Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 12 juni 2002

HET HOE EN WAAROM VAN
THUIS COMPOST MAKEN

Door zelf te composteren hoeft u minder vaak uw gft-container aan te bieden waardoor u, met de invoering van Diftar, geld kunt besparen. Het gebruik van een eigen compostvat leidt in de praktijk tot een reductie van het gft-aanbod van circa 230 kg per huishouden per jaar. Als beloning krijgt u een goede bodemverbeteraar voor uw tuin. Hieronder leest u hoe u thuis kunt composteren.

Composteren is een proces, waarbij bacteriën, schimmels en andere bodemorganismen, groente- fruit en tuinafval (gft-afval) omzetten in compost. Compost is een humusrijk product waar we weer iets aan hebben. Het meeste gft-afval van huishoudens gaat naar de composteerinstallaties van de afvalverwerkers. Zelf compost maken uit tuin- en keukenafval, bespaart de transportkosten van deze afvalverwerkers.

ZELF COMPOST MAKEN
De meeste tuincentra verkopen houten en plastic compostvaten. U kunt ook zelf een compostbak maken van kippengaas of hout. Denk aan de doorluchting, houd daarom ruime afstand tussen de planken. De composthoop kan het beste op een plek half in de schaduw. De composthoop mag niet te droog worden, dus af en toe een beetje water is prima, maar teveel regen betekent dat de voedingsstoffen uitspoelen of dat er te weinig lucht in de composthoop komt. Plaats deze dus niet onder een afdak, maar ook niet in het open veld. Onder een boom is een goede plek.

Na enkele maanden 'omzetten' (geheel ondersteboven keren), versnelt het proces. Dit geldt niet voor een compostvat, waarbij de compost er aan de onderkant wordt uitgehaald. Enige geurontwikkeling is er wel, dus maak geen composthoop naast de keukendeur! Ongedierte kunt u voorkomen door 'lekkere' dingen direct te bedekken met een laagje zand, plastic of compost. Er zijn middelen in de handel, die het composteerproces versnellen.

In het algemeen geldt dat een composthoop zo gevarieerd mogelijk moet worden samengesteld: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Krijgt u veel tuinafval tegelijk, doe het dan in tussenpozen op de composthoop.

COMPOSTVAT/-HOOP
Hier volgt een overzicht van producten die in het compostvat/op de composthoop kunnen:

* doppen van pinda's en noten;

* eierschalen;

* koffiefilters en koffiedik;

* loof en schillen;

* mest van kleine huisdieren, zoals duiven en konijnen;
* noten, pitten;

* plantenmateriaal en klein snoeiafval;

* stro;

* theebladeren en theezakjes;

* tuinaarde, potgrond, turfmolm.

Deze producten mogen juist niet in het compostvat/op de composthoop:
* botjes;

* brood;

* etensresten (gekookt);

* kaaskorsten;

* kattenbakkorrels met milieukeur;

* visgraten.

N.B.
Het thuiscomposteren volgens de genoemde werkwijze is niet van toepassing voor mensen die deelnemen aan de proef met de Biocom, voor hen gelden de regels zoals deze in het bijgeleverde voorlichtingsmateriaal zijn beschreven.

GEBRUIK VAN COMPOST
Compost vormt een goede basis voor zowel de sier- als de groentetuin. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Vocht wordt beter vastgehouden, zodat in droge periodes minder vaak hoeft te worden gesproeid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. In de praktijk blijkt compost bodemziekten tegen te gaan.

Als u eens per jaar een laagje ter dikte van ongeveer anderhalve centimeter compost over uw tuin uitspreidt, heeft u ongeveer 10 kilo per m² tuinoppervlak nodig. Houd hierbij rekening met de grootte van uw composthoop. Spreid de compost in maart of april uit (bij zware kleigrond in de herfst). U kunt de compost gewoon laten liggen of heel ondiep in de grond werken.

Te veel compost is niet goed. Een te hoge concentratie rond wortels van planten en bloemen kan verbranding veroorzaken. Zanderige grond wordt beter bewerkbaar en beter vochthoudend door er compost doorheen te werken. Te vette grond wordt beter bewerkbaar en beter luchtdoorlaatbaar wanneer u er een deel compost en een deel zand doorheen werkt. Compost, gemengd met wat aarde, is ook goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde.

MEER INFORMATIE
De leverancier van de Biocom verstrekt, in samenwerking met het Platform Duurzaam Geldrop, informatie over het zelf composteren. Via het afvalinfo-nummer 2893977 kunt u hierover meer informatie verkrijgen.

TIP
Zoals u heeft gelezen, kunnen sommige producten die wel in de gft-bak mogen, beter niet op een eigen composthoop worden gegooid. Teveel compost is niet goed voor de planten. Eens per jaar een laagje van anderhalve centimeter is een goede hoeveelheid. Heel voedzaam is compostwater. Doe daarvoor een gieter halfvol met compost, vul deze verder met water en roer goed. Compostwater is een goede oppepper voor planten en bloemen in de groeiperiode, met name tijdens droogte. Ook helpt het om kale plekken in het gazon weer dicht te laten groeien.