Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Woensdag 19 juni 15.15 uur
D. Raic
Faculteit Rechtsgeleerdheid
Statehood and the law of self-determination
Promotor: prof. dr. P.H. Kooijmans

De laatste jaren groeit het aantal gemeenschappen dat streeft naar een soevereine staat, zoals Abchazië (streeft onafhankelijkheid na t.o.v. Georgië), Kosovo (t.o.v. Federale Republiek Joegoslavië), de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (Cyprus), Tsetsjenië (Rusland) en Somaliland (Somalië). Zij beroepen zich hierbij op het zelfbeschikkingsrecht van volken, op grond waarvan zij hun eigen politieke status mogen bepalen, en hun eigen culturele, sociale en economische ontwikkeling mogen nastreven. Dit zelfbeschikkingsrecht staat haaks op het beginsel van staatssoevereiniteit, dat onder meer het recht op territoriale integriteit inhoudt.
De vraag die Raic in dit proefschrift probeert te beantwoorden is of het internationale recht zich leent voor het oplossen van deze tegenstrijdigheid. De kernvraag van zijn onderzoek luidt: wanneer is een gemeenschap aan te merken als staat volgens het internationale recht, en in hoeverre speelt het recht op zelfbeschikking een rol in het proces van staatsvorming?
Raic concludeert dat het internationale recht wel degelijk een rol kan spelen bij het oplossen van etnische conflicten, al heeft het geen pasklaar antwoord op alle huidige en toekomstige etnische conflictsituaties. Het internationale recht is niet de enige discipline die hierin een rol kan spelen, maar zij is wel relatief goed op haar taak berekend. Opmerkelijke stelling:
De Israëlische bereidheid om te praten over Palestijns zelfbestuur in de Bezette Gebieden zou zonder de Golfoorlog van 1991 veel kleiner zijn geweest, aangezien deze oorlog de beperkte strategische en beschermende waarde van deze gebieden voor Israël blootlegde.

Informatie:
Dini Hogenelst of Hilje Papma, wetenschapsvoorlichters Universiteit Leiden 071-5273282