CBS

Gifgebruik overheid scherp gedaald

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen door gemeenten en andere overheidsinstellingen is de laatste tien jaar met bijna de helft gedaald. In het gemeentelijk groen is in 2001 nog slechts 15 procent van de hoeveelheid toegepast van 25 jaar geleden, aldus de nieuwste cijfers van het CBS. Voor het eerst is de hoeveelheid bestrijdingsmiddel bij het onkruidvrij houden van bestratingen aanzienlijk verminderd. Voor het onderhoud van waterlopen zoals sloten zijn vorig jaar geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt. Dit komt mede door een verbod op het gebruik van een aantal middelen. Voorts is de overstap gemaakt van diuron naar het minder giftige glyfosaat.

Halvering gifgebruik openbaar groen
Gemeenten hebben in 2001 ongeveer 9,2 ton werkzame stof gebruikt om parken en plantsoenen onkruidvrij te houden. Dat is ruim 50 procent minder dan in 1992. Insecten- en schimmelbestrijdingsmiddelen zijn vorig jaar in het openbaar groen vrijwel niet meer gebruikt. Ook in het buitengebied behoort het gebruik van bestrijdingsmiddelen door overheidsinstellingen bijna tot het verleden. De belangrijkste toepassing is nog de bestrijding van onder meer distels op dijklichamen. Maar ook de hiervoor gebruikte hoeveelheid is meer dan gehalveerd ten opzichte van 1992.

Kwart minder gebruik op stoepen en straten
In 2001 is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op verharde oppervlakten voor het eerst afgenomen. Er werd een kwart minder toegepast dan in 1995. Tussen 1978 en 1995 daalde het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op verharde oppervlakten nauwelijks. Op spoorbanen bedroeg het gebruik in 2001 de helft van dat in 1992 en slechts 15 procent ten opzichte van 25 jaar geleden.

Gebruik in sloten tot nul gereduceerd
In 2001 is in waterlopen zoals sloten geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen waargenomen. Dit is voor het eerst sinds het begin van het CBS-onderzoek in 1976. Door gewijzigde inzichten bij de beheerders was het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor 1992 al fors verminderd. Als gevolg van een algeheel verbod is een einde aan het gebruik gekomen. Vijfentwintig jaar geleden werd, in hoofdzaak door waterschappen, nog ongeveer 40 ton aan bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Overstap naar andere middelen
In de aard van de belangrijkste stoffen zijn grote verschuivingen opgetreden. In 1992 was diuron, een probleemstof bij de drinkwaterbereiding, met 23 ton nog goed voor eenderde van het totale gebruik aan bestrijdingsmiddelen. In 2001 was deze stof vrijwel geheel vervangen door het minder giftige glyfosaat. De hoeveelheid glyfosaat maakte in 2001 alleen al ruim de helft uit van de in totaal toegepaste 40 ton.

Technische toelichting
De afgelopen jaren zijn in hoog tempo een aantal stoffen geheel verboden of sterk in hun toepassing beperkt. Dit is onder meer gebeurd om onaanvaardbare milieubelasting te verminderen. Zo vormde de hoge concentratie diuron in het oppervlaktewater enkele jaren geleden een groot probleem bij de drinkwaterwinning en moest de inname van water enige tijd worden gestaakt. Diuron werd met name op verhardingen gebruikt en kwam door afspoeling in het water terecht. Nu is diuron grotendeels vervangen door glyfosaat. Dit is beter afbreekbaar en spoelt minder snel uit.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. P. Klein, tel. (070) 337 48 83.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-121
18 juni 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht