Gemeente Bergen


Vragenuur
Twistedenerweg
Overlast door jongeren
Leerlingen bezoeken brandweerkazerne

Weekmarkt bestaat 25 jaar
De eerstvolgende raadsvergadering is op dinsdag 11 juni 2002. U bent van harte welkom om deze bij te wonen vanaf de publieke tribune. De vergadering begint om 19.00 uur met het vragenuur en is in het gemeentehuis.

De agenda is als volgt:

1. Opening;

2. Spreekrecht burgers;

3. Vragenrecht raadsleden;

4. Vaststelling definitieve raadsagenda;

5. Voorstel tot vaststelling van de notulen van de vergadering van 14 mei 2002;

6. Voorstel tot vaststelling van het raadsprogramma 2002- 2006;
7. Voorstel tot wijziging verordening leerlingenvervoer;
8. Voorstel tot sanering wegverkeerslawaai;
9. Voorstel tot vaststelling gemeente rekening 2001;
10. Voorstel tot vaststelling en beschikbaarstelling krediet regiovisie Maasduinen;

11. Voorstel tot beschikbaarstelling krediet voor structuurvisie plus;
12. Voorstel inzake standpuntbepaling Eindrapportage Bestuurskrachtprofiel Gemeente Bergen;

13. Voorstel tot akkoordverklaring Begroting 2003 Industrieschap Gennep-Bergen;

14. Voorstel tot vaststelling Verordening huisnummering en straatnaamgeving;

15. Voorstel tot benoeming leden Gewestraad Gewest Noord-Limburg;
16. Begrotingswijzigingen

17. Rondvraag.

Vragenuur
Heeft u vragen over het bestuur van onze gemeente, of heeft u andere vragen, kom dan op dinsdag 11 juni naar de maandelijkse raadsvergadering. Deze vergadering begint met een vragenuur voor u. In dit uur heeft u de gelegenheid om uw vraag direct aan de raad of aan het college te stellen.
Een korte kennismaking met wethouder Vloet
Deze en de volgende weken kunt u op de gemeentelijke informatiepagina kennismaken met het `nieuwe' gemeentebestuur voor de periode 2002 tot en met 2006. Het bestuur van de gemeente bestaat uit drie organen: de raad, het college van burgemeester en wethouders (B&W) en de burgemeester.

Burgemeester Klaverdijk werkt samen met twee nieuwe wethouders. Door de nieuwe dualistische bestuursvorm zijn de wethouders nog wel gekozen uit de raad, maar na beëdiging géén raadslid meer. Deze week kunt u kennismaken met wethouder Vloet.

Persoonlijk

"Ik ben in 1942 geboren in Overloon. Een groot deel van mijn jeugd heb ik daar doorgebracht. Omdat ik, net als mijn broers, graag de boerderij van mijn vader over wilde nemen, ging ik studeren aan de landbouwschool. Daarna heb ik een opleiding gevolgd voor bosbouw en cultuurtechnisch onderwijs. Mijn broer had inmiddels de boerderij overgenomen en ik ging werken bij de landinrichtingsdienst in Tilburg. Vijf jaar later ben ik in Heerlen gaan werken voor het sociale werkvoorzieningschap van Zuid-Oost Limburg. In 1973 verhuisde ik met mijn vrouw Maria en met onze twee zonen Bart en Gijs naar Bergen. Daar werd mijn dochter Floor geboren. De afgelopen 29 jaar werkte ik bij het waterschap als hoofd technische dienst en na de fusie als hoofd van de afdeling onderhoud en beheer. De Maaswerken, het kadeplan, calamiteiten hoog water en de muskusratbestrijding zijn projecten waar ik me bij het waterschap mee bezig houdt. Daarnaast zat ik in de raad van het sportfondsenbad en heb ik me ervoor ingezet dat er een muziekschool kwam voor Gennep en omstreken.
In 1982 werd Nic Vloet raadslid (CDA). De eerste vier jaar zat hij in de commissie welzijn, de laatste 4 perioden in de commissie Grondgebiedzaken. Inmiddels is zijn trouw beloond met een Koninklijke onderscheiding. Deze onderscheiding kreeg hij ook voor zijn inzet voor het bestuur van de muziekschool en de meer dan 30 jaar dat de heer Vloet al lid is van de fanfare Les Montagnards uit Bergen. "Met de portefeuille grondgebiedzaken heb ik de meeste affiniteit, gevoel en contacten binnen het gebied en de provincie. Ik houdt me onder anderen bezig met Ruimtelijke ordening, Bouw- en milieuzaken en Verkeer. Daarnaast ga ik me inzetten om de reconstructie en de structuurvisie goed van de grond te krijgen. Ik heb nu zowel bouw als milieuvergunningen in mijn portefeuille. Hierdoor is het gemakkelijker om die twee aan elkaar te koppelen. Ik heb alle vertrouwen in de samenwerking in het college."
Op de eerste en derde maandag van de maand heeft wethouder Vloet De Twistedenerweg
De Twistedenerweg in Wellerlooi is de verbindingsweg tussen de provinciale weg N271 in Nederland en de plaats Twisteden in Duitsland. De grensovergang op de Twistedenerweg is bedoeld als `groene' grensovergang voor hoofdzakelijk recreatief verkeer.

Het gedeelte van de Twistedenerweg nabij de Duitse grens wordt echter intensief gebruikt door zwaar vrachtverkeer. Een belangrijk deel van het vrachtverkeer op de Twistedenerweg heeft zijn herkomst en/ of bestemming in Duitsland. Aan de Duitse zijde van de grensovergang Twistedenerweg is een vergunning voor een ontgronding verleend. Ondanks afspraken met de ontgronder wordt toch over Nederlands grondgebied afgevoerd, en wel via de Twistedenerweg. De Twistedenerweg is echter niet geschikt om dergelijk zwaar verkeer te verwerken. De weg is smal en de kwaliteit van het wegdek is matig. Het gebruik van deze weg door vrachtverkeer is tevens strijdig met het natuur- en landschapsbeleid.

Voorgenomen maatregel

Om de overlast, veroorzaakt door het vrachtverkeer, te beperken wil de gemeente het gedeelte van de Twistedenerweg tussen de Heerenvenweg en de Duitse grens afsluiten voor vrachtverkeer. Deze afsluiting heeft nadelige gevolgen voor een aantal ondernemingen in het grensgebied. Daarom wordt aan een aantal bedrijven een ontheffing verleend, zodat de vrachtauto's van deze bedrijven toch gebruik kunnen blijven maken van de Twistedenerweg.

Ontheffing

Om te kunnen beoordelen of bedrijven in aanmerking komen voor een ontheffing, is een aantal voorwaarden opgesteld. Om de ontheffing te krijgen moeten bedrijven aan al deze voorwaarden voldoen. Allereerst moeten bedrijven hun herkomst of hun bestemming hebben binnen een straal van vier kilometer aan de Nederlandse zijde of 2,5 kilometer aan de Duitse zijde van de grensovergang. Een ontheffing geldt uitsluitend voor het vervoer van landbouwproducten. Ten slotte mag het ledig gewicht van het voertuig en het laadvermogen totaal maximaal 22.500 kilo bedragen. Het plan wordt gesteund door de bedrijven uit de grensstreek en de politie.

Ter inzage

Het ontwerp verkeersbesluit en de daarbij behorende stukken voor de afsluiting liggen met ingang van donderdag 6 juni tot en met woensdag 3 juli 2002 gedurende vier weken ter inzage bij de afdeling Ruimtelijk Beheer in het gemeentehuis. U kunt de stukken elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uur of, na een telefonische afspraak 's middags inzien. Belangstellenden kunnen tijdens deze periode tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Bergen.

Vervolg traject

De binnengekomen reacties worden vervolgens beoordeeld en meegenomen in het definitieve besluit door het college. Het definitieve verkeersbesluit wordt gedurende zes weken ter inzage gelegd. Gedurende deze periode hebben belanghebbenden de mogelijkheid om in beroep te gaan. Nadat het verkeersbesluit definitief is vastgesteld, kunnen ontheffingen worden verleend aan de bedrijven die voldoen aan de voorwaarden.
Overlast door jongeren
Maatregelen ook deze zomer van kracht
De afgelopen jaren is er regelmatig sprake geweest van overlast door jongeren. In de zomer van 2001 concentreerden de problemen zich met name op het Raadhuisplein in Bergen en de Zonneweide in Well. De overlast leidde tot veel klachten.

Burgemeester en wethouders hebben besloten een aantal maatregelen te treffen om de overlast zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit in het belang van de openbare orde en veiligheid. Dit beleid wordt de komende zomer voortgezet.

De volgende maatregelen zijn getroffen:

* het verbod om in alle bebouwde kommen van de gemeente Bergen alcoholhoudende dranken te nuttigen op de weg; ook is het verboden om in het bezit te zijn van aangebroken flesjes, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank;

* voor het gebied rond de Zonneweide is een gesloten verklaring ingesteld voor alle voertuigen met uitzondering van aanwonenden en fietsers. De benodigde borden zijn aangebracht en er is een voetgangersluis geplaatst;

* in overleg met de politie is afgesproken dat alle vormen van overlast direct worden gemeld. Deze meldingen krijgen voorrang. In overleg met justitie wordt snelrecht toegepast.

Naleving

Er wordt nauwgezet en strikt toegezien op naleving van de ingestelde maatregelen. Na de zomer vindt er een evaluatie plaats waarbij wordt nagegaan of er verdergaande maatregelen getroffen moeten worden. Leerlingen bezoeken brandweerkazerne
Begin januari 2002 vond er een onverwachte rampoefening plaats in samenwerking met de brandweer, politie, Rode Kruis en het gemeentebestuur van Bergen.

De `slachtoffers' werden gespeeld door 27 leerlingen uit groep 8 van de St. Jozefschool. Als tegenprestatie nodigde de brandweer de leerlingen uit om een middag mee te lopen op de brandweerkazerne van Bergen.

Informatiemiddag

Op 28 mei was het dan zover. De middag, die in samenwerking met de politie was opgezet, begon met het zoeken naar een brandhaard in een ruimte met zware (oefen)rook. Daarna mochten de leerlingen helpen bij het opbouwen van het aflegsysteem en met het blussen van een fictieve brand in een hooimijt. Vervolgens was de politie aan de beurt. Vol interesse luisterden de leerlingen naar de uitleg over het kogelvrij vest, het dienstpistool en de alcoholtest. Deze leuke, leerzame dag werd afgesloten met een ritje in de politiebus met zwaailichten en sirene.

25-jarig bestaan weekmarkt Bergen
Jubileum gevierd met diverse activiteiten
Dit jaar bestaat de weekmarkt in Nieuw Bergen 25 jaar. Op 20 mei 1977 werd de weekmarkt officieel geopend. Het begon met een aantal ondernemers die op verschillende dagen producten verkochten. Deze ondernemers besloten vervolgens om samen op één dag een minimarkt te organiseren.

De vrijdagmorgen was het aangewezen dagdeel en het Raadhuisplein de juiste plaats. De aanvragen voor een standplaats stroomden binnen op het gemeentehuis. Vandaar dat op 17 februari 1976 de ondernemersvereniging Bergen een officieel verzoek indiende om de mogelijkheden voor een echte weekmarkt te onderzoeken.

Marktmeesters

Piet Custers was de allereerste officiële marktmeester. Samen met de marktkooplieden werkte Piet hard aan promotie van de weekmarkt. Zo probeerden ze publiek naar Nieuw Bergen te krijgen. Nico Veger (ex-marktmeester) en Math van Elsbergen (huidige marktmeester) vertellen: "Een marktmeester moet zijn markt goed onderhouden. Hij zorgt voor maximaal 21 verschillende kraampjes, regelt vervanging wanneer een marktkoopman ermee stopt, door bijvoorbeeld een van de marktkooplieden van de wachtlijst toe te laten. Kooplieden die waar aanbieden, waarvan al een kraampje op de markt staat, worden op deze wachtlijst geplaatst. Een marktmeester houdt er toezicht op dat de marktkooplieden op tijd aanwezig zijn en zeker niet te vroeg vertrekken. Ook let hij op de prijzen en de waren die aangeboden worden op de markt. De marktmeester is een soort beschermheer voor de markt, niet alleen voor de marktkooplieden, maar ook voor de klanten."

Veel veranderd

De markt is door de jaren heen wel veranderd. Vroeger lag bijvoorbeeld de vis in bakken ijs en werd er minder naar de hygiëne omgekeken. De laatste jaren zijn er veel meer verkoopwagens op de markt gekomen. "Café Tissen was het stamcafé van de markt, daar zijn heel wat liters bier geschonken en daar werd veel gepraat," aldus Nico Veger. Hij vervolgd zijn verhaal en verteld: "Elke vrijdagmorgen was het daar feest en bleven de marktkooplieden lang hangen, maar dat is niet meer. Marktkooplieden moeten na de Bergense markt gelijk hun spullen inpakken en doorgaan naar de volgende markt op vrijdagmiddag."

Ontmoetingsplaats

"Het is echt fantastisch dat de markt nu alweer 25 jaar bestaat. We hebben er altijd met plezier overheen gelopen. Voor ons is het de ontmoetingsplaats van Bergen, er hangt een gemoedelijke sfeer en het is er altijd gezellig," vertellen Nico Veger en Math van Elsbergen met een glimlach op hun gezicht.

Juni in teken van markt

De maand juni staat in het teken van het 25-jarig bestaan van de markt. Op 7 juni worden, bij elke aankoop op de markt, lootjes uitgedeeld. Door deze lootjes in te leveren op de markt, kan iedereen meedoen aan de grote jubileumloterij. Inlevering van 5 lootjes wordt beloond met een presentje. Op 7, 14 en 21 juni worden deze lootjes uitgedeeld. De trekking van de loterij is op 21 juni om 12.00 uur op het marktplein. De gehele dag staat in het teken van het 25-jarig bestaan. Er staan diverse activiteiten op het programma. Iedere bezoeker krijgt een gratis kop koffie met cake en voor de kinderen is er ranja met een lekkernij.