Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Samenvatting:

"De zorg voor effectieve armoedebestrijding geen exclusief links thema. Ook een centrum-rechts kabinet is aan te spreken op die verantwoordelijkheid," aldus minister Herfkens in haar slottoespraak op het Formatiedebat te Den Haag, georganiseerd door wereldburgers.nl . Herfkens ziet genoeg aangrijpingspunten binnen het gedachtegoed van die partijen zelf om dat te doen.

Volledige tekst:

Keer op keer blijkt dat het draagvlak in Nederland voor Ontwikkelingssamenwerking hoog blijft. Dat was ook weer de uitkomst van het laatste onderzoek in opdracht van de NCDO: ruim zeventig procent van de ondervraagden vindt dat Nederland voorop moet blijven lopen in de ontwikkelingssamenwerking, ook al is er scepsis over de besteding van het geld.

Dit is denk ik de laatste toespraak van mijn ministerschap. Ik moet terugdenken aan de eerste, begin september 1998. We hebben een geweldig draagvlak, maar de Derde-Wereldbeweging slaagt er onvoldoende in een vuist te maken op het Binnenhof, zei ik toen. Daarmee herhaalde ik wat ik ook al had gezegd bij mijn afscheid als Kamerlid in 1990. Die uitdaging is ook nu nog onverminderd groot.

Dat de verkiezingsuitslag leidt tot een centrum-rechts kabinet is geen enkele reden om stil in een hoekje uit te huilen. Want ten eerste zegt de verkiezingsuitslag niets over het draagvlak. Dat is na 15 mei niet plots lager geworden. Ten tweede is de zorg voor effectieve armoedebestrijding geen exclusief links thema. Ook een centrum-rechts kabinet is aan te spreken op die verantwoordelijkheid. En er zijn ook genoeg aangrijpingspunten binnen het gedachtegoed van die partijen zelf om dat te doen.

Neem het CDA. In de achterban van die partij is ontwikkelingssamenwerking altijd heel belangrijk geweest. Bij de jongeren, bij de vrouwen, in de kerken. De jubilee campagne, die zeer sterk door de kerken wordt gedragen, heb ik altijd bewonderd als een van de beste voorbeelden van actie en lobby rond armoedebestrijding. Het verkiezingsprogramma noemt solidariteit als uitgangspunt. Een kabinet waarin het CDA veruit de grootste partij is kan de armoedebestrijding niet laten versloffen.

Het CDA heeft een lange traditie hoog te houden. Dat kun je van de Lijst Pim Fortuyn niet zeggen. Eerder vandaag kritiseerde ik het voorstel van Pim Fortuyn om hulpgeld veel sterker in te zetten op opvang van vluchtelingen. Nu wil ik twee andere uitspraken van Fortuyn naar voren halen waar ik wel vierkant achter sta. De eerste is dat hij graag zou zien hoe effectief hulp is. Helemaal mee eens. De armsten in de wereld kopen niets voor onze goede bedoelingen. Waar het om gaat zijn de resultaten. Juist op die effectiviteit heb ik de afgelopen jaren ingezet en daar kan het nieuwe kabinet op verder bouwen.

Verder zei Fortuyn dat hij handel belangrijker vindt dan hulp. Daar ben ik het voor duizend procent mee eens. Het gevecht voor vrije toegang tot onze markten. Voor een eerlijk handelsbeleid. Voor grondige herziening van het Europees landbouwbeleid. Daar heb ik me met ziel en zaligheid ingestort. Omdat daar inderdaad een wereld te winnen is voor de armste landen. Meer dan met hulp alleen.

Bij die strijd heb ik de afgelopen jaren goed kunnen samenwerken met de VVD. Met liberalen kun je prima uit de voeten als je protectionisme en subsidies wilt bestrijden. Ook de VVD vindt het absurd dat een Europese koe twee dollar per dag subsidie krijgt, terwijl de helft van de wereldbevolking met minder moet zien rond te komen. Ook de VVD vond dat Nederlands ontwikkelingsgeld niet bedoeld is als subsidie voor het Nederlandse bedrijfsleven. Maar die inzet van het kabinet voor coherentie kwam niet als vanzelf. Daar was wel een minister voor Ontwikkelingssamenwerking voor nodig. Ik roep VVD-leider Zalm op om dat ook eerlijk toe te geven en daar consequenties uit te trekken voor het komende kabinet.

We mogen blij zijn met het draagvlak. Maar een onthutsende uitkomst van het laatste NCDO-onderzoek vind ik dat 52% van de Nederlanders kiest voor bescherming van onze eigen economie en een minderheid (40%) voorstander is van vrije toegang voor armste landen tot onze koopkrachtige markten. Eens te meer een bewijs van hoeveel werk er nog te doen is om het draagvlak te vertalen in politieke keuzes.

Fatalisme past ons niet. Ik heb wel eens vaker de afgelopen 25 jaar een weekend bij de pakken neer willen zitten. Maar keer op keer heb ik me dan weer laten inspireren door de armen zelf. Zij kunnen het zich niet permitteren zich over te geven aan fatalisme. Laten wij dat dan ook niet doen. Laten we doorgaan hun stem te vertolken, juist ook op het Binnenhof.

===