CDA

Maria Martens: nog steeds kinderarbeid in voetbalindustrie

Ondanks toezeggingen van de FIFA om kinderarbeid uit te bannen bij de fabricage van voetballen en andere sportartikelen is er nog steeds sprake van uitbuiting. Dit blijkt uit diverse nieuwe rapporten van onder andere de Landelijke India Werkgroep en Global March Against Child Labour. CDA-Europarlementariƫr Maria Martens (ontwikkelingssamenwerking) heeft daarom een urgentiedebat aangevraagd in het Europees Parlement.
>

De drie nieuwe rapporten over de voetbalproductie in India, Pakistan en China, die onlangs zijn gepubliceerd, wijzen uit dat kinderen nog steeds worden ingezet voor het stikken van voetballen. Het gaat o.a. om wedstrijdballen van de FIFA, promotieballen voor Coca Cola en goedkopere ballen voor Adidas.

Maria Martens: "Na veel internationaal protest over de slechte arbeidsomstandigheden bereikte de FIFA in 1996 een akkoord over een gedragscode met de internationale vakbeweging om kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden uit te bannen. De code is echter nooit ondertekend. Wel is men begonnen met een programma tegen kinderarbeid in Pakistan en India. Ook werd een verbod op kinderarbeid en naleving van arbeidsrechten opgenomen in de licentiecontracten tussen de FIFA en de sportmerken en sponsors. Van de uitvoering van deze afspraken is tot nog toe bar weinig van terechtgekomen."

In het urgentiedebat met de Raad en de Commissie wil Martens dat de FIFA als afnemer van de producten op haar verantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden in de voetbalindustrie gewezen wordt. De FIFA en de ILO, de wereldarbeidsorganisatie, moeten snel een transparant en betrouwbaar controlesysteem opzetten. Verder roept zij de FIFA, de nationale teams en de fabrikanten van sportartikelen op om het WK 2002 aan te grijpen als startpunt op weg naar voetbaltoernooien waarbij alleen eerlijk gefabriceerde producten gebruikt worden.