ICN PHARMACEUTICALS HOLLAND BV

Met het oog op contactlenzen.

'With an Eye on Contact Lenses' is de titel van het proefschrift waarop John de Brabander onlangs promoveerde aan de Universiteit van Maastricht. Dit proefschrift beschrijft een aantal studies naar de klinische toepassing van recentelijke ontwikkelde materialen en fabricagetechnieken in relatie tot het ontwerp, de aanmeetmethode en het onderhoud van contactlenzen.

Het succes en de veiligheid bij het dragen van contactlenzen hangen samen met een complex van de volgende hoofdfactoren: de basisconditie van het oog, het ontwerp en het materiaal van de lens, de fysiologie van het voorste oogsegment met de lens in situ, het draagcomfort, de visuele correctie, de effectiviteit van het onderhoudssysteem en de compliantie van de drager. Het aanmeten van contactlenzen is traditioneel gebaseerd op de methode van passen, evalueren en modificeren. Dit vereist een hoge mate van ervaring, is tijdrovend en moeilijk reproduceerbaar. Computer gestuurde fabricagetechnieken maken het mogelijk om contactlenzen te vervaardigen met een precisie en reproduceerbaarheid op submicrometer niveau. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden om de lens nog nauwkeuriger aan te meten en tevens de optische correctie te verbeteren. Echter, om deze nieuwe technische mogelijkheden ten volle te benutten zijn gedetailleerde gegevens over de topografie van het voorste oogsegment en de optische eigenschappen van het oog nodig. Recente ontwikkelingen op het gebied van contactlens- materialen bieden theoretisch de mogelijkheid om de invloed van de lens op de fysiologie van het oog te minimaliseren. De vraag is of de gunstige eigenschappen van deze materialen op langere termijn aanwezig blijven. De effectiviteit van speciaal voor deze materialen ontwikkelde onderhoudssystemen en de mate waarin de drager van de lenzen zich houdt aan de instructies spelen daarbij een belangrijke rol.

Met betrekking tot het onderhoud van contactlenzen trekt Dr. de Brabander een interessante conclusie:

Na 1 jaar gebruik bleek dat zowel het onderhoudssysteem met een mechnische reinigingsvloeistof (het meer flessen systeem) als ook de alles-in-één- vloeistof (UniCare) de lenzen in 80% van de gevallen in goede conditie konden houden met betrekking tot zowel eiwitaanslag als stabiliteit. Het gebruik van een alles-in-één- vloeistof lijkt daarom de beste optie om een goed dagelijks onderhoud te waarborgen. Extra reiniging kan indien nodig incidenteel worden uitgevoerd. Doordat het systeem simpel is blijven mensen het onderhoud ook op langere termijn beter volhouden, hetgeen uitermate belangrijk is voor een succesvol en veilig gebruik van contactlenzen. Daarnaast stelt hij dat de tussenkomst van een contactlensspecialist een belangrijke factor is voor het succes van de lensselectie, het aanmeten, de instructie en de oogcontrole.

Dr. de Brabander werkte o.a. als onderzoeker in het Academisch Medisch Centrum bij de Universiteit van Amsterdam, bij Oculenti contactlenspraktijken als adviseur onderzoek/produktontwikkeling en is momenteel als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Maastricht, afdeling oogheelkunde van het AZM en het Eye Research Institute Maastricht ( ERIM).


-----