LTO Nederland

LTO tevreden over flexibeler werken in de dierhouderij

CAO-akkoord voor de dierhouderij

Dinsdag 4 juni 2002 - Werkgeversorganisatie LTO-Nederland heeft met FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond een akkoord bereikt over een CAO voor de dierhouderij. De CAO heeft een looptijd van 1 april 2001 tot 1 juli 2003 en is van toepassing voor bedrijven die dieren bedrijfsmatig houden voor productiedoeleinden.
Werkgevers krijgen in de CAO de mogelijkheid om te kiezen uit twee systemen voor de invulling van de arbeid in de onderneming. De eerste mogelijkheid is een standaard bedrijfstijd van 38 uur tussen 06.00 uur en 19.00 uur, waarin zij in overleg met de werknemer(s) de arbeidstijden kunnen vaststellen in een jaarschema c.q. -rooster. De tweede mogelijkheid is een bedrijfstijd die ligt tussen 05.00 en 20.00 uur. De keuze wordt gemaakt in overleg met het eigen medezeggenschapsorgaan of, bij kleine bedrijven met minder dan 10 medewerkers, in overleg met deze werknemers. Eveneens in overleg met de werknemer(s) wordt vervolgens de arbeidstijd in deze bedrijfstijd ingevuld. Bij deze keuze worden werknemers gecompenseerd met één dag of de waarde van die dag. In dat geval is daarnaast ook afgesproken dat indien er structureel buiten deze bedrijfstijd wordt gewerkt, compensatie plaatsvindt tot een maximum van 4 dagen. Deze compensatie kan in overleg tussen werkgever en werknemer ook op een andere wijze plaatsvinden.
Door deze vernieuwing is de CAO een stuk vereenvoudigd en zijn er meer mogelijkheden om in te spelen op de behoeften van werkgever en werknemer om de arbeidstijden in te vullen. Er is voor deze systematiek gekozen, omdat het gaat om levende have. Daarom is de werkweek bepaald op maandag tot en met zaterdag en mag er ook op zondag worden gewerkt, indien sprake is van verzorging, voederen, melken of andere noodzakelijke werkzaamheden. De werkweek voor een werknemer bedraagt maximaal 5 dagen in de week. De nieuwe regeling over de flexibele invulling van arbeid gaat in op 1 juli 2002. De nieuwe CAO omvat loonsverhogingen op 1 januari 2002 van 3,5 procent, op 1 juli 2002 van 2,0 procent en op 1 januari 2003 van 1,5 procent. Daarnaast wordt de afstandsvergoeding (woon-werkverkeer) geïndexeerd. De toepassing van de automatische prijscompensatie is komen te vervallen.

Nadere informatie: afdeling Communicatie (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)