Provincie Limburg

Grotere veiligheid door betere samenwerking

Themamiddag over 'Horeca en Veiligheid'

Er wordt nog te weinig samengewerkt als het gaat om de verbetering van de veiligheid in de horeca. De verschillende partijen zoals gemeenten, horeca-ondernemers, politie en maatschappelijke organisaties zijn niet altijd op de hoogte van elkaars activiteiten. Door informatie uit te wisselen en succesvolle projecten over te nemen kan de veiligheid worden verbeterd. Dat blijkt uit het rapport 'horeca en geweld' van het provinciale onderzoeksbureau PBW. Het rapport werd vanmiddag besproken tijdens een themamiddag over horeca en veiligheid in Thorn. Daar spraken vertegenwoordigers van de Provincie Limburg, burgemeesters, wethouders, vertegenwoordigers van Koninklijk Horeca Nederland, politie en justitie over verbetering van de samenwerking.

Uit de studie van de Provincie blijkt dat Limburg wat horeca en veiligheid betreft niet veel afwijkt van het landelijk gemiddelde. Verder blijkt dat geweld meer voorkomt in steden met grotere uitgaanscentra dan op het platteland.
In het rapport wordt geconstateerd dat van het geweld op straat maar een deel te maken heeft met horeca. Geweld op straat vindt voornamelijk plaats in de woonwijk (34,5%) of door agressie in het verkeer (24,4%). Slechts 19,2% van het geweld op straat wordt in verband gebracht met uitgaan.
De helft van het aantal geweldadigheden vindt plaats in de horecagelegenheid zelf. Van de slachtoffers van geweld op straat moet twintig procent voor medische behandeling naar het ziekenhuis. In vijf procent van de gevallen is er sprake van zwaar lichamelijk letsel. In een kwart van de incidenten wordt gebruik gemaakt van slag- of steekwapens. De daders en slachtoffers zijn meestal mannen jonger dan 25 jaar.

Het rapport constateert verder dat er een gebrek aan cijfermateriaal is omdat de politie in haar rapportages niet zodanig registreert dat conclusies getrokken kunnen worden of geweld al dan niet te maken heeft met uitgaan.
De veiligheid in uitgaanscentra kan verbeterd worden door betere samenwerking tussen partijen en het overnemen van succesvolle projecten. Zo is onlangs in Roermond een proef gestart met (buurt)vaders van allochtone jongeren die in het uitgaangscentrum gaan surveilleren. Ook betere straatverlichting en cameratoezicht kunnen bijdragen aan een beter veiligheidsgevoel in uitgaanscentra. Betere vervoersvoorzieningen -met name rond sluitingstijd- kunnen eveneens een bijdrage leveren aan het terugdringen van agressie.

Horecaondernemers kunnen zelf een belangrijke bijdrage leveren door het toepassen van huisregels waaronder het niet verstrekken van alcohol aan jongeren beneden de 16 jaar en het aanspreken van jongeren op hun gedrag.
19-6-2002 15:11