Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen

Nieuwe raadsleden stellen zich voor
04-06-2002

Ze zijn nog maar net nieuw in de raad, maar weten al heel duidelijk waar ze voor staan. De een omschrijft zich als ´nauwgezet, een echte doener, soms een twijfelaar´, de ander houdt het op ´doorzetter, positief ingesteld, denkend in grote lijnen´. En zij? Zij is sociaal, harmonieus en klein maar dapper. Aan tafel in de imposante Prins Frederikzaal schuiven aan: Cees Tukker (CDA) en Bert Ooms (VVD). Om ons in een uur meer over hun partij, gedachtegoed en persoon te vertellen. Anka van Schie (PvdA) hebben we een week later in een minder imposante ruimte van ons gemeentekantoor gesproken. 007 wel te verstaan.

Het begin van beide gesprekken wordt ingenomen door de dood van Pim Fortuyn en wat voor effect dit kan hebben op de lokale politiek. Beiden heren zijn het erover eens dat Pim heel wat los heeft gemaakt in politiek Nederland. ´Het denken vanuit de kiezers heeft hij op de kaart gezet´, aldus Tukker. ´Ook is pijnlijk duidelijk geworden dat je als partij moet zeggen waar je voor staat, in helder taalgebruik´, aldus Ooms. De kiezers hebben niets aan geforceerde bekaktheid. Al met al zijn de beide mannen het erover eens dat de afstand tot de burger verkleind dient te worden. Helemaal met het oog op het duale stelsel. ´We moeten veel meer naar de mensen toe, de wijken in´, vervolgt Tukker. Ooms trekt het nog iets breder. ´Had de moord op Pim Fortuyn eerder plaatsgevonden, dan hadden we als college wellicht extra nagedacht over het scherp stellen van het collegeprogram. Had de combinatie van de partijen anders uitgevallenwaar gaan we voor als Wassenaarse politiek: een breder draagvlak of een grotere oppositie?´ De dame uit het gezelschap vond het een vreselijke gebeurtenis. Met verbazing en verwondering heeft ze bekeken hoe emotioneel de als nuchter bekend staande Nederlanders hebben gereageerd. Verbazing ook over het feit dat zoveel Nederlanders zich achter de LPF stelde en achter het fenomeen Fortuyn in het bijzonder. Ze vroeg zich af of Wim Kok ook zon aanhang had gehad mocht hij onverhoopt overlijden. Anka vindt dat de politiek teveel op de burgers heeft neergekeken. Ook in Wassenaar bleek de afstand burger en bestuur groot, terwijl er volgens haar voldoende ruimte is om met de bestuurders in gesprek te komen. Denk maar aan de spreekuren die de bestuurders hebben, voegde ze er nog aan toe. Haar stelling is dat de burgers moeten leren dat het bestuur er voor hen is, leren invloed uit te oefenen, de politiek is van de burger. Althans zo zou het moeten zijn. We legden Anka een spreekwoord voor; De politicus is er wanneer hij of zij de burger nodig heeft .Verschrikkelijk was de spontane reactie. Op de vraag of er in Wassenaar een LPF groep zou kunnen worden opgericht antwoordde zij; Ja ik denk het wel.

Normen en waarden
Het onderwerp normen en waarden komt veelvuldig terug tijdens het gesprek. Ooms vindt dat we (de politici) teveel zijn blijven zitten op de waarde(n) in materiële zin. Dit is ten koste gegaan van de echt inhoudelijke kant van de politiek. Met name Pim Fortuyn heeft dit gat weten te vullen. Er moet veel meer gedacht worden in een ´sociaal systeem´, waarin ook allochtonen een grotere kans krijgen te integreren. Anka is de mening toegedaan dat mensen elkaar moeten opvoeden. Spreek elkaar aan op verantwoordelijkheden. Als voorbeeld noemde zij de hondenpoep op straat. Eén van de grootste ergernissen. Confronteer de mensen met hun gedrag, een hond is immers niet verantwoordelijk voor zijn gedrag.

Over de vraag of je religie kunt combineren met politiek zijn Ooms en Tukker het niet eens. ´In de VVD-fractie zitten ook gelovige mensen, alleen betrekken we geloofszaken niet bij de politiek´. Tukker is van mening dat je christelijke levenswandel ook tot uitdrukking moet en kan komen in de politiek. Het is tenslotte onderdeel van je wezen. Anka is gewoon PvdA omdat het haar kleur is. Mijn sociale gezicht zoals ze zelf zegt.

Op de vraag wat echt belangrijk is in het leven gaat Ooms voor een goede gezondheid, vrede en geluk voor een ieder. Tukker vat het samen in ´geloof, gezin, werk en hobby´s´. En dan wel in deze volgorde. Daarnaast gaat het, aldus beide heren, dat je je gelukkig voelt bij wat je doet. Het raadslidmaatschap zien ze daarbij niet als opgave, maar juist als welkome afwisseling op werk en aanverwante activiteiten´. Anka; ondanks dat ik mijn gezin heb voltooid, komen zij altijd op de eerste plaats. Dat is altijd zo geweest. Ik was één van de eerste werkende moeders en mijn stelling was dat als er iets was met mijn gezin, dan moest je thuisblijven. Ik heb altijd ruimte gemaakt, ook voor mijn man Ad. Ik kon ook altijd gestoord worden tijdens mijn werk, ook bij vergaderingen of wat dan ook. Bovendien hadden we altijd iemand in huis die voor de kinderen zorgde. Tante Ida maakte het mogelijk om veel te werken en ook de grote inzet van mijn man Ad mogen we niet vergeten te melden. Zonder deze twee was het niet mogelijk geweest.

Ooms werkt als medisch manager op de afdeling Pathologie in het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag. Tukker als manager financiële dienstverlening bij Nationale Nederlanden. ´Al 25 jaar met plezier´, aldus Tukker. Het onderzoek doen naar kanker heeft met name Ooms´ prioriteit. Waarbij het om meer dan diagnosticeren van de ziekte gaat. Het gaat hem ook om kwaliteitszorg, het op gelijk niveau houden van de regionale zorg, om het op deze wijze naar een hoger niveau te tillen. De keuze van Tukker voor Wassenaar als woonplaats voltrok zich op bijzondere wijze. Zijn vrouw woonde toendertijd in Katwijk, hijzelf in Den Haag. De plaats hier tussenin wasWassenaar. Zijn gezin, vrouw en 3 zoons (20, 18 en 16 jaar) komen in de top 3 van Tukker op de eerste plaats.

Politieke ambitie
Zowel Ooms als Tukker hebben in de politiek plaatsgenomen, vanwege een maatschappelijke betrokkenheid. Het is een interessante afwisseling op mijn toch vaak eenzijdige medische wereldje, aldus Ooms. De politiek intrigeert me, je kunt door er aan deel te nemen iets betekenen voor de maatschappij, vult Tukker aan. Anka heeft altijd interesse in politiek gehad en heeft dit nu omgezet in het daadwerkelijk actief deelnemen hieraan. Waarom dan nu pas? Te druk met andere zaken; gezin, werk (directeur van een school, procesmanager VMBO). Op de vraag waar ze zich als raadslid hard voor gaan maken worden een heel aantal punten genoemd.

Ooms:

* Goed sociaal beleid (ouderenzorg, jeugdbeleid)
* Signaleren en registreren van onzekerheid en onveiligheid bij burgers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inzet van callcenters in de gezondheidszorg. Huisartsen kunnen zich niet in Wassenaar vestigen, vanwege de hoge prijzen van huizen. Wat te denken van een huisartsenpraktijk?

* Ruimte-inrichting, financiën en groen.

Tukker:

* Het voortzetten van een gedegen en goed onderbouwd financieel beleid;

* Bij grote projecten als Centrum Noord en het Sterrenbad: goed luisteren naar wat de burger wil;

* Valkenburg niet bebouwen;

* Behouden van de zondagsrust;

* Samenwerking met Haaglanden is prima, zolang Wassenaar haar eigen identiteit behoudt;

* Mensen die veel voor hun naasten doen in het zonnetje zetten.
Van Schie:

* Ouderenzorg en jeugdbeleid;

* Veiligheid, we moeten het veiligheidsplan serieus nemen;
* Een platform voor jongeren beginnen;

* Hard maken voor één of meer zorgcentra en het Hospice;
* En zoveel meer ideeën.

Zowel Ooms als Tukker geven aan meer de wijken in te willen gaan, om kennis te nemen van wat er onder de burgers leeft. Ooms geeft aan minder in structuurnotas te willen denken als raadslid, maar de vinger te leggen op waar het om gaat. Tukker vult hem aan door te zeggen dat een raadslid geacht wordt initiatief te nemen om zaken aan te kaarten. Zonder hierbij op de stoel van de ambtenaar te gaan zitten, omdat zij de kennis van zaken bezitten.

Raadslid -> ambtenaar
We (ambtenaren) kunnen als het aan de beide heren ligt in de nabije toekomst een face-to-face gesprek met hen verwachten. Zij streven beiden een goede relatie tussen ambtenaren en raadsleden na, waarbij het mogelijk moet zijn eens een half uurtje binnen te lopen om over een beleidsstuk na te praten. Wat hen betreft krijgen zij een goede rondleiding door het gemeentekantoor en de Paauw, waarbij ze iedereen eens diep in de ogen kunnen kijken en de hand schudden. De dame uit het gezelschap vindt dat direct contact met de ambtenaren moet plaatsvinden maar dat er voor gewaakt moet worden dat er daardoor geen overbelasting voor ambtenaren ontstaat. We hebben een raadsgriffier, laten we daar als raadslid, indien we iets willen laten doen daar zoveel mogelijk gebruik van maken, maar zo stelt zij, gewoon vragen moet ook kunnen. Trouwens, wisten jullie dat ik zelf heb voorgesteld om een introductie bij alle ambtenaren te krijgen juist om te weten wat er speelt?

Peter de Rooij & Ewien van Bergeijk - Kwant