Stichting Natuur en Milieu

9 juni 2002

Milieuorganisaties positief over windparken ver uit de kust Onderzoek nodig voor weloverwogen ontwikkeling

Hilversum 9 juni 2002 - Tien grote natuur- en milieuorganisaties steunen de ontwikkeling van windmolenparken ver uit de kust. In hun vandaag verschenen nota Frisse Zeewind staan de voorwaarden waaraan windturbines buiten de 22 km grens in zee moeten voldoen. Stichting De Noordzee presenteerde vanmorgen namens de organisaties de vernieuwende visie in het VARA radioprogramma Vroege Vogels.

De organisaties vragen de overheid op een weloverwogen wijze de ontwikkeling van windturbines buiten de territoriale wateren te ondersteunen. Dit is nodig om de uitstoot van CO2 de komende jaren terug te dringen. Proefparken, uitvoerig onderzoek naar de effecten op natuur en veiligheid, het aanwijzen van voorkeursgebieden en gefaseerd bouwen zijn noodzakelijke onderdelen, aldus Frisse Zeewind.

Op dit moment is er in Europa nog nauwelijks kennis over windturbines die ver uit de kust staan. Daarom zijn de resultaten van de onderzoeken naar de gevolgen voor o.a. vogels, zeezoogdieren en vissen nodig voor de ontwikkeling van nieuwe parken en voor het aanwijzen van voorkeursgebieden. De barrièrewerking van de windparken voor vogels en de effecten van onderwater geluiden en trillingen voor zeezoogdieren en vissen zijn belangrijke themas. Ook de cumulatieve effecten van meerdere parken op het zeemilieu en de extra kansen op aanvaringen door schepen moeten worden onderzocht.

Indien de stappen uit het plan gevolgd worden, verwachten de organisaties dat in 2020 de doelstelling van de overheid van 6.000 MW windenergie op zee op verantwoorde wijze gehaald kan worden en mogelijk zelfs naar boven kan worden bijgesteld.

Michel Langendijk van Stichting De Noordzee: Wij geven een positief signaal aan de overheid en windmolenbouwers om aan de slag te gaan. In Frisse Zeewind stimuleren we windenergie en koppelen het aan een zorgvuldige aanpak. Hierdoor wordt draagvlak voor windenergie gewaarborgd
en zal er sprake zijn van echte duurzame, groene stroom. De komende jaren is eerst nog veel onderzoek nodig maar daarna kan het snel gaan.

Hij voegt hier aan toe: Er moet natuurlijk meer gebeuren.Energiebesparing op het vaste land is nodig om de groeiende vraag naar elektriciteit te beperken en ook moeten we niet meer treuzelen met het plaatsen van windmolens op land. We kunnen de zee gebruiken maar moeten zeker ook op het vaste land echt aan de slag met duurzame energie.

Volgens de organisaties kan een gefaseerde aanpak voor windenergie op zee prima parallel lopen met de voortschrijdende technologische ontwikkeling van turbines. Bovendien is de fasering gunstig om het vertrouwen te krijgen van verzekerings- en financieringsinstanties om te investeren in energie uit zee.

Frisse Zeewind is opgesteld door Stichting De Noordzee en wordt onderschreven door Stichting Natuur en Milieu, Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds, Milieudefensie, Reinwater, Waterpakt, de Waddenvereniging en Stichting Duinbehoud. Greenpeace heeft niet ondertekend maar is ook een sterke voorstander van windenergie uit
zee. Stichting De Noordzee en haar partners zijn bereid actief mee te werken aan monitoring en evaluatie en de keuze van voorkeursgebieden.

Voor meer informatie en het aanvragen van een exemplaar van Frisse Zeewind neemt u contact op met Stichting De Noordzee: Michel Langendijk en Sytske van den Akker 030 2340016 of 06 - 55942646 en kijk op www.noordzee.nl De brochure is ook te verkrijgen bij de Vogelbescherming: 030 - 6937777

http://www.noordzee.nl