Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Terug naar de homepage

Terug naar de vorige bladzijde laatste nieuws Terug naar de vorige bladzijde

Utrecht, 18 juni 2002

Duizenden handtekeningen tegen nieuwe WAO-plannen

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en vijf andere belangenorganisaties zijn ernstig verontrust over de WAO-plannen van de onderhandelaars van CDA, LPF en VVD. Als hun plannen worden verwezenlijkt, betekent dit dat er duizenden werkende mensen met een chronische ziekte of handicap binnen een paar jaar op bijstandsniveau leven. Dat is onacceptabel. Daarom overhandigen de organisaties dinsdag 18 juni om 13.15 uur bijna 2500 handtekeningen voor een rechtvaardige WAO aan Erica Terpstra, voorzitter van de vaste Kamercommissie Sociale zaken en Werkgelegenheid. Deze actie vindt plaats in de Tweede Kamer in Den Haag.

Zoals de plannen er nu uitzien, krijgt iemand pas recht op een uitkering nadat hij of zij vier of vijf jaar heeft gewerkt. Iemand die eerder dan deze termijn arbeidsongeschikt raakt, belandt in de bijstand (zo'n 650 Euro per maand) . Ook wordt er over gesproken om aan de hand van lijsten met ziektebeelden vast te stellen of iemand recht heeft op een WAO-uitkering. De CG-Raad vindt dat er altijd moet worden gekeken naar het individu. Keuring moet individueel maatwerk blijven. Daarnaast mogen de plannen om uitkeringen voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten te privatiseren niet doorgaan. De CG-Raad vreest namelijk voor een ongelijke behandeling door de private verzekeraars.

De CG-Raad en andere belangenorganisaties pleiten ervoor dat de huidige maatregelen die zieke werknemers weer aan een baan helpen of ziektemelding helpen voorkomen, zorgvuldig worden uitgevoerd. Zowel door de werkgevers als door het UWV en de reïntegratiebedrijven.

Mensen met een chronische ziekte of handicap laten door middel van 2434 handtekeningen en emails hun mening horen. De andere belangenorganisaties zijn: Federatie van Ouderverenigingen (FvO), Landelijke Vereniging van Arbeidsongeschikten (LVA), Landelijke Patiëntenraden (LPR), Cliëntenbond in de geestelijke gezondheidszorg en Stichting Pandora.

---