Gemeente Moerdijk


Intensief reÏntegratiebeleid gemeente moerdijk

De gemeente Moerdijk krijgt in de periode 2002/2006 een rijksbijdrage in het kader van de stimuleringsregeling. De tegenprestatie omvat het in gang zetten van 361 trajecten om te komen tot een uitstroom van 145 bijstandscliënten naar een betaalde baan. Moerdijk heeft de afgelopen jaren veel meer uitstroom gerealiseerd dan voorgeschreven. Zo stroomde vorig jaar 20% van de mensen met een bijstandsuitkering uit. Dat maakt de taakstelling extra moeilijk omdat een relatief lastig te bemiddelen groep overblijft. Toch denkt Moerdijk de taakstelling te kunnen halen.

De consulenten van Sociale Zaken hielden zich in het verleden bezig met het controleren of iemand terecht een uitkering genoot en met de zorgaspecten zoals de bijzondere bijstand. Door de forse uitstroom de afgelopen jaren heeft de gemeente ruimte om zich intenstiever met het derde aspect bezig te houden: de toeleiding naar de arbeidsmarkt van de mensen in de categorieën 2, 3 en 4. Categorie1 zijn mensen die snel en op eigen kracht via het arbeidsbureau een nieuwe baan vinden. De andere categorieën hebben een meer of minder fors duwtje in de rug nodig om aan de slag te gaan in vrijwilligerswerk of in een betaalde baan.

De consulent bij de gemeente gaat proberen om bijvoorbeeld de motivatie om aan het werk te gaan te vergroten of om belemmeringen weg te nemen. De gemeente vraagt advies aan het Centrum Werk en Inkomen over het soort traject dat de klant gaat volgen. Dat advies wordt gemaakt door middel van een kwalitatieve intake (kwint) en zegt iets over de kansen van de cliënt op de arbeidsmarkt. Mensen in de vierde categorie zullen zich waarschijnlijk richten op vrijwilligerswerk of sociale activering. Ook bij hen is een betaalde baan echter niet definitief uit het vizier. Dat bewijst bijvoorbeeld de uitstroom naar een betaalde baan van de mensen (cat 4) die op Fort Sabina werken.

Er zijn ook mensen die geen bijstandsuitkering genieten maar wel terug in het arbeidsproces willen komen, zoals weduwen en andere herintredende dames. Als zij via het arbeidsbureau niet direct aan de slag kunnen (cat.2, 3 en 4) biedt de gemeente hen een traject aan. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een scholingstraject of het opdoen van werkervaring.

De gemeente heeft circa 350 mensen met een bijstandsuitkering. Ongeveer de helft van deze groep wil de gemeente niet nog eens door de molen van beoordeling halen. Van hen staat vast dat ze niet meer in staat zijn om betaalde arbeid te verrichten. Rijk en gemeente beogen een uitstroom van 40% tot en met 2006.

Laatst gewijzigd 5 juni 2002