Rijksuniversiteit Groningen

17 jun 2002

Nummer 91 17 juni 2002

Medische faculteit Groningen maakt ruimte voor zij-instromers

Uitgeloot
Voorbehoud
Noot voor de pers

De Faculteit der Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen gaat in september maximaal dertig afgestudeerden van universitaire en HBO-opleidingen toelaten tot een brugjaar dat voorbereidt op instroom in het vierde jaar van de studie geneeskunde. Met het project zij-instroom wil de faculteit een extra bijdrage leveren aan het terugdringen van het artsentekort in Nederland.

Deelnemers aan het zij-instroom project beginnen in september aan een brugjaar waarin vaardigheidsonderwijs, een verpleegstage en zelfstudie centraal staan. De begeleiding van de zij-instromers gebeurt door ervaren docenten die fungeren als mentor. Het professioneel vaardigheidsonderwijs draait om de toepassing van alle medische basisvaardigheden bij het onderzoek van de patiënt. Studenten leren zelfstandig medisch onderzoek verrichten, statussen schrijven en mogelijke diagnoses met bijbehorende behandelingsprogramma's op een rijtje te zetten. Ook de communicatieve vaardigheden die een arts nodig heeft worden getraind. Wie na het brugjaar slaagt voor het vaardigheidsonderwijs en de eindtoets haalt, stroomt door naar het vierde jaar van de studie geneeskunde. Vanaf dat moment doen de zij-instromers mee aan het reguliere curriculum.

Uitgeloot

De acht medische faculteiten in Nederland krijgen elk jaar veel meer aanmeldingen dan er studenten toegelaten mogen worden. Daarom wordt er geloot. Kandidaten die worden uitgeloot, kiezen meestal voor een andere studie, soms met het idee om het later nog eens te proberen. Voor deze groep, maar ook voor belangstellenden die pas later ontdekken dat ze graag arts willen worden, kan zij-instroom een goed alternatief zijn. Deelname aan het project zij-instroom is mogelijk voor mensen die beschikken over een 'oud' VWO-diploma met natuurkunde en scheikunde, of het huidige VWO-diploma met als profielen 'natuur en gezondheid' of 'natuur en techniek' (met biologie 1 en 2). De tweede eis is een afgeronde aan de opleiding geneeskunde verwante HBO- of universitaire studie, zoals HBO-V of Bewegingswetenschappen. Dit biedt toegang tot een toelatingsexamen waarin kandidaten het niveau moeten halen van geneeskundestudenten die geslaagd zijn voor hun tweede jaar.

Voorbehoud

Het project zij-instroom start in beginsel per 1 september 2002. Op dit moment is de faculteit echter nog in afwachting van een regeling van verzekeringstechnische aard. Informatie hierover zal te vinden zijn op op de website van de medische faculteit (www.med.rug.nl).

Noot voor de pers

Meer informatie: Gerard Terwisscha van Scheltinga, tel. (050) 363 83 55 (alleen 's ochtends, niet op dinsdag), e-mail g.r.terwisscha.van.scheltinga@med.rug.nl