Korps: Brabant-Zuid-Oost, plaats: Eindhoven 5-06-2002 Persbericht Pepperspray

Eindhoven: Politie van Brabant Zuid-Oost en Limburg-Noord met pepperspray de straat op

De politie van Regio Brabant Zuid-Oost en Regio Limburg-Noord gaan vanaf vrijdag 7 juni gebruik maken van het nieuwe wapen pepperspray. Met dit middel kan een verdachte snel en zonder letsel toe te brengen onder controle worden gekregen en ingerekend. De politie heeft met de pepperspray een goede aanvulling op de wapenstok en het vuurwapen.

Pepperspray zit in een klein busje, dat de agent in een speciale houder aan de gordel kan meegedragen. Als de verdachte in het gezicht wordt gespoten met een straal pepperspray veroorzaakt dat flink ongemak. Onvermijdelijk zal de verdachte de geïrriteerde ogen dichtknijpen en ze de eerste minuten niet meer kunnen openen. De gezichtshuid voelt branderig aan. Hij of zij krijgt last van kortademigheid en meestal verliest de besproeide persoon ook voor korte tijd de controle over de lichaamsmotoriek. In de meeste gevallen geeft de verdachte de pogingen tot verzet direct op en heeft de politie de gelegenheid de aanvankelijk gewelddadige persoon snel en zonder weerstand in te rekenen.

De politie zet pepperspray alleen in bij één-op-één confrontaties en niet bij groepsgeweld. Bij de speciale politietraining wordt veel aandacht besteed aan de nazorg voor de verdachte die met pepperspray in aanraking is gekomen. In de dienstauto is een spuitbus met een verkoelende vloeistof en zijn towelettes aanwezig om een eerste verlichting van het akelige effect te kunnen bieden. Vervolgens wordt de verdachte meegenomen naar het politiebureau waar hij of zij de gelegenheid krijgt de ogen flink met water te spoelen.

Achtergrondinformatie Pepperspray

Proefneming
Er is in Nederland vanaf 1999 in vier regio`s een proef gehouden met pepperspray. In totaal deden 3700 politieagenten mee uit de regio`s Rotterdam-Rijnmond, Brabant Noord, Groningen en Drenthe. De proef is geslaagd en nu wordt pepperspray landelijk ingevoerd. De landelijke invoering is vertraagd door de Europese aanbesteding van de productie van de pepperspray, maar nu in 2002 is het dan zover.

Training
Vanaf 2 april zijn ongeveer 1800 executieve politiemedewerkers in de regio`s Brabant Zuid-Oost en Limburg-Noord opgeleid in het gebruik van Pepperspray. Dat is gebeurd door het gezamenlijke Opleidingscentrum Integrale BeroepsvaardighedenTraining (IBT). De trainingen vonden plaats op het ROC Eindhoven in Waalre. Bijna alle medewerkers zijn nu getraind en vanaf 7 juni zullen ze op straat met pepperspray worden uitgerust.

De totale training voor het gebruik van pepperspray duurt een dag. Twee uur zelfstudie, drie uur praktische vaardigheid en drie uur theorieles inclusief toets. De IBT-docenten trainden de afgelopen twee maanden maximaal 66 medewerkers per dag. Volgens een strak tempo is in tien weken zo`n 1800 man van beide korpsen getraind. Tijdens die training worden zij er overigens ook in getraind hoe zij zelf kunnen reageren op pepperspray. Hierdoor weten zij hoe te handelen wanneer de spray door bijvoorbeeld de wind verkeerd terechtkomt of als verdachten er gebruik van maken

Uitrusting op bureaus en in auto
Nu dit nieuwe wapen onderdeel uitmaakt van de standaarduitrusting, zijn alle politiebureaus uitgerust met oogdouches en instructies voor de nazorg van peppersprayslachtoffers. In de dienstauto is een spuitbus met een verkoelende vloeistof en zijn towelettes aanwezig. De ambtsinstructie en de uitrustings- en bewapeningsregeling zijn aangepast voor het gebruik van dit geweldsmiddel.

Kortdurend ongemak
Pepperspray is in Nederland uitgebreid onderzocht door TNO. Geconcludeerd werd dat het hier gaat om een effectief geweldsmiddel. Als je in het gezicht wordt gespoten met een straal pepperspray veroorzaakt dat flink ongemak. Onvermijdelijk zal de verdachte de geïrriteerde ogen dichtknijpen en de eerste minuten niet meer kunnen openen, de gezichtshuid voelt branderig aan (het zogenaamde `midalgan-effect`), hij of zij krijgt last van kortademigheid en meestal verliest de besproeide persoon ook voor korte tijd de controle over de lichaamsmotoriek. In de meeste gevallen geeft de verdachte de pogingen tot verzet direct op en heeft de politie de gelegenheid de aanvankelijk gewelddadige persoon snel en zonder weerstand in te rekenen.

Natuurlijk product
Van blijvend letsel door pepperspray is tot nu toe geen voorbeeld bekend. Uit onderzoeken is ook niet gebleken dat astmapatiënten gevaarlijke complicaties kunnen oplopen door pepperspray. Het Oleoresin Capsicum (0C) spray - de wetenschappelijke naam van pepperspray - is een extract uit de vrucht Capsicum Annuum of uit Capsicum Frutescens. Capsicum is de ook de naam van de werkzame stof. Deze natuurlijke producten worden ook gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie en komen bijvoorbeeld voor in Fisherman`s friend, midalgan, tabasco en chili.

Nazorg
De politie heeft ervoor gekozen pepperspray alleen in te zetten bij één-op-één confrontaties en niet bij groepsgeweld. Bij de speciale politietraining wordt veel aandacht besteed aan de nazorg voor de verdachte die met pepperspray in aanraking is gekomen. De politie is verantwoordelijk voor de nazorg. In de dienstauto is een spuitbus met een verkoelende vloeistof en een towelette aanwezig om een eerste verlichting van het akelige effect te kunnen bieden. Vervolgens wordt de verdachte meegenomen naar het politiebureau waar hij of zij de gelegenheid krijgt de ogen flink met water te spoelen. Gewoon spoelen met water is de beste remedie tegen pepperspray. Ziekenhuizen en ambulancediensten in de regio`s zijn op de hoogte gesteld van de behandelingsmethoden van eventuele peppersprayslachtoffers.

Spoelen met water
Iedere verdachte die met pepperspray in aanraking komt, ontvangt van de politie een vouwblad met uitgebreide informatie over de effecten van dit middel. Nadrukkelijk wordt aangeraden te spoelen met lauw stromend water en in geen geval zeep of crèmes te gebruiken. Hierdoor zal de pijn alleen maar langer aanhouden. Contactlenzen moeten zodra het mogelijk is worden verwijderd. Overigens zullen de onaangename symptomen na gebruik van pepperspray in de meeste gevallen gemiddeld na een klein uur verdwenen zijn. Mensen die een aandoening aan de luchtwegen hebben of een andere ernstige aandoening hebben, kunnen dit zo snel mogelijk melden aan de politieambtenaren, die zo spoedig mogelijk een arts zullen inschakelen. In de flyer staat tenslotte de raad om contact op te nemen met de eigen huisarts als de verdachte na de in vrijheidstelling andere of heviger effecten ondervindt dan in de folder worden beschreven.

Psychologisch effect
Huub Hermkens, projectleider Pepperspray en trainer in de beide politieregio`s verwacht dat pepperspray in veel gevallen effectiever zal blijken dan het vuurwapen. `Als je iemand in een arm of been schiet, kan hij vaak nog functioneren. Met pepperspray maak je direct een eind aan het agressieve gedrag. En dat geldt niet alleen voor mensen, maar blijkt ook uitstekend te werken bij agressieve honden. Pepperspray voorkomt zo het vuurwapengebruik van de agent. Bovendien houdt de verdachte aan pepperspray geen blijvend letsel over.`

Pepperspray: verboden wapenbezit
Pepperspray in het bezit van onbevoegden wordt beschouwd als verboden wapenbezit en is dus strafbaar.