Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht Universiteit Leiden

Woensdag 5 juni 2002

Opleiding voor startende ict-ondernemers aan universiteit leiden

In september 2002 biedt het LIACS, het informatica-instituut van de Universiteit Leiden, startende ondernemers in de informatie- en communicatietechnologie een startersopleiding aan. Het programma duurt een half jaar. De opleiding start tweemaal per jaar en is bedoeld voor mensen met minimaal HBO-niveau die een eigen bedrijf hebben opgezet of dat van plan zijn. Voor vrouwen die een eigen bedrijf opzetten is de opleiding extra interessant; het Europees Sociaal Fonds vergoedt een aanzienlijk deel van hun studiekosten.

De ICT-startersopleiding van de Universiteit Leiden speelt in op de wens van een groeiend aantal hoogopgeleiden om onafhankelijk te zijn van een werkgever en zelf zeggenschap te hebben over hun tijdsindeling, bijvoorbeeld om werk en gezin optimaal te kunnen combineren. Het programma is een gevarieerde combinatie van training, opleiding en coaching. De opleiding ziet er voor iedereen anders uit, al naar gelang de vooropleiding, vaardigheden, en toekomstplannen. Aan de opleiding gaat een persoonlijke intake vooraf, waarbij de aspirant-deelnemers hun plannen op tafel leggen, en getest worden op ondernemerskwaliteiten. In overleg met de opleiding stellen de deelnemers vervolgens een op maat gesneden programma vast. Ze kunnen daarbij kiezen uit een groot aantal onderdelen, waaronder business management, ICT, juridische aspecten, of persoonlijke ondernemersvaardigheden. Het enige onderdeel dat echt voor iedereen verplichte kost is, is het schrijven van een ondernemingsplan. Hier wordt gedurende de hele opleiding naar toegewerkt.

De docenten en coaches zijn zelf ervaren ondernemers, die de problematiek van het opzetten van een bedrijf goed kennen. Deelnemers kunnen gebruik maken van het omvangrijke netwerk van bedrijven en van collega's van de Universiteit Leiden en andere universiteiten in Nederland en Europa. Met regelmaat worden bijeenkomsten georganiseerd waar de deelnemers met hen in contact kunnen komen. Omdat de opleiding gevestigd is aan het Informatica-instituut van de Universiteit Leiden, kunnen deelnemers profiteren van universitaire onderzoeksresultaten, prototypes en ontwikkelde software. Ook zijn contacten met studenten die stageplaatsen of afstudeerprojecten zoeken gemakkelijk te leggen. Tevens biedt de Universiteit Leiden gedurende het programma (en een periode daarna) een goed uitgeruste werkplek in het LIACS-gebouw. Deze werkplek is voorzien van telefoon, fax en een computer.

De deelnemersbijdrage bedraagt ca. ? 7000. Een alternatieve regeling is ook mogelijk: na afloop van de opleiding een bedrag ineens van ? 1135 en vervolgens vijf jaar lang 5% van de omzet, met een maximum van ? 2300 per jaar. Vrouwen kunnen een tegemoetkoming krijgen in de deelnemersbijdrage in het kader van een subsidieregeling van het Europees Sociaal Fonds voor vrouwelijke startende ondernemers in de ICT.

Tijdens en na de opleiding bestaat de mogelijkheid incubator-faciliteiten te krijgen bij de Universiteit Leiden. Informatie hierover is verkrijgbaar via de website: http://loshetop.leidenuniv.nl.


----
Noot voor de pers:
Informatie: Ellen van der Paauw, LIACS, 06-22818903 E-mail: vdpaauw@liacs.nl