Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Kwaliteit van speelruimte anno 2002

Symposium Aldo van Eyck, het kind en de stad

12 juni 2002

Welke eisen worden in 2002 gesteld aan speelruimte voor de jeugd? Welke ruimte biedt het ruimtelijke ordeningsbeleid voor speelplekken in de stad? Hoe kan - ondanks gestegen grondprijzen en schaarste aan ruimte in stedelijke gebieden - kwalitatieve goede speelruimte voor kinderen gerealiseerd worden? Deze vragen staan centraal tijdens het symposium Aldo van Eyck, het kind en de stad dat plaatsvindt op vrijdag 6 september 2002 van 9.30 tot 16.00 uur in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dit symposium wordt georganiseerd door het Stedelijk Museum, het stadsdeel Westerpark, het Nationaal Jeugd Fonds Jantje Beton, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Platform Ruimte voor de Jeugd en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW).

Doel en inhoud
Het symposium Aldo van Eyck, het kind en de stad plaatst de ontwerpen van Aldo van Eyck in de actualiteit en schetst het belang van kwalitatief goed vormgegeven speelruimte in stedelijke gebieden. In de lezingen komen twee thema's aan de orde, namelijk Evenwicht tussen kunst en speelwaarde en Balanceren tussen sociale en economische waarde van de ruimte. Na de lezingen volgt een paneldiscussie onder leiding van Jan van Gils, voorzitter van European Childfriendly Cities Network en directeur van het onderzoekscentrum Kind en samenleving in Antwerpen. Het symposium wordt afgesloten met de prijsuitreiking van de prijsvraag Ontwerp jij het mooiste speeltoestel?

Voor wie?
Het symposium is bedoeld voor stedenbouwkundigen, architecten, beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening en jeugdbeleid, ontwerpers, studenten, opleiders en andere betrokkenen bij speelruimtebeleid.

Tentoonstelling
Aanleiding voor het symposium is de tentoonstelling Ontwerpen voor Kinderen. Speelplaatsen door Aldo van Eyck & presentatie Meubels en Speelgoed die van 15 juni tot en met 8 september 2002 plaatsvindt in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.stedelijk.nl.

Aanmelding
Belangstellenden voor het symposium Aldo van Eyck, het kind en de stad kunnen zich aanmelden op www.nizw.nl/congres. Het deelnamebedrag is ¤ 75,- inclusief congresmap, lunch, koffie, thee, informele afsluiting en de publicatie Oases in het beton. Aandachtspunten voor een jeugdvriendelijke openbare ruimte van Lia Karsten. Meer informatie over het symposium is aan te vragen bij NIZW Cursus- en congresbureau, telefoon (030) 230 66 01, fax (030) 230 64 90, e-mail congres@nizw.nl.

Laatste update: 11 juni 2002