Universiteit van Amsterdam



Persbericht

nr: 53

zaterdag 15 juni 2002
Postbus 19268
1000 GG Amsterdam
Tel: 020-525 2695

Fax: 020-525
4963

Zes pas-afgestudeerden ontvangen prijzen voor hun
afstudeerscriptie

UvA bekroont jong toptalent

Tijdens de afstudeermanifestatie op de Universiteitsdag van de Universiteit van Amsterdam is aan zes nieuwe doctorandi een prijs uitgereikt voor hun excellente afstudeerscriptie. Op zaterdag 15 juni ontvingen zij in de Rode Hoed de UvA-scriptieprijzen. Temidden van een grote groep studenten die in het jaar 2001-2002 zijn afgestudeerd aan de UvA, luisterden zes kersverse doctorandi naar de lof die de jury wijdde aan hun doctoraalscripties, die een breed spectrum aan vakgebieden bestrijken. De UvA sprak bij monde van de juryvoorzitter van een "tot optimisme stemmend gevoel van trots" op deze nieuwe talenten.

Guus van der Kraan, afgestudeerd in de klassieke talen, schreef een scriptie over de Philoctetes, één van de tragedies van Sophocles, uit de vijfde eeuw voor Christus. Van der Kraan maakte een gedetailleerde studie van de tekst, en combineerde archeologische gegevens over het theater uit die tijd met zijn praktijkervaring met hedendaagse theaterproducties. Deze combinatie leidt tot een nieuwe en frisse interpretatie van dit drama van Sophocles, geschreven met een grote kennis en met veel enthousiasme. Voor hem is de eerste prijs, een summer course aan New York University.

De jonge politicologe Saskia Welschen houdt in haar scriptie over het internationaal Joegoslavië-tribunaal een overtuigend pleidooi voor het volharden in pogingen om gemeenschappen te brengen tot een verstandhouding met hun "verkeerde verleden". Daarin legt Welschen een groot gevoel voor het soms conflicterende belang van recht en politiek aan de dag. Deze scriptie draagt bij aan het vinden van een antwoord op de vraag hoe verschillende bevolkingsgroepen, die elkaar lange tijd naar het leven hebben gestaan, er toe te brengen elkaar weer te verdragen. Welschen kreeg de tweede prijs, een lap top computer.

De derde prijs-winnaars deden alles dubbel. Het duo Jelle Kok en Remco de Boer studeerde in twee vakken cum laude af: Informatica en Kunstmatige Intelligentie. Zij schreven samen in stijlvol Engels een scriptie over robotvoetbal. Kok en De Boer ontwikkelden een 'drie-lagen architectuur', een 'effectieve team strategie' en een 'optimale scoring policy', en hebben hun goed gedocumenteerde software ter beschikking gesteld aan de RoboCup-gemeenschap. Ze gaven hun wetenschappelijk werk ook een praktische uitwerking. Met een UvA-team bereikten ze de vierde plaats in de RoboCup wereldkampioenschappen in Seattle in 2001, en de eerste plaats tijdens de German Open kampioenschappen in 2002. Hun scriptie kan gezien worden als een handboek voor het ontwikkelen van een simulatie voetbalteam. De derde prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro.

Twee eervolle vermeldingen waren er nog: één voor Paul Roos voor zijn scriptie over de kwaliteit van aandelenadviezen van Nederlandse banken, en één voor Aaldert van Amerongen voor zijn scriptie over het waarnemen van koude atomen vlak boven een glasoppervlak (experimentele natuurkunde). Zij ontvingen ieder een geldbedrag van 250 euro.

De door de Amsterdamse Universiteitsvereniging ingestelde prijs voor de scriptie die van grote maatschappelijke betrokkenheid getuigt, werd uitgereikt aan cultureel antropologe Patricia Nieuwenhuizen voor haar scriptie "Straatjongens in beeld".

In dezelfde afstudeermanifestatie werd ook aandacht besteed aan vier UvA-afgestudeerden die een beurs van het VSB-Fonds hebben ontvangen. Deze beurzen zijn bestemd om een postdoctorale opleiding te volgen aan een gerenommeerde buitenlandse universiteit.