Gemeente Oostburg


Week 23 algemeen

Week 23 - 2002
Algemeen nieuws


* Subsidies voor vernieuwing van het platteland
* Belangrijke informatie voor mensen die nu huursubsidie krijgen.
* Open dag kunstzinnige vorming west zeeuws-vlaanderen
* Vaccinatie tegen meningokokken c op acht locaties in zeeland
SUBSIDIES VOOR VERNIEUWING VAN HET PLATTELAND

Vitaal Platteland
De kracht van Zeeland is de grote verscheidenheid. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de natuurlijke ingrediënten zoals de zee, het strand, het uitgestrekte (polder)landschap en het gemoedelijke platteland. Het is dan ook niet zo vreemd dat de Provincie Zeeland, de Zeeuwse gemeenten en andere partijen hard werken aan het vitaal houden van dit basiskapitaal. Met als doel de provincie economisch gezond te houden en de leefbaarheid voor de inwoners, toeristen en recreanten verder te verbeteren.

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben in april 2002 het actieplan AVitaal Platteland 2000-2006" goedgekeurd. Dit plan is bedoeld om de vernieuwing van het platteland te stimuleren. Dat gebeurt op verschillende manieren, ondermeer door het beschikbaar stellen van subsidies aan personen, ondernemers of overheden die projecten opstarten om het platteland nu en in de toekomst leefbaarder te maken.

Om welke subsidies gaat het?
Er zijn zowel provinciale als Europese fondsen beschikbaar voor het actieplan AVitaal Platteland@. Wat de Europese subsidies betreft, gaat het concreet om:


* Kaderverordening Plattelandsontwikkeling: vooral gericht op landbouw en aan de landbouw gerelateerde projecten;

* Leader+: vooral gericht op leefbaarheidsprojecten;
* 5b-doelstelling: vooral gericht op economische projecten.
Er worden dus op diverse fronten (landbouw, leefbaarheid, economie e.d.) gelden beschikbaar gesteld, mits er uiteraard aan de gestelde criteria wordt voldaan.

Hoe en waar indienen?
Aanvraagformulieren inclusief een overzicht van de criteria waaraan voldaan moet worden, zijn verkrijgbaar bij de heer Broodman van het loket AVitaal Platteland@ van de Provincie Zeeland, Postbus 153, 4330 AD Middelburg, tel.: 0118 - 631443, e-mail: vitaalplatteland@zeeland.nl, website: www.zeeland.nl.

Dit is ook het adres voor nadere informatie en om de projecten in te dienen. Om op voorhand enige duidelijkheid te kunnen geven over de termijn waarbinnen de aanvrager een beslissing kan verwachten, zijn twee sluitingsdata voor het indienen van projecten vastgesteld:

15 juli 2002 (1e tranche 2003); 1 december 2002 (2e tranche 2003).

De Provincie streeft er vervolgens naar om circa vier maanden later een beslissing op de ingediende projecten te kunnen geven.

BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR MENSEN DIE NU HUURSUBSIDIE KRIJGEN.

Met ingang van 1 juli 2002 verandert het aanvragen van huursubsidie. De wijziging gaat over de manier waarop de huursubsidie kan worden aangevraagd.

Wat wijzigt er precies?
Huursubsidie wordt telkens voor een periode van een jaar toegekend. Zo=n periode wordt het subsidiejaar genoemd. Een subsidiejaar begint altijd op
1 juli en eindigt een jaar later ook weer op 1 juli. Vroeger moest voor het nieuw subsidiejaar een papieren vervolgaanvraag worden ingediend. Het Ministerie van VROM stuurde de vervolgaanvragen elk jaar automatisch naar de huurder, maar vaak ook naar de verhuurder. De verhuurder of de gemeente hielp bij het invullen van de aanvraagformulieren.

De manier van indienen van de vervolgaanvragen gaat dit jaar veranderen. VOORTAAN HOEFT U GEEN PAPIEREN VERVOLGAANVRAAG MEER IN TE DIENEN! Het Ministerie van VROM zorgt ervoor dat u automatisch bericht krijgt over de huursubsidie voor het nieuwe subsidiejaar. Dit is geregeld in een nieuwe procedure: Automatisch Continueren.

Wat betekent Automatisch Continueren?
Automatisch Continueren betekent dat u automatisch bericht krijgt over uw huursubsidie voor het nieuwe subsidiejaar. Dit jaar is dat het subsidiejaar 1 juli 2002 tot 1 juli 2003.

Het Ministerie van VROM probeert zoveel mogelijk om de huursubsidie automatisch te continueren. Dit lukt echter niet altijd. Lukt het wel dan hebt u in april 2002 een brief van VROM gekregen. In die brief stond dat de huursubsidie voor het nieuwe subsidiejaar automatisch wordt geregeld. U hoeft dan zelf niets te doen.
Na ongeveer een maand krijgt u weer een bericht. Dat bericht heet een huursubsidiebericht. Daarin staat informatie over uw nieuwe huursubsidie.

Wat moet u doen als u geen automatisch bericht over de nieuwe huursubsidie krijgt?
Heeft u op 1 mei 2002 geen brief van VROM gekregen over de huursubsidie voor het nieuwe subsidiejaar? Dat betekent dat het automatisch continueren bij u niet is gelukt.
U moet dan zelf wat doen.
Vanaf 15 mei 2002 kunt u terecht bij uw verhuurder of uw gemeente. De verhuurder of de gemeente heeft dan een formulier Eerste Aanvraag voor u. Dat formulier moet u gebruiken als u weer huursubsidie wilt vanaf 1 juli 2002.

OPEN DAG KUNSTZINNIGE VORMING WEST ZEEUWS-VLAANDEREN

De sector kunstzinnige vorming van de stichting Welzijn West Zeeuws-Vlaanderen houdt zaterdag 8 juni haar jaarlijkse open dag. Belangstellenden kunnen dan kennis maken met het cursusaanbod, cursisten zijn aan het werk en de docenten zijn aanwezig om toelichting en informatie te geven. Er is een tentoonstelling van het werk van cursisten ingericht en de afdeling dans presenteert zich door middel van open lessen en een aantal werkvoorstellingen.
In de nieuwe cursuskrant die in de week van 3 juni huis aan huis verspreid wordt leest u alle mogelijkheden voor het nieuwe cursusseizoen. Er zijn cursussen voor kinderen, scholieren en volwassenen. Behalve de jaarcursussen op gebied van tekenen, schilderen, boetseren, beeldhouwen, zeefdrukken, etsen en dans is er een aantal nieuwe en interessante cursussen zoals b.v. een workshop kimono maken en een cursus striptekenen.
Voor het eerst is er het komend seizoen een jaarcursus toneel voor kinderen en scholieren.

Voor mensen die graag zelfstandig werken, maar van tijd tot tijd graag advies willen van een docent zijn er open ateliers voor tekenen, schilderen en textiele werkvormen.
De open dag wordt gehouden in sociaal cultureel centrum 'Den Hoekzak', Langestraat 1 in Oostburg (10.00-14.00 uur).

VACCINATIE TEGEN MENINGOKOKKEN C OP ACHT LOCATIES IN ZEELAND

De GGD Zeeland zal de grootscheepse vaccinatiecampagne tegen Meningokokken C uitvoeren op acht locaties in Zeeland. Er is gekozen voor vaccinatie in meerdere plaatsen in Zeeland, om het de inwoners zo gemakkelijk mogelijk te maken.
De locaties waar de vaccinatie tegen Meningokokken C door de GGD uitgevoerd zullen gaan worden zijn nu definitief bekend. Het gaat om de plaatsen Zierikzee, Tholen, Goes, Kruiningen, Middelburg, Terneuzen, Hulst en Oostburg.

De vaccinatie is immers van groot belang voor de gezondheid. Onder het motto 'da's goed gedaan' worden ruim 40.000 kinderen en jongeren in de eerste fase van de campagne uitgenodigd. Na de zomer volgt de tweede fase, waarin weer ruim 40.000 kinderen een uitnodiging zullen krijgen.

Data en locaties
Terneuzen Sporthal Het Zwaantje 25 juni, 1 en 2 juli Hulst Cultureel Centrum Den Dullaart20 juni
Oostburg Sportcentrum De Eenhoorn 24 juni
Er wordt gevaccineerd tussen 13.00 uur en 21.00 uur.

Samenstelling teams
In totaal zullen zo'n 175 medewerkers betrokken zijn bij de gehele campagne. Medewerkers van de GGD, Thuiszorgorganisaties en Provinciale Entadministratie. Tijdens de vaccinatiedagen gaan ze gehuld in een T-shirt met de campagneslogan 'Da's goed gedaan'. Hopelijk draagt het bij aan de opgewekte sfeer die we nastreven tijdens het vaccineren!

Oproepen
Alle kinderen en jongeren worden persoonlijk door de GGD uitgenodigd. Zo'n twee weken voor de vaccinatiedatum wordt de oproepbrief bezorgd. Daarin staat datum, tijd en locatie waarop men wordt verwacht voor de vaccinatie. Ook staat er informatie in over de inentingscampagne in zijn algemeenheid en over mogelijkheden om meer informatie te verkrijgen. De eerste 5.000 oproepbrieven zullen op 5 juni in de Zeeuwse brievenbussen vallen.

De eerste fase van de inentingscampagne is bedoeld voor alle kinderen van
1 t/m 5 jaar en alle jongeren van 15 t/m 18 jaar. Uitsluitend kinderen/jongeren in deze leeftijdsgroepen komen nu voor vaccinatie in aanmerking. Na de zomer zal nog eens een dergelijke campagne worden opgezet. Dan komen de kinderen uit de tussenliggende leeftijdsgroep aan bod. Het is nog niet bekend wanneer die vaccinatie zal plaatsvinden.

Meer info
Meer informatie over de campagne is verkrijgbaar via de website: www.ggdzeeland.nl.

De GGD Zeeland heeft een callcenter ingericht om vragen te beantwoorden en zo nodig meer informatie over de campagne te verstrekken (0113-249480). Tevens is er informatie te vinden op de website www.ggdzeeland.nl. Ook is er een landelijke (gratis) informatielijn: 0800-3008051.