Landelijke Huisartsen Vereniging

Afspraken VWS, LHV en ZN over ANW geconcretiseerd

Hieronder staat de brief die vandaag door de LHV en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is verstuurd aan het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) met het verzoek de noodzakelijke WTG-maatregelen te treffen. Het betreft de concretisering van de uurvergoeding van Ä 45,38 in 2002 voor de huisartsen voor hun inzet in ANW-uren. Daarnaast wordt aangegeven dat de aanvullende lokale vergoedingen die huisartsen met hun zorgverzekeraar kunnen overeenkomen nu ook in een nieuwe beleidsregel moeten worden vastgelegd, waarbij het uitgangspunt van ZN en LHV is dat de datum van inwerkingtreding 1 juli 2002 is. In samenhang met de technische informatie over de wijze waarop de concretisering - inclusief de noodzakelijke compenserende maatregelen voor het particuliere dagtarief - vorm en inhoud moet krijgen, meent en hoopt de LHV dat er voldoende informatie is als voorbereiding van de Ledenvergadering van 20 juni a.s. Begrip wordt gevraagd voor het feit dat de informatie zo laat beschikbaar is, overigens noodgedwongen.

Geachte heer Scheerder,

Hierbij doen de Landelijke Huisartsen Vereniging en Zorgverzekeraars Nederland u het verzoek om vanaf 1 juli 2002 de inkomensvergoeding aan huisartsen voor hun inzet gedurende de Avond-, Nacht- en Weekenddiensten (ANW) ten behoeve van de huisartsenzorg aan tenminste de patiÎnten ingeschreven bij de huisartsen deelnemend in de huisartsen dienstenstructuren (HADSíen), mee te nemen als een van de onderdelen van de begrotingen van de HADSíen. Deze wijziging in de bekostigingssystematiek van de ANW-zorg vormt samen met een akkoord over het niveau voor de vergoeding aan de huisartsen voor hun inzet in de ANW en over de aanpassing van de beleidsregel lokale component, inclusief toevoeging van inkomenselementen, de kern van een tussen LHV, ZN en VWS bereikte overeenstemming op 10 juni 2002 om uit de ontstane impasse met de huisartsenzorg te kunnen komen. Op initiatief van het ministerie van VWS (Hoofd van de delegatie Prof.dr. P.A.H. van Lieshout, directeur-generaal volksgezondheid) zijn door partijen een aantal samenhangende afspraken gemaakt:


1. Voor de inkomensvergoeding van huisartsen tijdens ANW wordt aan de begrotingen van HADS een post toegevoegd, tot stand te komen in lokaal overleg tussen verzekeraars en de HADS, op basis van Ä 45,38 per uur per dienstdoende huisarts (all-in), vooruitlopend op de inkomensherijking. Uitgangspunt is dat de BTW op deze systematiek niet van toepassing is. Nadrukkelijk zij erop gewezen dat de betaling op basis van uurvergoeding niet leidt tot een andere gezagsverhouding tussen HADS en huisarts. Onderbouwde aanpassing van de uurvergoeding van Ä 45,38 is onderdeel van de algemene inkomensherijking: partijen verwachten dat dit per 1 januari 2003 aan de orde is. Voor de jaarlijkse mutatie van de Ä 45,38 stellen partijen voor aan te sluiten bij de mutatiesystematiek van het norminkomen.


2. Er wordt een stuurgroep ingesteld bestaande uit vertegenwoordigers van ZN, LHV en VWS, met als doel de reorganisatie van de (beschikbaarheid van) huisartsenzorg inclusief de herinrichting van de financieringsstructuur van de huisartsenzorg aan de hand van de voorstellen van de commissie Tabaksblat.


3. De beleidsregel "lokale kosten component" wordt een beleidsregel "lokale component", waarin onder meer de doelmatigheidsafspraken worden opgenomen.


4. De stakingen en andere acties in 2002 worden afgeblazen en de huisartsen wordt geadviseerd contracten voor 2002 te tekenen.

Hieronder wordt verder ingegaan op het punt van het ANW-tarief. Voor aanpassing van de beleidsregel lokale component verzoeken wij u op korte termijn een technisch overleg bijeen te roepen. Het is de bedoeling om te komen tot een beleidsregel in het licht, hetgeen het ministerie van VWS u geschreven heeft in haar brief van 10 juni 2002 (kenmerk Z/P-2287714). Dit technische overleg heeft het doel om ook per 1 juli 2002 met materieel terugwerkende kracht tot een effectuering van de maatregel te komen.

Procedures
I. Voor 15 augustus 2002 wordt in kaart gebracht hoeveel HADS-en en / of posten er moeten zijn in Nederland, om tot een landelijk dekkend netwerk voor kwalitatief verantwoorde ANW huisartsenzorg te komen, waaraan alle huisartsen deel kunnen nemen. II. De HADS en de lokale zorgverzekeraar zullen voor 15 augustus 2002 een gezamenlijk verzoek indienen tot aanpassing cq vaststelling van de begroting en daarmee tot vaststelling van het tarief voor de HADS. Onderdeel hierin is de financiering van de inzet van huisartsen tijdens de ANW. De HADS en de regionale zorgverzekeraar dienen het aantal in te zetten uren overeen te komen. III. De HADS en de regionale zorgverzekeraar kunnen afspraken maken over levering van ANW-zorg aan anderen dan de bij de deelnemende huisartsen ingeschreven patiÎnten.
IV. De HADS verplicht zich (maandelijks) inzicht te geven in de productie (aantallen consulten contacten uitgesplitst naar consulten, visites en telefonische consulten). Aan de hand van het inzicht kan eventueel aanpassing van het budget in zowel positieve als in negatieve zin geschieden.
V. De HADSíen zullen gezamenlijk met de zorgverzekeraars in de komende 6 maanden de reeds begonnen uniforme registratie- en declaratiesystematiek verder ontwikkelen.

UitgangspuntenBij het opstellen van de beleidsregels, de beoordeling en vaststelling van de begrotingen en de af te geven tarieven worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:
A. Ingangsdatum van de gemaakte afspraken is 1 juli 2002, indien deze datum voor inwerkingtreding niet wordt gehaald, wordt e.e.a. met materieel terugwerkende kracht tot deze datum ingevoerd. B. De betaling voor ANW-zorg zal uiteindelijk alleen maar via de HADSíen geschieden.
C. Het vigerende ANW tarief voor huisartsen vervalt. D. De zogenaamde infrastructurele kosten van de HADSíen en de kosten van de inkomensvergoeding aan huisartsen worden onderdeel van de HADS-begroting en HADS-tarieven.
E. In het contract van de HADS en de zorgverzekeraar worden afspraken vastgelegd over kwaliteit, beschikbaarheid en bereikbaarheid van de ANW zorg. Landelijke criteria spelen hierin een rol. F. Met name worden er afspraken gemaakt over de omvang van de inzet van de huisartsen in samenhang met de inzet van ondersteunende faciliteiten en personeel.
G. De huisartsenbezetting kan in de ANW variÎren, maar is zodanig dat de patiÎntenzorg zoveel mogelijk is gegarandeerd binnen de te definiÎren kwaliteitskaders.
H. Het gemiddeld aantal uren dat een huisarts ten behoeve van de ANW wordt ingezet hangt met name af van de beschikbaarheid van huisartsen op een gedefinieerde post;
I. De inzet van de huisarts in ANW is in principe een inzet in actieve dienst;
J. Het integrale budget van de HADSíen vormt de basis voor het vast te stellen rekentarief (punttarief) per contact op basis van een verwachte productieomvang
K. Deze maatregel heeft impact voor het particuliere tarief voor de dagzorg. Er zit immers een kostendeel, inclusief ondermeer kosten voor de praktijkondersteuning in het momenteel gedeclareerde consult ANW-particulier. Partijen verzoeken het CTG deze correctie in het tarief aan te brengen.
L. Ten behoeve van huisartsen die niet deel kunnen nemen aan een HADS, of bezig zijn een HADS op te richten, dient een regeling ontworpen te worden, waardoor zij een vergoeding voor ANW diensten kunnen genieten, gelijk aan de vergoeding voor de huisartsen in de HADS. Voor deze situatie stellen wij een vergoeding ad Ä13.614 (Ä 45,38 x 300 uur) voor, die verrekend wordt in een uniform consulttarief voor ziekenfonds en particulier. Het is aan de beoordeling van de lokale partijen of er aanleiding is om gebruik te maken van deze regeling, binnen nader af te stemmen kaders.

Tot slotU zult begrijpen dat deze afspraak als een grote doorbraak in de ontstane impasse binnen de huisartsenzorg wordt beschouwd. Tegelijkertijd beseffen wij dat er een groot beroep wordt gedaan op alle betrokkenen (inclusief het CTG) om zo snel mogelijk de overeenstemming in een operationeel systeem te vertalen. Voor zover het binnen onze competentie ligt zullen wij de noodzakelijke activiteiten uitvoeren. Wij hopen dat u voor uw deel hetzelfde zal doen.

Hoogachtend,

Namens de Landelijke Huisartsen Vereniging, dhr. drs. B. Vos, voorzitter
Namens Zorgverzekeraars Nederland, dhr. H. Wiegel, voorzitter