Provincie Drenthe

GS besluiten van 18 juni 2002

Assen, 18 juni 2002
Persberichtnummer 02-065



Verrekening tussen gemeenten Emmen en Coevorden vastgesteld De verrekening tussen de gemeente Emmen en de gemeente Coevorden als uitvloeisel van de gemeentelijke herindeling is definitief vastgesteld. De 'oude' gemeente Coevorden en de gemeenten Dalen, Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo zijn opgegaan in de nieuw ingestelde gemeente Coevorden. De nieuwe gemeente Emmen is gevormd uit de opgeheven gemeenten Emmen en Schoonebeek. Hierbij is het gebiedsdeel 'Veenoord' van de voormalige gemeente Sleen toegevoegd aan de gemeente Emmen.
Op grond van artikel 50 van de Wet algemene regels herindeling stellen gedeputeerde staten de verrekening vast. De gemeente Coevorden krijgt in totaal bijna 440.000 euro van Emmen.

Concept-beleidsplan: Jeugdzorg moet dichter bij de jeugdigen Het beleidskader voor de Jeugdzorg 2003 tot 2006 en concrete actiepunten voor 2003 zijn in concept goedgekeurd door GS. Hierin wordt aangegeven waar de jeugdzorg over vier jaar moet staan en op welke manier dat moet gebeuren. Nieuw hierin is het streven dat hulp, advies en informatie zoveel mogelijk in de directe omgeving van jeugdigen en opvoeders beschikbaar zijn, dat er geen onnodig lange wachtlijsten meer bestaan en dat minder kinderen het slachtoffer zijn van mishandeling. Verder moet de hulpvraag bepalend zijn voor het aanbod: dat betekent dat de jeugdzorg flexibel en op maat moet zijn. Ten slotte mogen geen jeugdigen en ouders/verzorgers meer tussen wal en schip vallen. Daarnaast wil de provincie verder werken aan een aantal punten waarop de afgelopen jaren veel vorderingen zijn gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn: de toegang tot jeugdzorg, de positie van de cliënt de inrichting van de zorg, de brede samenwerking en spreiding van voorzieningen. Jaarlijks doen ongeveer 6.500 jeugdigen in Drenthe een beroep op verschillende vormen van jeugdzorg. Het concept-beleidsplan Jeugdzorg is gebaseerd op de bouwstenen die onder meer door jongeren zelf tijdens de activiteiten van de 'Ideeënfabriek' aangeleverd zijn. Dit project had tot doel de mening van jeugdigen te horen over onderwerpen die met jeugdzorg te maken hebben. Daarnaast zijn de instellingen en organisaties op het terrein van jeugdzorg betrokken bij de totstandkoming.
Tijdens de inspraakprocedure kan iedereen commentaar leveren op de plannen. De nota's zijn op korte termijn ook te lezen op www.drenthe.nl. De reacties kunnen tot 28 augustus per brief, maar ook digitaal, via jeugd@drenthe.nl, aan GS gestuurd worden. In december 2002 zullen provinciale staten beide nota's vaststellen.

Structurele opvangplaatsen voor asielzoekers
De Drentse gemeenten is gevraagd gezamenlijk met een voorstel te komen voor de realisatie van 1.750 structurele opvangplaatsen voor asielzoekers in Drenthe. GS hebben de gemeenten ook verzocht om rekening te houden met een reservecapaciteit van 400 opvangplaatsen. Deze vraag vloeit voort uit landelijke afspraken tussen het Rijk, de provincies (IPO) en de gemeenten (VNG), waarbij op basis van een overeengekomen verdeelsleutel is gestreefd naar een meer evenredige verdeling van opvangplaatsen.
De provincies geven aan binnen welke randvoorwaarden gemeenten in overleg met Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) opvanglocaties kunnen voorstellen. Uitgangspunt hierbij is dat asielzoekers goed en gemakkelijk gebruik moeten kunnen maken van allerlei voorzieningen en in de gelegenheid moet zijn om aan het maatschappelijk verkeer te kunnen deelnemen. In totaal moeten in 2005 landelijk 40.000 structurele opvangplaatsen zijn gevonden.
Naast structurele opvangplaatsen blijft er ook tijdelijke opvangcapaciteit nodig. Het verwezenlijken van deze opvang is een taak van het COA en de gemeenten.

Voortgangsrapportage huisvesting statushouders
De Drentse gemeenten hebben tot en met juni 2002 3.655 asielzoekers met een verblijfsvergunning gehuisvest. Drenthe moet in totaal 3.969 van deze statushouders van een woning voorzien. Iedere gemeente heeft een plicht om personen die als vluchteling zijn toegelaten (statushouders) te huisvesten. Het aantal statushouders per gemeente is landelijk vastgesteld. Uit de halfjaarlijkse rapportage blijkt dat Assen en Hoogeveen aan hun taakstelling hebben voldaan en dat Meppel, Noordenveld en Aa en Hunze de opgelopen achterstand aan het inhalen zijn. Daarnaast zijn Borger-Odoorn, Midden-Drenthe en De Wolden bezig met een inhaalslag. In samenwerking met het de woningcorporaties, het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zijn deze gemeenten de achterstanden aan het aanpakken. Bij de gemeenten Coevorden, Tynaarlo, Emmen en Westerveld is om verschillende redenene de achterstand toegenomen. De provincie benadert deze gemeenten om een planmatige aanpak voor het wegwerken van de achterstanden af te spreken.

Jaarprogramma Leren voor Duurzaamheid
In het kader van Leren voor duurzaamheid stellen GS aan de staten voor om 31.070 euro beschikbaar te stellen voor het project 'Water' in de Hoogeveense wijk Krakeel. GS trekken daarnaast 22.686 euro uit voor het project 'Plussen in de woonomgeving'. De provincie wil geld in het kader van Leren voor Duurzaamheid aanwenden ten behoeve van verankering van duurzaamheid bij besturen van de waterschappen en bij de doelgroep vijfenvijftig-plus.
Het project in Krakeel heeft tot doel waterverspilling en -vervuiling te voorkomen. Een van de voorstellen behelst het scheiden van de afvoer van regenwater van het rioolnetwerk. Dit levert consequenties op voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Om die kwaliteit voldoende te houden, zijn beperkingen noodzakelijk voor bijvoorbeeld het wassen van auto's, het uitlaten van de hond en het voeren van de eendjes. Aan de bewoners wordt ook gevraagd zelf mee te denken. Het project Water wordt uitgevoerd door het waterschap Reest en Wieden. Het project 'Plussen in de woonomgeving' richt zich op de groeiende groep vijfenvijfitg-plussers die relatief weinig actief zijn in de leefomgeving. Overheden zouden bij de ruimtelijke inrichting van Drenthe meer gebruik kunnen maken van de inzichten en behoeften van deze groep. In het project worden ouderen geschoold om zich op een actieve en constructieve manier in te zetten voor hun leefomgeving. Het project wordt uitgevoerd door Stichting Veldwerk Nederland.

Provincie legt eigenaar sauna dwangsom op
GS zijn met een dwangsomprocedure gestart tegen het bedrijf Sauna Sanitas in Eexterzandvoort. Provinciale medewerkers hebben bij herhaalde controles meerdere gebreken geconstateerd. Zo is de pompcapaciteit van het zwembad ontoereikend, ontbreekt een uitschakelvoorziening voor de doseerpomp en ontbreken voorzieningen voor debietbepaling en kijkvoorziening voor filters. Ook wordt het water sinds 2001 al niet meer bemonsterd. GS zien met name de ontoereikende kwaliteit van het zwemwater als een ernstige overtreding, aangezien dit risico's oplevert voor de volksgezondheid. Het college is bevoegd gezag op basis van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichting en zwemgelegenheden (WHVBZ).

Provincie wil aantrekkelijkheid voor landbouwsector vergroten Het college heeft besloten om 17.000 euro beschikbaar te stellen ter ondersteuning van het op te richten Groen Sectorservicepunt voor de provincies Drenthe en Groningen. Dit servicepunt wil onder andere vraag en aanbod in de agrarische sector in de twee provincies beter op elkaar af stemmen. Ook zal zo nodig gezorgd worden voor na- en bijscholing. Dit laatste gebeurt in samenwerking met andere partijen. Door het beschikbaar stellen van de bijdrage willen GS de aantrekkelijkheid van Drenthe en Groningen als vestigingsplaats voor in het bijzonder de glastuinbouw vergroten. Met name Emmen is hard op weg om - op nationale schaal gezien - een glastuinbouwcentrum van formaat te worden.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl