Nijkerk
Ontwikkeling "Oosterpoort" eind 2002 duidelijk
Hoe het gebied "Oosterpoort" er uit gaat zien is eind 2002 bekend. Dan hebben gemeente en grondeigenaren, met behulp van een klankbordgroep van belanghebbenden burgers en organisaties, een ontwikkelingsvisie voor het gebied opgesteld.
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 19 juni 2002 een plan van aanpak voor de ontwikkeling van het gebied "Oosterpoort" vastgesteld. Het college zal in eerste instantie overleggen over de ontwikkeling met de belangrijkste grondeigenaren in het gebied. Vertegenwoordigers van belanghebbende burgers en organisaties kunnen meepraten over de ontwikkelingsvisie en de procedures die daarop volgen. Hiervoor stelt het college direct na de zomer een klankbordgroep in, onder leiding van wethouder Renger Walet.
Uitnodigen
Het college zal belangenorganisaties en omwonenden van het gebied deze week persoonlijk uitnodigen voor een informatieavond over de klankbordgroep. Uitgenodigd worden: omwonenden, de bewonersvereniging Van Reenenpark, ondernemers, de Nijkerkse Ondernemers Vereniging, de Industriële Kring Nijkerk, de Kamer van Koophandel, Aprisco/Redema, de Stichting Stadsgezicht Nijkerk en de Stichting Oostermolen. Overige belangengroepen, die aantoonbare rechtstreekse belangen hebben bij de ontwikkeling van de "Oosterpoort", kunnen zich bij het college aanmelden voor deelname aan de klankbordgroep.
Voorwaarden
De ontwikkelingsvisie voor de "Oosterpoort" zal aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. In het beleidsakkoord 2002-2006 zijn de uitgangspunten voor de ontwikkeling van de "Oosterpoort" geformuleerd. Kort samengevat wil de gemeenteraad een snelle ontwikkeling van dit gebied, omdat het ruimtelijk en economisch niet verantwoord is om de "Oosterpoort" nog langer te laten verloederen. Een herontwikkeling zal het centrum van Nijkerk, dat erg onder druk staat, ook aantrekkelijker maken.
Verder wil het college uitgaan van:
1. Een evenwichtige afweging van historische elementen en gebiedsontwikkeling;
2. De verantwoordelijkheden en belangen van de grondeigenaren;
3. Een financiële bijdrage van het college om de ontwikkeling mogelijk te maken;
4. Behoud van de (gestripte) Eierhal als rijksmonument;
5. Behoud van de voorgevels voormalig politiebureau;
6. Behoud van de gevels van de Molenpleinpandjes, die wel gedeeltelijk verplaatst mogen worden; bij verplaatsing moeten deze gevels in zo'n exact mogelijke vorm en uitvoering terug worden gebouwd;
7. Bij voorkeur behoud van de molenromp, die echter ook op basis van ruimtelijke en/of financiële reden verplaatst of gesloopt mag worden;
In december zal naar verwachting het college van B&W de opgestelde
ontwikkelingsvisie vaststellen. Vervolgens zal de visie in 2003 verwerkt
worden tot een bestemmingsplan en een bouwplan. Na afloop van deze
procedures kan met de uitvoering begonnen worden.
Nijkerk, 19 juni 2002
Afd. BPC/Communicatie
Menu:
Actueel
Servicebalie Wijkbeh.
Producten en diensten
Bestuur & Organisatie
Nijkerk in beeld
Over de website
Vacatures