Gemeente Zwijndrecht

Start nieuw hondenbeleid

19 juni, om 14.30 uur geeft wethouder A. Abee op ludieke wijze het startsein voor een nieuw hondenbeleid. Tussen 14.00 en 16.00 uur worden tal van activiteiten georganiseerd voor omwonenden, kinderen en natuurlijk honden. De festiviteiten vinden plaats op het veld aan de Devel (veld Symfonie/Beethovenlaan). U bent van harte welkom!

In de wijken Nederhoven en Heer Oudelands Ambacht gaat vanaf 19 juni een nieuw hondenbeleid van start. Wij hopen deze regels in de toekomst door te voeren in gemeente. Gedrag van honden, en dat met name hondenpoep levert veel irritaties op bij omwonenden. Om dit probleem aan te pakken heeft de gemeente in samenwerking met de wijkplatforms van beide wijken, Kynologenclub Dordrecht e.o., vertegenwoordigers van het Arboretum, de politie en inwoners van de wijken nieuwe regels opgesteld. Iedere inwoner van de wijk heeft een voorstel op de deurmat ontvangen waarbij om een reactie gevraagd is. Naar aanleiding van deze reacties zijn gedeelten van het beleid heroverwogen en vastgesteld.

Definitief beleid: ieder zijn eigen plek!
Dit is het uitgangspunt bij de aanpak van hondenpoep. In de wijken wordt gespeeld, gevoetbald en gewandeld. Iedereen maakt op eigen wijze gebruik van de buitenruimte. Hierbij moeten we rekening houden met elkaar. Voor ieder wat wils, om die reden hebben we een viertal gebieden onderscheiden. Ieder gebied heeft zijn eigen regels.

Wat doen we waar?
Binnen beide wijken zijn verschillende gebieden onderscheiden, deze hebben hun eigen bebording. Ieder gebied kent zijn eigen regels:


*

Rood:
Gebieden waar honden niet mogen komen, ook al zijn ze aangelijnd. Dit betreft alle speelplaatsen, trapvelden en schoolpleinen.
*

Bruin:
Gebieden waar de hond mag komen, maar dan wel aangelijnd. Deze gebieden worden uitlaatstroken genoemd. De honden mogen hier aangelijnd worden uitgelaten en hun behoefte doen. De gemeente zorgt ervoor dat de uitlaatstroken éénmaal per 9 dagen worden schoongemaakt. Bij het markeren van de uitlaatstroken is gekeken naar:


*

Een redelijke loopafstand voor de eigenaar om de hond uit te laten zonder dat een opruimplicht voor de uitwerpselen van de hond geldt.
*

De uitlaatstroken zoveel mogelijk te verbinden met de uitrengebieden (groen gebied)

*

Groenstroken die geschikt zijn om gereinigd te worden door een hondenpoepzuiger.


*

Groen:
Gebieden waar de hond mag stoeien, dollen en rennen... zonder lijn. De zogenaamde uitrengebieden. Hier geldt geen opruimplicht voor zowel de eigenaar van de hond als de gemeente. De uitrengebieden liggen zoveel mogelijk buiten de woongebieden, waardoor overlast wordt voorkomen. Ze hebben een dusdanige grootte dat de concentratie van uitwerpselen beperkt zal zijn.

*

Ongemarkeerde gebieden:
Voor alle overige gebieden binnen de wijk geldt een aanlijn- en opruimplicht voor de eigenaar van de hond.

Wat mogen we van elkaar verwachten?
De hondenbezitter blijft altijd verantwoordelijk voor het gedrag van de hond. Van hen mogen we verwachten dat ze zich houden aan de regels. Ook binnen een uitrengebied waar een hond vrij rond loopt blijft de hondenbezitter verantwoordelijk of de hond dit aankan. Niet-hondenbezitters accepteren dat honden vrij lopen in groene gebieden, en dat uitwerpselen hier niet worden opgeruimd. Van de gemeente mag u verwachten dat zij de uitlaatstroken in de bruine gebieden eenmaal per 9 dagen schoonmaakt, en er op toe ziet dat het hondenbeleid wordt nageleefd.

Handhaving regels
Hoe goed een beleid ook is opgesteld, het werkt pas wanneer we ons er allemaal aan houden. Om die reden wordt er actief gecontroleerd door gemeente en politie. Behalve een reinigingscontroleur die toeziet op handhaving, leidt de gemeente ook mensen op die verbaliserend mogen optreden: de hoogte van de boete bij overtreding door een hondenbezitter is vastgesteld op 28 euro