European Commission

IP/02/887

Brussel, 19 juni 2002

Commissie stelt dienstige maatregelen voor ter hervorming van Duitse monopolie voor Kornbranntwein

De Europese Commissie heeft een aanbeveling goedgekeurd waarin Duitsland gevraagd wordt dienstige maatregelen te nemen om de wet op het alcoholmonopolie aan te passen wat betreft granen-eau-de-vie (Kornbranntwein). In haar huidige vorm komt deze regeling neer op steun voor Duitse producenten, terwijl de producenten uit andere lidstaten deze steun niet kunnen krijgen. Bovendien valt deze regeling sinds 1989 niet langer te rechtvaardigen, aangezien toen een EG-verordening werd goedgekeurd waarin granen-eau-de-vie gedefinieerd werd als een industrieel product.

In een vandaag goedgekeurde aanbeveling heeft de Commissie de Duitse autoriteiten verzocht dienstige maatregelen te nemen zodat landbouwers of industriële producenten voor de productie van granen-eau-de-vie niet langer recht hebben op exploitatiesteun van de Duitse autoriteiten.

Evenmin mogen deze producenten nog enigerlei steun ontvangen als compensatie van een eventuele vervroegde uittreding uit het monopolie. De aanpassing van de wetgeving moet zo snel mogelijk aangevat worden vanaf het productiejaar 2002/2003, en moet uiterlijk per 1 januari 2004 van kracht zijn geworden.

Aan de oorsprong van deze zaak ligt een klacht die zes Duitse industriële producenten van granen-eau-de-vie hadden ingediend om te doen vaststellen dat hun concurrenten - de producerende landbouwbedrijven - staatssteun zouden kunnen blijven ontvangen die onverenigbaar is met de bepalingen van het EG-Verdrag.

Deze klacht kwam er toen het Duitse "Haushaltssanierungsgezetz" van 22 december 1999 in werking trad. Doel van deze wet was de aanpassing van het Duitse alcoholmonopolie, met als gevolg dat de industriële producenten van de betrokken eau-de-vie vanaf 2006 volledig buiten de regeling zouden vallen.

Volgens artikel 88, lid 1, van het EG-Verdrag onderzoekt de Commissie samen met de lidstaten "de bestaande steunregelingen". Blijkt na een dergelijk onderzoek dat de regeling niet of niet meer verenigbaar is met de bepalingen van het Verdrag, dan dient de regeling afgeschaft of aangepast te worden.

Na onderzoek van dit dossier kwam de Commissie tot de bevinding dat de betrokken steun reeds in 1976 bij de Commissie was aangemeld op basis van de regels inzake landbouwproducten. Deze aanmelding vond plaats nadat Duitsland zijn monopolie voor alcoholimport had hervormd tot een monopolie inzake commercialisering. Met name kocht, onder deze nieuwe regeling, het monopolie voor granen-eau-de-vie in tegen prijzen die duidelijk hoger lagen dan de marktprijzen voor de wederverkoop. De Commissie heeft toentertijd geen bezwaar gemaakt.

Ondertussen is erkend, met name in Verordening 1576/89, dat granen-eau-de-vie geen landbouwproduct is in de zin van het Verdrag, maar een industrieel product. Bijgevolg moeten de betrokken maatregelen getoetst worden aan de communautaire concurrentieregels.

De betrokken maatregelen vormen duidelijk bestaande steun die onverenigbaar is met het Verdrag.

De Duitse autoriteiten is verzocht de Commissie in kennis te stellen van de dienstige maatregelen die genomen werden om de regeling aan te passen of af te schaffen. Zij hebben één maand de tijd om hun standpunt kenbaar te maken, en eventueel in te stemmen met deze maatregelen. Anders is de Commissie gemachtigd de procedure van artikel 88, lid 2, van het EG-Verdrag in te leiden - en dus de formele onderzoekprocedure in te leiden.