VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: lectoraat kansrijk slaan brug onderwijs-bedrijfsleven

Den Haag, 5 juni 2002 - Lectoraten in het Hoger Beroeps Onderwijs zijn een interessante nieuwe mogelijkheid voor kennisuitwisseling tussen bedrijfsleven en onderwijs. Het bedrijfsleven heeft hiervoor veel belangstelling, zo blijkt uit een enquête van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW onder haar leden. VNO-NCW pleit ervoor via lectoraten de banden tussen bedrijfsleven en onderwijs verder aan te trekken.

De overheid steunt de totstandkoming van lectoraten in het HBO. Het gaat om een opdracht aan toonaangevende professionals die leidend zijn op een bepaald thema of kennisgebied, en hierover onderwijs ontwikkelen en verzorgen aan een hogeschool. Onder leiding van de lector functioneert een 'kenniskring' van docenten en deskundigen van buiten de hogeschool. Een lector zou afkomstig kunnen zijn uit het bedrijfsleven of het bedrijfsleven zou in de deskundigenkring kunnen optreden.

Lectoraten versterken niet alleen de competenties van afstudeerders. Een ander doel van de lectoraten is om de kennisfunctie van de hogeschool ten dienste van het bedrijfsleven te versterken (de zogenoemde Kennispoort-functie.)

VNO-NCW heeft in samenwerking met haar 5 regionale verenigingen de belangstelling gepeild bij ondernemingen om met hogescholen samen te werken bij deze ontwikkeling. Bijna 100 ondernemingen tonen belangstelling waarbij er gemiddeld voor 2 tot 3 van de tot nu toe ingerichte lectoraten informatie is aangevraagd.

Veel belangstelling gaat uit naar technische lectoraten (zoals integraal ontwerpen, duurzame technologie, mechatronica) en naar bedrijfskundige lectoraten (zoals logistiek, strategisch HRM, kennisorganisatie en kennismanagement, arbeid en gezondheid.) De meeste bedrijven geven nu al aan dat men met de betreffende lectoraten wil gaan samenwerken.

Het fenomeen lectoraat is nog weinig bekend bij ondernemingen. Voor veel bedrijven die willen samenwerken, is dit initiatief van VNO-NCW de eerste kennismaking met het fenomeen lectoraat.

Veel hogescholen rekruteren hun lectoren buiten onderwijs. Dat geldt niet voor de leden van de kenniskring rondom de lector: veel hogescholen nemen daar alleen docenten van de eigen hogeschool in op. Dat is een gemiste kans, want de bedoeling van een lectoraat is juist om ook bij te dragen aan de kennisuitwisseling tussen beroepenvelden (bedrijfsleven) en het onderwijs. Zoals bij sommige lectoraten al bij de start is geregeld, zou daarom bij ieder lectoraat de kenniskring voor een aanzienlijk deel ook moeten bestaan uit externe deskundigen uit het beroepenveld, bij voorkeur ook uit het bedrijfsleven.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)


05 jun 02 09:36