Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 12-06-2002
Onderwerp: Milieu en woonomgeving

In veel Zwolse wijken heeft de vuilniszak al lang plaats gemaakt voor de minicontainer. Maar in Assendorp en de binnenstad ligt dit niet zo eenvoudig. Woningen in deze wijken hebben in veel gevallen geen ruimte om zo'n container te plaatsen. Hierdoor ontsieren containers en vuilniszakken dus her en der het straatbeeld. Hier wil de gemeente van af. Samen met een aantal bewoners en ondernemers uit deze wijken (een zogenaamde klankbordgroep) is de gemeente op zoek naar een nieuwe methode om afval in te zamelen. Geen gemakkelijke klus. Er zijn echter meer steden die worstelen met dit probleem. Een aantal van hen heeft creatieve oplossingen bedacht. Op dinsdag 28 mei brachten enkele leden van de klankbordgroep samen met een aantal ambtenaren van de gemeente en medewerkers van ROVA een bezoek aan Breda en Den Bosch om te bekijken hoe zij met dit probleem om gaan.

De mier
In Breda werkt men al ruim zes jaar met 'de mier.' In eerste instantie lijkt dit een super-de-luxe vuilniswagen die tegelijkertijd restafval, gft-afval en oud papier inzamelt. Na een gesprek met een aantal medewerkers blijkt echter dat het draait om de systematiek. Want 'de mier' staat of valt met de mensen die ermee werken. 'De mier' rijdt volgens een vast tijdschema door de binnenstad van Breda. Er is een ochtend- en een avondsessie. De mier komt twee tot drie keer per week in een straat. De ene keer ´s ochtends, de andere keer 's avonds. Op de afvalkalender staat precies hoe laat 'de mier' in welke straat komt. Bewoners moeten dan zelf, op vertoon van een persoonlijk pasje, hun afval aan de medewerkers overhandigen. Lastig, want dan moet je bijna achter het raam op hen gaan zitten wachten--!? Maar in de Bredase praktijk hebben de medewerkers hier een goede oplossing voor gevonden. De wagen meldt zich met een muziekje zodra hij de straat inrijdt; een duidelijk signaal om het afval naar buiten te brengen. Bovendien, als de bewoners weten dat 'de mier' langs komt tussen bijvoorbeeld 9.00 en 9.30 uur, mogen zij hun afvalemmertje vanaf 9.00 uur voor de deur zetten. Als de medewerkers het emmertje zien staan, bellen ze aan om het pasje in ontvangst te nemen. Komt geen enkel tijdstip uit, dan zijn de medewerkers bereid om gezamenlijk naar een oplossing te zoeken. In Breda heeft men daarnaast ook nog twee afvalbrengpunten, waar men gedurende de dag zijn afval op vertoon van het pasje in kan leveren. Om het afval thuis te verzamelen krijgen de burgers een bak of container waarbij de inhoud varieert van 25 tot 240 liter en ook zakken worden geaccepteerd, omdat die nu niet meer op straat hoeven te staan. Bij 'de mier' draait het vooral om communiceren. De medewerkers spreken burgers aan op hun gedrag en proberen in gezamenlijk overleg te zoeken naar de beste oplossing. In Breda zijn er vijf enthousiaste medewerkers die als vaste krachten 'hun mier' bemannen. De inwoners van Breda zijn tevreden over het systeem en de straten zijn er schoner dan ooit tevoren.

Ondergrondse containers in Den Bosch

Ondergrondse containers
In Den Bosch heeft men gekozen voor een minder arbeidsintensief en daarmee waarschijnlijk ook goedkoper systeem. In de binnenstad zijn ondergrondse containers geplaatst. Boven de grond is alleen een zuil zichtbaar. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een persoonlijk pasje. Die heeft men nodig om de container te openen. De bewoners moeten zelf hun afval naar de container brengen, deze is op maximaal 75 meter van hun woning geplaatst. Dit wordt dan ook ervaren als een nadeel van het systeem. Met mensen die slecht ter been zijn heeft de gemeente persoonlijk afspraken gemaakt over de inzameling.
Verder functioneert de container goed. Het openen en sluiten van de container veroorzaakt geen geluidsoverlast en het systeem is ook nagenoeg geurloos. In Den Bosch zijn geen speciale containers voor gft-afval, omdat hierbij wel stankoverlast zou ontstaan. Maar ook hier is veel afhankelijk van de houding van de bewoners. Is men bereid om naar de containers toe te lopen, en hoe vaak gebeurt het dat mensen zonder pasje hun zakken ernaast dumpen? In Den Bosch controleert men, vooral de probleemplekken, regelmatig en de stad is in elk geval een stuk schoner dan voorheen!

Vervolg in Zwolle
Deze systemen zijn voorbeelden van hoe men in andere steden omgaat met afvalinzameling. In de praktijk zal zo´n systeem nooit exact overgenomen kunnen worden door een andere stad, omdat geen enkele stad gelijk is.
Naast bovengenoemde systemen, bekijkt de gemeente ook een systeem waarbij het afval in buizen onder de grond wordt vervoerd. Ook de evaluatie van het huidige systeem speelt een belangrijke rol in de toekomstige plannen op het gebied van afvalinzameling. De bewoners van Assendorp en de binnenstad zullen hierover op de hoogte worden gehouden.

Bron: Communicatie
Datum van 12-06-2002 tot 11-10-2002