Universiteit van Amsterdam
UvA en VU gaan samen masteropleidingen in de natuurwetenschappen aanbieden
Amsterdam wordt bèta-stad
De Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam gaan gezamenlijk masteropleidingen verzorgen in de natuurkunde, scheikunde en wiskunde. De eerste nieuwe masters gaan in september 2002 van start. De beide universiteiten willen daarmee de positie van het bèta-onderwijs in de hoofdstad verstevigen. Op dinsdag 25 juni bespreken de universiteitsbestuurders hun plannen met de ambtelijke top van het ministerie van OC&W.
De gemeenschappelijke masteropleidingen sluiten aan op het gezamenlijk en complementair onderzoek van de VU en UvA in de natuurwetenschappen, dat op veel terreinen een internationale reputatie heeft. Exacte speerpunten aan de VU zijn Biocomplexe Systemen, Cluster Computing, Bioinformatica en het Lasercentrum. De UvA verricht internationaal toponderzoek op onder andere het terrein van de computationale scheikunde, de sterrenkunde en kosmische fysica, en de mathematische fysica. Door samen masteropleidingen aan te bieden, willen de universiteiten overlap tussen hun bètastudies beperken en de positie van het bètaonderwijs in Amsterdam verstevigen.
De samenwerking richt zich met name op gemeenschappelijke 'doorstroommasters'. Deze sluiten aan op de bacheloropleidingen van de beide universiteiten. Op het programma staan onder meer Mathematics, Stochastic and Financial Mathematics, Particle Physics, Modern Condensed Matter Physics, Laser Sciences, Analytical Sciences, Molecular Photosciences, Molecular Design, Synthesis and Catalysis en Computational and Theoretical Sciences. De twee universiteiten blijven eigen bacheloropleidingen aanbieden, maar gaan wel nauw samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe bachelors. De eerste gemeenschappelijke masters, die zowel een specialistisch als een breed profiel kunnen hebben, gaan in september 2002 van start.
De VU en UvA werken voor het onderzoek in de natuurwetenschappen al langer samen, onder andere in een groot aantal onderzoekscholen. Beide instellingen participeren al decennia in het Nationaal Instituut voor Kern- en Hoge Energie Fysica (NIKHEF) in de Watergraafsmeer. Binnen de Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam (SARA) ontwikkelen de beide universiteiten state of the art rekenfaciliteiten (high performance computing).