PERSBERICHT
13/06/2002
Yannick Kovac winnaar Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs 2002
Yannick Kovac, werkzaam als maître d'hôtel en sommelier bij Restaurant
Van Groeninge te Hilvarenbeek is verkozen tot beste Nederlandse
gastheer van het jaar 2002. Net als vorig jaar een winnaar van het
samenwerkingsverband Les Patrons Cuisiniers.
Na een uitgebreide selectieronde op de Hoge Hotelschool in Leeuwarden
en een tweede test gejureerd door de heer Th. Lepeltak van het Dagblad
De Telegraaf en de voorzitters van de samenwerkingsverbanden werd
Yannick benoemd tot winnaar. De van oorsprong Franse jongeman is een
topgastheer, zeer vakbekwaam en uitermate 'gesoigneerd' oefent hij het
gastheerschap uit.
De Alliance Hennessy gastheer of -vrouw van het jaar 2002 ontvangt,
naast de eeuwige roem een beeld van kunstenaar Lou Thissen én een
stage op Château de Bagnolet, thuisbasis van de familie Hennessy in
Cognac, Frankrijk.
De nummer 2, Ernst van der Baan, werkzaam in restaurant De Bokkedoorns
te Overveen, lid van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, wint een
Masterclass Gastheerschap ter waarde van ¤ 2400.-, aangeboden
door de Hoge Hotelschool Leeuwarden.
Miranda Nijssen, een op en top gastvrouw bij Restaurant De Eetkamer in
Schagen, is gekozen tot nummer 3. Restaurant De Eetkamer is een zeer
jong lid van Les Jeunes Restaurateurs d'Europe.
In Restaurant - Hotel Savelberg te Voorburg werden tijdens een
culinaire lunch naast de winnaars ook de overige 4 finalisten in het
zonnetje gezet.
Ze hebben allemaal een zeefdruk van kunstenaar Paul de Lucenet in
ontvangst mogen nemen.
Honderden medewerkers in de bediening hebben zich dit jaar wederom
ingezet om in aanmerking te komen voor de Alliance Hennessy
Gastvrijheidsprijs 2002. Het enthousiasme is beduidend toegenomen. Dit
jaar heeft Koninklijk Horeca Nederland 45 % meer stemmen in ontvangst
mogen nemen.
Koninklijk Horeca Nederland heeft gedurende 2 maanden alle stemmen
geteld. Uit de grote selectie van getalenteerde gastvrouwen en -heren
in culinair Nederland zijn 21 personen met de meeste stemmen
genomineerd voor de AHGP Assessment-dag op de Hoge Hotelschool in
Leeuwarden, gehouden op 15 mei.
Ten opzichte van vorig jaar was deze dag in Leeuwarden nieuw, en heeft
als doel om de gastheren en -vrouwen op de uitoefening van hun vak in
al zijn aspecten te kunnen beoordelen. De dag bestond uit drie
onderdelen. Het eerste onderdeel was voornamelijk gericht op het
schriftelijk beoordelen van praktijksituaties. Na de lunch kwam het 2e
onderdeel aan bod: Wijntheorie, (100 vragen beantwoorden met
Juist/Onjuist) een zeer pittig onderdeel waar menigeen nog
zenuwachtiger van werd. Tenslotte werd de Assessment dag afgesloten
met een workshop in presentatietechnieken, ter voorbereiding van de 2e
selectiedag in Naarden.
De jury had een flinke opdracht aan het beoordelen van de open vragen,
het niveau van de kandidaten was verbluffend hoog en verschilde
nauwelijks van elkaar.
Na de uitgebreide selectieronde in Leeuwarden waren de volgende
kandidaten genomineerd om door te gaan naar de 2e selectieronde in
Naarden.
Alliantie* Naam kandidaat Restaurant Plaats
AGN Ernst van der Baan Restaurant De Bokkedoorns Overveen
CRG Erik Hoofs Hotel Restaurant Kasteel Elsloo Elsloo
FER Joey Weng Restaurant De Chinese Muur Arnhem
JRE Miranda Nijssen Restaurant De Eetkamer Schagen
LPC Yannick Kovac Restaurant van Groeninge Hilvarenbeek
RDC Esther Pauline Reijn Restaurant La Fleurie Oirschot
SIR Natalie Richardson Restaurant Rasa Senang Kaatsheuvel
Er kon slechts één kandidaat per samenwerkingsverband doorgaan naar de
2e selectieronde op 30 mei in Naarden. De jury in Naarden, bestaande
uit de voorzitters van de 7 samenwerkingsverbanden, onder
voorzittersschap van de heer Th. Lepeltak, -alias Stan Huygens van het
gelijknamige journaal in De Telegraaf,- heeft een laatste test
afgenomen.
Iedere kandidaat kreeg in het gesprek met de jury de mogelijkheid om
persoonlijke aspecten te laten zien.
De Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs 2002 wordt dit voorjaar voor
de vierde maal georganiseerd ter verkiezing van de favoriete gastheer
of gastvrouw van het jaar. Een initiatief van erevoorzitter Jaap
Klosse & erelid Hans Flink van de Alliance Gastronomique Néerlandaise
en het Cognachuis Hennessy.
Het initiatief wordt gesteund door 10 partners (de zeven voornaamste
restaurant allianties die zich verenigd hebben in de culinaire G-7,
Hoge Hotelschool Leeuwarden, Koninklijk Horeca Nederland en Hennessy).
De Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs is in het leven geroepen om
het vak van de gastvrouw en gastheer meer in de schijnwerpers te
zetten ter bevordering van kundig, vriendelijk en enthousiast
gastheerschap. Naast een uitstekende keuken is de benadering van de
bediening immers minstens zo belangrijk.
Beeldmateriaal van de uitreiking of meer achtergrondinformatie kunt
vinden op onze website www.ahgp.dinnersite.nl of u kunt contact
opnemen met Moët Hennessy Nederland B.V.
Maartje Beukers
Tel: 035 - 695 50 65
* De allianties:
AGN Alliance Gastronomique Néerlandaise
CRG Châteaux & Résidences Gastronomiques
FER Fine Eastern Restaurants
JRE Jeunes Restaurateurs d'Europe
LPC Les Patrons Cuisiniers
RDC Relais du Centre Restaurants
SIR Selected Indonesian Restaurants