Ingezonden persbericht
Uitnodiging
Publiek gerecht 'De aanklacht' in Nijmegen
Donderdag 20 juni 2002: 20.00, theaterzaal Lux
'Overheden beschermen hun burgers en het milieu onvoldoende tegen de uitstoot van schadelijke stoffen'
De provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen worden in een uniek gerecht gedaagd door bewoners- en milieuorganisaties uit Nijmegen-west en Weurt. Zij vinden dat beide overheden te weinig gedaan hebben om bevolking en milieu te beschermen tegen de uitstoot van schadelijke stoffen; dat zij hun taken op het gebied van vergunningverlening en handhaving niet naar behoren hebben uitgevoerd. De overheden denken daar anders over. Gevolg: reeksen van procedures bij de Raad van State over verschillende bedrijven, zonder dat er veel verbetert. Dit gegeven was aanleiding voor de landelijke Vereniging Milieudefensie en de Gelderse Milieufederatie om in een uniek publiek gerecht beide partijen de kans te geven hun kant van de zaak naar voren te brengen en aan een drietal deskundige en onafhankelijke 'rechters' een oordeel te vragen. Leren van het verleden met het oog op de toekomst.
De aanklacht van de Vereniging Leefmilieu, Stichting Frisse Lucht Lindenholt, Vereniging Dorpsbelang Hees, Wijkvereniging Ons Waterkwartier en Stichting Weurt+, wordt donderdagavond vanavond 20 juni a.s. voorgelegd aan drie onafhankelijke 'rechters', mr. dr. Marius Aalders, verbonden aan het Centrum voor Milieurecht te Amsterdam, prof. mr. Piet Gilhuis, hoogleraar milieu- en bestuursrecht te Tilburg en prof. dr. Pieter Leroy, hoogleraar milieubeleid te Nijmegen en Antwerpen.
Hoewel eerder de medewerking reeds was toegezegd (onder andere op 27 april j.l. voor de camera's van 'Knevel op Zaterdag') heeft de provincie Gelderland besloten niet aan het publiek gerecht deel te nemen. Toen dit besluit bij de organisatoren terecht kwam, is op diverse manieren geprobeerd om de provincie tegemoet te komen zodat deze alsnog mee zou doen. De bewonersorganisaties, Milieudefensie en de Gelderse Milieufederatie zijn uiterst teleurgesteld dat de provincie tijdens het publiek gerecht niet aan de burgers van Nijmegen en Weurt uit wil leggen waarom dingen al dan niet goed gaan met betrekking tot milieuvergunningen en handhaving.
Tijdens de zitting op 20 juni treden als 'rechters' op: mr. dr. Marius Aalders, verbonden aan het Centrum voor Milieurecht te Amsterdam, prof. Piet Gilhuis, hoogleraar milieurecht, bestuursrecht en wetgevingsvraagstukken te Tilburg,en prof. Pieter Leroy, hoogleraar milieubeleid in Nijmegen en Antwerpen. De rechters bepalen het procesverloop: wie het woord krijgt tijdens de zitting, welke stukken en deelklachten in het besluit worden meegenomen, et cetera. Ze doen uiterlijk twee weken na de zitting, schriftelijk, een uitspraak. Hoewel niet bindend, zal de gezaghebbende uitspraak zeker zijn effect hebben in het onderhavige conflict. Het staat de rechters vrij om ook oplossingsrichtingen voor te dragen.
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht