Technische Universiteit Delft

Alle promoties, intree- en afscheidsredes worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Promotie

Seismische reflector
5 juni 2002 | 16.00 uur
hr. R.L.C. van Spaendonck | ingenieur Technische Aardwetenschappen. promotoren. | Prof.dr.ir. J.T. Fokkema (fac CiTG) en prof.dr. R.G. Baranink (Rice University Houston, USA)

Seismic Applications of Complex Wavelet Transforms.

Dit proefschrift behandelt de ontwikkeling en toepassing van nieuwe multiresolutie signaalverwerkingstechnieken voor het analyseren van de seismische reflector en zijn omgeving. Seismische attributen spelen een cruciale rol in de interpretatie van drie-dimensionale seismische data. Na migratie en stacking van de ruwe data, correspondeert het seismische beeld met een amplitude kaart van de stratificatie en structuren in de ondergrond. Om deze structuren te identificeren, kunnen we seismische signaalparameters kwantificeren aan de hand van attributen. Vooral voor de ondoorzichtige drie-dimensionale data zijn deze attributen onmisbaar voor visualisatie en karakterisering van de reflectie-eigenschappen. De bestaande technieken schieten te kort, omdat ze over het algemeen een geologische betekenis missen of niet efficiënt te implementeren zijn.
De complexe wavelet transformaties die besproken worden in dit proefschrift ontbinden het seismische signaal in drie essentiële signaaleigenschappen: amplitude, schaal en oriëntatie. Kennis over deze elementaire signaalparameters leidt tot een beter begrip van de seismische reflector en zijn laterale coëxistentie. Veranderingen in deze karakteristieke eigenschappen worden veroorzaakt door variaties in de reflecterende contrasten in de ondergrond.
Schaal is gerelateerd aan de stratificatie van de aarde en geeft een indicatie van de lokale radiele frequentieinhoud van een reflector of opeenvolging van reflectoren. De lokale reflectie geometrie helpt bij structurele seismische interpretatie. Met de kennis over de lokale geometrie van de reflectoren in een laterale tijds- of dieptedoorsnede kunnen we een virtuele topografie construeren van de lokale structuren op die bepaalde diepte. Deze techniek is erg waardevol voor de interpretatie van dit type doorsnede. Behalve voor structurele interpretatie-doeleinden kan het oppervlak ook dienst doen als platform voor het gecombineerd afdrukken van attributen. Door de gekoppelde parameters schaal en geometrie in een enkel beeld samen te smelten, scheppen we de mogelijkheid tot interpretatie in vogelvlucht van seismische dieptedoorsneden.


Technische Universiteit Delft