisten kunnen er binnenkort 17 een acceptgirokaart in hun brievenbus aantreffen wegens overschrijding van de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 72 km/uur.

OP KLAARLICHTE DAG MET MOKERS ETALAGERUITEN JUWELIER INGESLAGEN (19 juni 2002)
Woensdagmorgen rond kwart voor elf werden van een juwelier op de Karel Doormanstraat met twee mokers twee etalageruiten ingeslagen. Drie mannen, inclusief de mokerhanteerders, gristen vervolgens via twee gaten in de etalageruiten een nog onbekend aantal sieraden weg en vluchtten lopend met hun buit de Zoutmanstraat in. Daar stapten zij een daar gereedstaande auto en reden daarin weg.